Artiesten

Hieronder een greep uit de artiesten die tijdens de Jazzdagen hebben opgetreden of nog gaan komen.

Overzicht artiesten 2021

Teus Nobel – Tanto Amor

Trompettist en recent Edison-winnaar Teus Nobel mag inmiddels als een internationaal jazzartiest worden beschouwd, met concerten in meer dan 20 landen, verspreid over alle werelddelen. Tijdens de Jazzdagen Harderwijk brengt hij muziek ten gehore van zowel zijn onlangs uitgebrachte album Tanto Amor als Saudade uit 2019.

Braziliaanse muziek van meester-componisten Antônio Carlos Jobim en Ivan Lins, waarin op een verhalende manier onderwerpen worden beschreven die ook deze Covid-19 crisis zo kenmerken: afstand, gemis, melancholie, maar óók hoop en liefde. Trakteer jezelf op de muzikale troost die deze warme klanken bieden!

Eric Vloeimans & Juan Pablo Dobal

Eric Vloeimans is misschien wel de meest gelauwerde trompettist van dit moment. Hij weet onmogelijk geachte muziekcombinaties prachtig te laten klinken en alles wat hij aanraakt lijkt in goud te veranderen. Zo ook de succesvolle tournee Viento Zonda, waarin hij en de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal zwoele zomerklanken en romantische ballades uit hun instrumenten toverden.

Dit theaterseizoen zullen deze twee rasmusici opnieuw het toneel betreden. En wel met Más Viento Zonda! Ze geven u nog meer van die warme wind uit het Zuiden, die in Argentinië de zwoele vooravond inluidt. Een voorstelling waarin het warmbloedige Argentijnse geluid en Vloeimans’ unieke melodische en karakteristieke improvisatiestijl samenvloeien tot één warm muzikaal bad.

Rik van den Bergh – Is That So?

Begin dit jaar verscheen de nieuwe productie Is That So? van baritonsaxofonist Rik van den Bergh, geperst op ouderwets vinyl. Deze plaat staat in het teken van componist, arrangeur en pianist Duke Pearson en hij omringt hij zich met de hiervoor best denkbare ritmesectie van Nederland.

In de 60er jaren was Duke Pearson tevens de A&R man van het befaamde Blue Note platenlabel. Een hommage op vinyl is dan ook een logische keuze. Pearson’s composities, arrangementen en pianospel zijn op talloze Blue Note producties te horen. Hij droeg o.m. bij aan platen van Stanley Turrentine, Donald Byrd, Joe Henderson en Grant Green. Daarnaast speelde hij bij Cannonball Adderly, Nancy Wilson en Benny Golson. Ook onder eigen naam was Duke Pearson met zijn trio, nonet en bigband enorm succesvol. Stukken als Jeannine en Idle Moments werden klassiekers.

LUDOVIC BEIER TRIO

Ludovic Beier (1978) groeide op in de Franse traditie van het instrument maar richtte zich op jonge leeftijd tot de jazz. Op slechts 24-jarige leeftijd speelde hij in de Franse, Europese en Amerikaanse scene met enkele van de topspelers van de Jazz-stijl, waaronder Angelo Debarre, Dorado Schmitt, Martin Taylor, Stochelo Rosenberg, Paquito D’Rivera, James Carter. Zo speelde hij in 2006 in de Carnegie Hall in New York tijdens het “Magic Of Toots” -concert. Op het podium met Herbie Hancock, Eliane Elias, Ivan Lins, Oscar Castro-Neves, Scott Colley, Kenny Werner, Paquito D’Rivera, Joe Lovano en Toots Thielemans. Verder speelde Ludovic op vele grote internationale festivals en zalen waaronder o.a. Birdland (NYC), Olympia, Salle Pleyel (Parijs), Blue Note (Milano), Montreal Jazz Festival (Canada), Newport Jazz Festival, Hollywood Bowl, Montreal Jazz Festival…

Benjamin Herman, Timothy Banchet, Steven Zwanink

Saxofonist en muzikale allesvreter Benjamin Herman is één van de meest productieve musici van zijn generatie. Naast zijn bezigheden met New Cool Collective, dat al achtentwintig jaar zalen volspeelt over de hele wereld, maakte hij sinds de jaren negentig meer dan twintig soloplaten. Variërend van postmoderne interpretaties van het werk van componist Misha Mengelberg en samenwerkingen met schrijvers en vocalisten (Remco Campert, Jules Deelder, Ruben Hein, Wouter Hamel, Daniel von Piekartz), tot de verrassend plezante understatements van standards op albums als Café Solo en Trouble.

26 augustus komt Benjamin samen met pianist Timothy Banchet en contrabassist Steven Zwanink naar de Catharinakapel in Harderwijk. Twee van de meest gerespecteerde jazzmusici van dit moment die ruimschoots hun sporen hebben verdiend. Alle drie staan ze te popelen om weer op het podium te staan. Bij dit concert zal hun set bestaan uit een mix van tijdloze jazz, guilty pleasures en virtuoze uitspattingen, zorgvuldig samengesteld uit het uitgebreide oeuvre van Benjamin Herman.

Amsterdam Klezmer Band

Terug van weggeweest in ons jubileumjaar. Een feestje, jazeker maar volgens de regels. Vanwege de ruimte wijken we uit naar Muziekpodium Estrado Harderwijk. Zoals het er nu uitziet een “zitfeest” maar wie weet wat er weer is toegestaan.

De Amsterdam klezmer band is inmiddels een vaste en bijzondere waarde binnen de klezmer en Balkan scène, maar vooral ook daarbuiten. Bijna 25 jaar gingen voorbij waarin de band het presteerde om geen seizoen van de radar te verdwijnen. De titel ‘hardest working band in klezmer’ zou de band dus niet misstaan. De AKB beleefde gouden momenten op Sziget, Lowlands, North Sea Jazz, Cité de la Musique, Concertgebouw, Paradiso, Wiener Konzerthaus en vele andere prachtige theaters, clubs en festivals over de hele wereld.

ARTVARK & DRUMS UNITED

4 saxen, 4 percussionisten, 4 continenten

Artvark Saxophone Quartet duikt diep in de wondere wereld van de Groove. Partner In crime is het collectief Drums United onder leiding van Lucas van Merwijk.
Drums United bestaat naast van Merwijk uit de Venezolaanse Marco Toro, de Turkse Alper Kekeç en de Senegalese Moussé Pathé. Terwijl de saxofoons van Artvark met hun meeslepende melodieën en soulful soundscapes als een 4-koppig monster over het podium banjeren, blaast Drums United hun ultieme Wereld Groove de zaal in. Artvark & Drums United nemen je mee in een tijdloze trip, langs meditatieve percussie, via dampende saxsolo’s om te eindigen in een opzwepende, gezamenlijke groove.
Beide groepen staan nu voor het eerst samen op het podium.

Reijseger Fraanje Sylla

We Were There: “What has been strange becomes familiar. And what has been familiar acquires the glow of mystery. A beautiful album”.
Dit schreef regisseur Werner Herzog over het laatste album van dit bijzondere trio.

Een uitzonderlijk trio met cello, piano en Senegalese zang/percussie. Een optreden van Reijseger, Fraanje en Sylla is een emotionele belevenis, vol vuur en oprechte schoonheid. Deze meesterlijke musici verbinden verschillende muzikale werelden in hun bezwerende melodieën en improvisaties. Reijseger neemt de hedendaagse klassieke muziek mee, Fraanje de jazz, Sylla de Afrikaanse tradities.
Ernst Reijseger is beroemd om zijn uitzonderlijke benadering van de cello. Al jarenlang speelt hij met de uit Senegal afkomstige zanger/percussionist Molo Sylla die zingt in zijn moedertaal Wolof. Met pianist en componist Harmen Fraanje maken ze o.a. rijkgeschakeerde filmmuziek voor Werner Herzog.

EMMET COHEN TRIO

Cohen, leider van het “Emmet Cohen Trio”, is een internationale jazzartiest die studentenartiesten van alle leeftijden inspireert om, net als hijzelf, te reageren op hun publiek. Hij verscheen onder andere op de jazzfestivals in Newport, Monterey en North Sea en op vele beroemde poppodia, waaronder Rose Hall en het Kennedy Center. Cohen speelde ook in legendarische uitgaansgelegenheden, zoals de Village Vanguard, de Blue Note, Dizzy’s Club Coca-Cola, Birdland, Jazz Standard, Ronnie Scott’s en Jazzhaus Montmartre. Cohen volgde al vanaf zijn derde levensjaar pianolessen en heeft opleidingen afgerond aan de Manhattan School of Music (M.M.) en de Universiteit van Miami (B.M.). Hij was finalist in zowel de Cole Porter Fellowship (2015, 2011) van de American Pianists Association als de Thelonious Monk International Piano Competition (2011). Cohen speelde of werkte samen met Ron Carter, Benny Golson, Jimmy Cobb, George Coleman, Jimmy Heath, Tootie Heath, Houston Person, Christian McBride, Kurt Elling, Billy Hart, Herlin Riley, Lea DeLaria en Bill T. Jones.

MALFORD MILLIGAN Trio

“I Was A Witness (clubtour)”

Malford Milligan – Soul, blues en gospel, hij heeft het allemaal. Door zijn krachtige, hese stem en zijn indrukwekkende voorkomen wordt Malford Milligan vaak vergeleken met soul iconen als Otis Redding en Al Green. De soulzanger groeide als zwarte albino op in een gesegregeerd Texas waar hij zijn stem vond in de soul & blues. De raciale kwesties en de pijn die hij ervoer gedurende zijn jeugd, daar sprak de zanger nooit openlijk over. Op zijn nieuwe album ‘I Was A Witness’ durft Milligan deze verhalen op 62-jarige leeftijd eindelijk met het publiek te delen. I Was A Witness (verwacht in september 2021) is na Sweet Cherry Soul (2002) en Life Will Humble You (2018) het derde studioalbum dat Malford Milligan met zijn band Malford Milligan & The Southern Aces opnam onder leiding van gitarist en producer Jack Hustinx. Over Life Will Humble You schreef AltCountry het volgende; “Als Milligan zijn mond opendoet dan vraag je je even af of Otis Redding weer onder de levenden is. Of Eddie Hinton. Of Solomon Burke. Want ja, die stem… Wat een stem!” Milligan tourde inmiddels enkele malen door Nederland en België met The Southern Aces waar zij naast de bekende poppodia ook te zien waren op gerenommeerde festivals als Blues Peer en Zwarte Cross. Op het moment is de band het middelpunt van de succesvolle theatertour ‘The Sound of The Blues & Americana’, gepresenteerd door Johan Derksen. In de jaren ’90 was de zanger de frontman van de ‘all-star band’ Storyville die hij samen met Double Trouble, de ritmesectie van Stevie Ray Vaughan, oprichtte. De zanger werd door de jaren heen maar liefst 8 keer bekroond tot beste vocalist bij de Austin Music Awards. Zijn huidige band Malford Milligan & Th Southern Aces bestaan met Roel Spanjers, Fokke de Jong, Jack Hustinx, Roelof Klein en Eric van Dijsseldonk onder meer uit (oud)-leden van Normaal, JW Roy & The Shiner Twins.

Ben van den Dungen Quartet

Tribute to John Coltrane

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek.

John Coltrane ook wel bekend als ‘Trane’ geldt als een van de meest invloedrijke tenorsaxofonisten aller tijden. Trane werd bekend tijdens zijn periode bij Miles Davis en nam met deze groep de ‘million bestseller’ Kind of Blue op. Zijn eerste soloprojecten sloegen in als een bom. De LP’s Blue Trane en Giant Steps verwonderden vriend en vijand en waren vanaf de release van de opnames al een klassieker.

In de jaren zestig formeerde Trane zijn nieuwe kwartet en sloeg een nieuwe muzikale weg in.
Dit kwartet veranderde de jazzmuziek van de jaren zestig onmiddellijk. De modale jazz was geboren met beroemde albums Impressions en Love Supreme.

Voor de Jazzdagen Harderwijk in de intieme Catharinakapel zal het Ben van den Dungen 4 tet een speciaal programma samenstellen vanuit het repertoire van het John Coltrane 4 tet.

Alain Clark, Cor Bakker & band

Zanger Alain Clark, pianist Cor Bakker en diens band in een concert vol soul. Hits van Clark in een jazzy jasje, maar ook liedjes van Frank Sinatra, Sammy Davis jr. en anderen.

Zanger Alain Clark en pianist Cor Bakker gaan al een flinke tijd terug. ‘Als muziek liefhebbende tiener heb ik altijd enorm tegen Cor opgekeken’, aldus Clark. Sinds ze voor een War Child-project samenwerkten, hebben de twee elkaar niet meer uit het oog verloren. ‘De bewondering is alleen maar gegroeid.’ In 2020 verscheen Clarks nieuwe album Sunday Afternoon. Alle bijbehorende concerten waren op zondagmiddagen, maar met Cor Bakker schittert hij op zaterdagavond 13 februari 2021 in de intieme Catharinakapel. Hits als Blow Me Away en This Ain’t Gonna Work krijgen een nieuw jazzy jasje. Bijgestaan door gitarist Maarten van der Grinten en bassist tba spelen ze echter ook hun favoriete nummers van Frank Sinatra, Sammy Davis jr. en anderen. Een concert vol soul om niet te missen.

Wij zijn erg blij dat deze geweldige muzikanten voor ons eerste lustrum: 5 jaar Jazzdagen Harderwijk willen meewerken met dit speciale concert. U zult niet vaak de gelegenheid krijgen om een concert van deze artiesten in zo’n prachtige en intieme ambiance als in de Catharinakapel mee te maken.

Programma ongeveer 60 minuten, geen pauze. Laat u deze kans niet voorbijgaan!

DEBORAH J. CARTER

Vocalist Deborah J. Carter werd in de VS geboren en groeide op in Hawaï en Japan. Ze studeerde af aan het beroemde Amerikaanse Berklee College of Music. Sindsdien reist ze voor concerten, seminars en media optredens door Europa, Afrika en Azië, zowel als bandleider als gastsolist bij kleine ensembles en grote orkesten. Naast alle tournees is Deborah een geliefd docent, die masterclasses en workshops over de gehele wereld verzorgd. Zij is een toegewijde “jazz ambassadeur” in opdracht van verschillende overzeese Amerikaanse consulaten. Op dit moment heeft zij een aanstelling als Jazz Vocal Professor aan het prestigieuze Musiken Music Conservatorium in San Sebastian, Spanje. Ze woont al vele jaren in Nederland.

Tijdens de Jazzdagen Harderwijk wordt Deborah begeleidt door de crème de la crème van de Nederlandse jazz:
Bert van den Brink – piano
Jasper Somsen – contrabas
Angelo Verploegen – flugelhorn

Enrico Pieranunzi & Bert Joris

Hoe bijzonder willen we het hebben in de intieme Catharinakapel. Een duo van internationale topklasse met een cd-presentatie. De Italiaanse pianist/componist Enrico Pieranunzi samen met de uit België afkomstige trompettist en arrangeur Bert Joris. De Europese top in onze kapel.

De samenwerking tussen Enrico Pieranunzi en Bert Joris gaat al terug tot 1999 en dit is wat Enrico er zelf over zegt:

“1999. On the occasion of the recording for the Dutch label Challenge of my quintet CD “Don’t forget the poet” I meet for the first time Bert Joris and I am deeply impressed by his way of playing, his tone, his musicality;
2003. On the occasion of some concerts of my “Fellinijazz” program I invite Bert to join my quintet and he gives to the group the imprint of his tone, his way of playing, his musicality;
2014. Bert -who in the meantime has become one of the best arrangers in the world- invites me to join the Brussels Jazz Orchestra. Along with the orchestra the two of us (he as an arranger and trumpet player, myself as a composer and pianist) record the CD “The music of Enrico Pieranunzi”;
2018. After having been talking about a possible duo Cd for almost two decades Bert and I eventually enter a recording studio to record a duo CD. This is “Afterglow”, recorded for “Challenge”, whose music the two of us are happy to present now in live performances”

Denise Jannah

TRIBUTE TO MAHALIA JACKSON
Denise Jannah brengt een eerbetoon aan Mahalia Jackson, één van de meest invloedrijke en bevlogen Gospelzangeressen aller tijden. Na een succesvolle kerken- en theatertour enige jaren geleden nu nogmaals als afsluiting van ons 5-jarig jubileumjaar. In de Catharinakapel zingt de in Suriname geboren Denise Jannah een selectie uit de bekendste en meest ontroerende nummers van ‘The Queen of Gospel’. Denise Jannah wordt bijgestaan door Danny van Kessel op piano, Pieter Althuis op bas en Walther Eddy Muringen op drums.

Denise Jannah was de eerste Nederlandse muzikant die een platencontract tekende bij het vermaarde Amerikaanse jazzlabel Blue Note. De contra-alt tourt over de hele wereld, heeft zeven keer op North Sea Jazz gestaan en trad op voor hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de Surinaamse president Ronald Venetiaan, de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton en Nelson Mandela.
Denise Jannah heeft twee Edisons, een Gouden Orpheus uit Bulgarije en de Bata Anastasijević Award van het Nesville Jazz Festival in Servië. In 2009 werd Denise Jannah benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.