Foto: Jos Fielmich

Josee Koning

9 oktober 2024 in Catharinakapel Harderwijk

Josee Koning wordt wel de ambassadrice van de Braziliaanse muziek in Nederland genoemd. Ze studeerde zang aan het Amsterdams Conservatorium waar ze later de eerste docent Braziliaanse muziek was. Met de band Batida (met als handelsmerk twee percussionisten vóór op het podium) maakt ze de Braziliaanse muziek populair in Nederland. Josee Koning toerde in binnen- en buitenland en maakte diverse succesvolle albums, eerst met Batida en vanaf 1995 solo. Na een aantal Braziliaanse albums volgde in 2005 haar eerste Nederlandstalige album Verdronken Vlinder, met teksten van Lennaert Nijgh. Doce Preçensa is haar zesde Braziliaanse album.

Doce Presença
In april 2024 komt het nieuwe album van Josee “Doce Presença” uit. Dit album is geproduceerd door viervoudig Grammy-winnaar Ivan Lins. Het is een sfeervol album van internationale klasse. Zoals Ivan Lins zegt: “It’s delicate, intimate, melodic, soft, sweet, peaceful, has great lyrics and a close to the bossanova atmosphere. Our album is delicious!” Een reden voor ons om Josee en haar band snel uit te nodigen!

Doce Presença is Josee’s 11e solo album. Haar solocarrière begon in 1995 nadat zij in de jaren 80 de Braziliaanse muziek in Nederland introduceerde met de legendarische brazilian jazz formatie Batida. Tribute to Antonio Carlos Jobim, geproduceerd door Dori Caymmi was Josee’s eerste soloalbum. Via Caymmi leerde zij Ivan Lins kennen, die meewerkte aan Josee tweede album Dois Mundos (1999).

Na een vriendschap van ruim 25 jaar, stelde Ivan Lins in 2022 dit nieuwe album van Josee te produceren en dit op te nemen in Portugal met internationale topmuzikanten. Viervoudig Grammy-winnaar Lins is te horen op keyboard, in duetten met Josee en met een mooie, vocale percussie op de Braziliaanse klassieker Tico-tico. Op Doce Presença staan composities van Ivan Lins, twee stukken van de Braziliaanse singer-songwriter Lenine en het door Josee Koning en Martin Fondse geschreven Cântico dos cânticos. De eerste single, uitgebracht op Valentijnsdag, is het romantische Franstalige duet van Josee en Ivan, Plus fort que nous.

Live bij ons in de kapel zingt Josee o.a. de stukken van Doce Presença met een fantastisch kwartet. Pianist Hans Vroomans (o.a. vaste pianist Metropole Orkest) begeleidt Josee al vele jaren en is een absolute specialist in het Braziliaanse repertoire. Daniel de Moraes – gitaar. Daniel komt uit Uruguay en heeft al lang zijn plek in de Nederlandse muziekwereld gevonden. Speelde o.a. met Ivan Lins, Lilian Vieira en Cantorias. De veelzijdige Braziliaanse bassist Matheus Nicolaiewsky en Yoran Vroom op drums maken het kwartet compleet.

Line up:
Josee Koning – vocals
Hans Vroomans – piano
Daniel de Moraes – gitaar
Matheus Nicolaiewsky – bas
Yoran Vroom – drums

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podium Kunsten.

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur
Prijs vvk € 18,00 plus € 1,25 ticketkosten