Artiesten

Hieronder een greep uit de artiesten die tijdens de Jazzdagen hebben opgetreden of nog gaan komen.

Overzicht artiesten 2022

Yuri Honing & Wolfert Brederode

Yuri Honing
Yuri Honing is drievoudig Edison winnaar en won in 2012 de Boy Edgar prijs, de belangrijkste prijs voor jazz en improvisatiemuziek. Hij werkte met talrijke grootheden als Pat Metheny, Paul Bley, Charlie Haden en Ibrahim Maalouf.

Wolfert Brederode
Wolfert Brederode wordt gezien als een van de eigenzinnigste- en meest poëtische pianisten van zijn generatie. Hij nam als leider- en sideman diverse albums op voor het Duitse label ECM. Vier albums waar hij aan meewerkte zijn bekroond met een Edison. Hij heeft verder samengewerkt met musici als Dave Liebman, Arve Henriksen, Mark Feldman en Nana Vasconcelos.

I COMPANI

I Compani 37 jaar
Jazz en filmmuziekensemble I Compani o.l.v. saxofonist, componist Bo van de Graaf viert haar 37e verjaardag met een dubbelconcert in Harderwijk. Deze avond bestaat uit twee programma’s die versmolten zijn tot één: “I Compani à Paris” een ‘Fotofilmconcert’ gebaseerd op Parijse fotografie en films van vroeger tot nu en De Nacht Heeft 1000 Ogen: een ode aan de nacht en het Parijse nachtleven komt hierin uitbundig aan bod! Acteur Jos Verest heeft een speciale rol in dit programma en VJ Martijn Grootendorst ademt mee met de muziek, hij is een muzikant met beeld.

De muziek is een versmelting van Jazz, filmmuziek, Balkan, circusmuziek, vaudeville en, tsja, welke stijl is door de musici van I Compani nog niet aangepakt? Van oudsher heeft I Compani een sterke band met de filmmuziek van Nino Rota (Fellini) maar er is ook muziek te horen uit Last Tango in Paris en La Grande Bouffe.

Astillero

Astillero  werd in 2005 in Buenos Aires opgericht en de zes bandleden spelen traditionele, akoestische muziek met pit in de geest van de 21e eeuw. Zij brengen de tango in een geheel nieuwe, ruwe en energieke vorm. Ontroerend, rebels en altijd vol vuur! Eigen composities die je in je hart raken.

Dit orkest heeft inmiddels diverse albums uitgebracht, altijd vernieuwend en actueel. Op hun vele internationale tournees hebben zij op diverse prestigieuze podia gestaan. Denk hierbij o.a. aan het Konzerthaus in Wenen, Barbican Centre in Londen of het Staatstheater in Praag. Ook speelden zij op grote jazzfestivals zoals op het Montreal International Jazz Festival, London Jazz Festival en ons eigen North Sea Jazz Festival.

In 2019 heeft componist /pianist en leider van de groep Julián Perálta een groot gedeelte van de muziek van het theaterstuk Lost Tango gecomponeerd. De andere muziek was van Astor Piazolla en Carel Kraayenhof. Lost Tango was een hit op het laatste Oerol festival. 

Justin Kauflin & Thomas Fonnesbaek

De Amerikaanse pianovirtuoos Justin Kauflin verloor zijn gezichtsvermogen toen hij elf jaar oud was. Dat weerhield hem er niet van om cum laude af te studeren als jazzpianist aan de William Paterson University in New Jersey. Door een spe-ling van het lot werd de legendarische jazztrompettist Clark Terry een van zijn mentoren. In 2014 verscheen de aangrijpende, prijswinnende documentaire ‘Keep On Keepin’ On, over hun bijzondere relatie.
Justin Kauflin werd door de wereldberoemde producer Quincy Jones gecontracteerd. Quincy Jones zei over hem: “Ik weet dat ik nooit zo’n groot talent als hem tegen zal komen… hij is simpelweg uniek. Een fantastisch musicus… je voelt het in iedere noot die hij speelt”. Sinds 2015 staan Kauflin’s albums genoteerd in de top 10 van beste albums in verschillende bekende “billboards” en spreken de internationale media lovende woorden over zijn muziek.

Thomas Fonnesbaek (Denmark) begon op jonge leeftijd met het spelen op de elektrische bas. Hij studeerde bij de wereldberoemde bassist Niels Henning Ørsted Pedersen. Al snel werd hij gegrepen door musici als Jaco Pastorius, Ray Brown, Miles Davis, Bill Evans, Chick Corea etc. Vandaag de dag is Thomas een van de weinigen die en meester is op zowel de elektrische als akoestische bas.

Cor Bakker & Fay Claassen

COR – I – FAY
Fijnzinnig samenspel van Cor Bakker en Fay Claassen
“Betovering door muziek en zang…” “Pianovirtuoos en gouden stem tillen elkaar op…”

Cor Bakker studeerde cum laude af aan het conservatorium in Amsterdam, waarna hij ruim tien jaar de vaste pianist was van het Metropole Orkest. Bij het tv-publiek werd hij een vertrouwd gezicht als begeleider van Paul de Leeuw en als presentator van zijn eigen muzikale programma’s als bijvoorbeeld Cor & Co. Daarnaast speelde Cor in het jazz-circuit en ook in vele theatershows met onder andere Karin Bloemen, Jenny Arean en Brigitte Kaandorp. Los daarvan trok hij volle zalen met zijn eigen theaterconcerten.

Zangeres Fay Claassen begon als studente aan de kleinkunstacademie, waarna ze de afslag naar de jazz nam. Zo studeerde ze jazz zang aan het conservatorium in Den Haag, een opleiding die ze succesvol afsloot. Vervolgens trad ze door heel Europa op met prestigieuze gezelschappen als de WDR Big Band en de Danish Radio Big Band. Ook kreeg ze applaus in uitverkochte concertzalen in Amerika, China en Japan. Voor haar veelgeprezen albums oogstte ze lof in de vorm maar liefst drie Edisons. Maar de persoonlijke kroon op haar werk is dat Rita Reys – de grand lady van de Nederlandse jazz – zich openlijk uitsprak als Fay-fan.

Karel Boehlee, Hermine Deurloo & Frans van der Hoeven

Hermine Deurloo uit Amsterdam, opgeleid als jazz-saxofonist, begon mondharmonica te spelen na het horen van Toots Thielemans. Hoewel ze haar wortels in de jazz heeft, zijn haar muzikale activiteiten heel breed. Ze brengt de klank van de mondharmonica naar nieuwe en ongebruikelijke terreinen, waaronder modern klassiek, strijkkwartet, Afrikaanse muziek en filmsoundtracks.

Frans van der Hoeven speelde onder meer samen met Clark Terry, Harry Sweets Edison, Toots Thielemans, Lee Konitz, Woody Shaw, Jack DeJohnette, Tom Harrell, Dee Dee Bridgewater en Kurt Rosenwinkel.

Karel Boehlee is een internationaal hoog aangeschreven pianist wiens spel gekenmerkt wordt door lyriek, groove en intuïtie. Hij zorgt altijd voor een bijzondere muzikale chemie, in welke bezetting dan ook. Een veelgevraagd pianist en samengewerkt met talloze musici en groepen zoals Toon Roos, Fay Claassen, Maria Mendes, Gino Vanneli, Philip Catherine, Bob Shepard, Wynton Marsalis om er een paar te noemen.

Joost Lijbaart ft. Wolfert Brederode & Kika Sprangers

Free is het eerste soloalbum van slagwerker, percussionist en improvisator Joost Lijbaart en tevens de vervulling van een lang gekoesterde wens: een volledig soloalbum waarbij Lijbaart naast de drums alle andere instrumenten ook zelf speelt.

Op het album is naast de drums veel gestemde percussie zoals klokkenspel, harmonium en vibrafoon te horen, maar ook meer Afrikaanse en Aziatische percussie zoals odaiko drums, anklung en balafoon. De muziek is voor een solo slagwerk album opvallend toegankelijk en melodieus.

Lijbaart gaat op dit uiterst persoonlijke album de dialoog met zichzelf aan: Free is een reis naar ‘binnen’ geworden. Daar vond Lijbaart de wereld in zichzelf, zijn muzikale invloeden maar ook persoonlijke reflecties speelden een belangrijke rol in het maken van het album.

Voor dit concert zal Lijbaart samenspelen met saxofoniste Kika Sprangers die, naast diverse saxofoons, deze avond ook het klokkenspel bespeelt. Ook zal zijn jarenlange muzikale partner Wolfert Brederode, met wie hij al jaren in het Yuri Honing Acoustic Quartet samenspeelt, hem deze avond begeleiden.

Amsterdam Klezmer Band

Stad Als Podium – UITgesproken Harderwijk
Amsterdam Klezmer Band
Negentien albums en 1500 concerten verder vervolgen deze Mokumse magnificent seven in 2022 hun 25e verjaardag met een concert-marathon langs podia in binnen- en buitenland.
UITgesproken Harderwijk! Een intiem festival in het Plantagepark, waar je kunt genieten van wat cultureel Harderwijk te bieden heeft. Een divers programma van muziek, theater, kleinkunst, film en meer. Op twee podia en eromheen, presenteren lokale cultuurinstellingen hun (nieuwe) waar. Kom ontdekken!

Wij doen graag mee en met een oude bekende van ons: de Amsterdam Klezmer Band. De AKB bestaat 25 jaar en tijdens hun jubileumtour in 2022 doen zij ook weer Harderwijk aan. Was het vorig jaar nog een “zit” concert met beperkte toegang, nu gaan we voor een ouderwets feestje.

Philip Catherine & Bert van den Brink

Sinds de jaren ’60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande gitaristen van de Europese jazzscène.

Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek zijn van een niet te miskennen invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz.

Philip Catherine’s soepel swingend gitaarspel en lyrische composities zijn uit duizenden herkenbaar. En ook al is Catherine een ware snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties, maar concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten.

In zijn carrière werd Philip Catherine gelauwerd met talrijke prijzen. Zo kreeg hij in 1990, samen met Stan Getz, de “Bird Prize” tijdens het Northsea Jazz Festival. In 2022 hoopt Philip zijn 80e verjaardag te vieren.

In de loop van de jaren heeft Philip veel samengespeeld met een andere muzikale grootheid: Bert van den Brink.

Seguir Vivendo feat. Lilian Vieira

A Brazilian Tribute to Michael Franks

Deze avond brengen Lilian Vieira & de Seguir Vivendo band een Braziliaanse ode aan Michael Franks.

Het nieuwe project Seguir Vivendo bestaat uit songs van de Amerikaanse singer/songwriter Michael Franks uitgevoerd door o.a. de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. De keuze om Seguir Vivendo met Lilian te realiseren lag voor de hand; zij weet door haar roots als geen ander de Braziliaanse sfeer in de songs te vertolken.

Het project is een initiatief van Roeland Jacobs en Rob van Weelde die de Braziliaanse muziek en cultuur een warm hart toe dragen. Zo heeft Roeland eerder muziek van onder andere Antonio Carlos Jobim en Ivan Lins gearrangeerd voor strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest. Samen hebben Rob en Roeland in 2006 de WedgeView Studios opgericht en zijn ze sindsdien betrokken geweest bij talloze muziekproducties zowel nationaal als internationaal.

Luyi ft. Mike Boddé & Lucas Santana

Jazzdagen Harderwijk

Luyi is 18 jaar jong en zit op de school voor jong talent van het Koninklijk Conservatorium, maar heeft ondertussen ook haar eerste opnames als solist met het Metropole Orkest achter de rug en stond in 2020 in de finale van het Prinses Christina Concours. In 2020 werd Luyi uitgenodigd voor het programma Podium Witteman, waar zij het nummer ‘Moody’s Mood for Love’ zong onder begeleiding van Mike Boddé. Mike, bekend als (jazz) pianist en voormalig cabaretier en vaste pianist en gesprekspartner van Paul Witteman. De samenwerking beviel zo goed dat ze daarna samen een concert deden bij het Grachtenfestival 2021.

Luyi zong ook op het openingsconcert van het festival, deze keer samen met Lucas Santana. De uit Brazilië afkomstige saxofonist maakt op dit moment furore met zijn eigen quintet. Onlangs traden Luyi, Mike en Lucas op bij het Transition Festival. Wij waren erbij en maakte gelijk na afloop van dit zeer geslaagde concert een afspraak met hun. Dit aanstormend talent willen wij graag in de Catharinakapel aan u presenteren. Uiteraard met Mike Boddé op piano en Lucas Santana op saxofoon en fluit.

Son de Aquí

Blije Bietjes FoodFestival 3 en 4 september

Dit wordt een bijzonder weekend in Harderwijk! Blije Bietjes, hét foodfestival waar eerlijk eten van kleine onafhankelijke cateraars in de schijnwerpers wordt gezet samen met de band Son de Aquí waar wij als Jazz On The Corner graag aan meewerken. Een heerlijke samenwerking dus!

Son de Aquí komt naar Harderwijk voor de presentatie van hun gloednieuwe album “Del otro lado del mar”. Deze zeskoppige wereldmuziek band speelt een moderne mix van Zuid-Amerikaanse stijlen waarbij je niet stil kan blijven staan!

Son de Aquí vindt zijn roots in Mexico city waar frontman Leonard Prieto de band in 2004 begon. Daar brachten zij de albums “Traigo Sabor” en “De Aquí Son” uit met muzikale invloeden uit stijlen als cumbia, funk en timba. In 2017 verhuisde Leonardo naar Rotterdam en startte een nieuwe versie van Son de Aquí. Sindsdien hebben ze gestaan op festivals als Zwarte Cross, Afro Latino, Over de Top, Bevrijdingsfestival Nijmegen en Popronde 2021. Het laatste jaar heeft deze nieuwe formatie hard gewerkt aan hun nieuwe album.

Silje Nergaard & Espen Berg

De mooiste songs uit de succesvolle carrière van deze beroemde (jazz)vocalist, begeleidt door een van ’s werelds beste jazzpianisten in de intieme Catharinakapel.

De Noorse (Jazz) vocalist Silje Nergaard wordt over de hele wereld geroemd om haar warme, expressieve stemgeluid en haar smaakvolle songkeuze. Genres interesseren haar niet, ze zoekt altijd haar eigen geluid. Soms jazzy, soms pop, country maar altijd eigen. Het begon ruim dertig jaar geleden met haar debuutalbum Tell Me Where You’re Going waarvan het titelnummer (met Pat Mentheny) een internationaal succes werd. Silje werkte samen met grootheden als Al Jearreau, Toots Thielemans e.a.

In 2020 vierde zij haar 30-jarige loopbaan als zangeres met album Japanese Blue, met nieuwe opnames van haar beste songs. Daarbij wordt ze begeleid door haar landgenoot en geweldige pianist Espen Berg. Het duo zal op 4 september werk spelen van dit album alsmede uit Silje’s omvangrijke oeuvre.

Lucas Santana 5tet

Lucas Santana Quintet is de band rondom Braziliaanse saxofonist en componist, Lucas Santana. In zijn band presenteert Lucas zijn kijk op jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Het quintet bracht al twee platen uit: Heritage (2021) en Ambivalence (2022). Beiden werden met veel enthousiasme ontvangen door zowel nationale als internationale pers. Die laatste, Ambivalence, brengt het verhaal van twee conflicterende reacties, overtuigingen of gevoelens jegens iemand of iets. Het vertolken van de muzikale expressie bij het voelen van zulke tegenstrijdige emoties was een grote uitdaging. De groep zoekt de grenzen op tussen luid en zacht spelen met steeds een leidende, delicate melodie.

Met roots uit verschillende muzikale tradities brengen Lucas en zijn quintet een breed pallet aan stijlen en kleuren. In hun muziek schemert de cultuur uit zijn geboorteland Brazilië op allerlei plekken door de technische bagage heen en de breedte die met name de hard bop in de jazz zich heeft toegeëigend, kent voor deze saxofonist geen geheimen. Samen met zijn vier bandleden gaat hij op zoek naar de paden tussen fantasie, durf, technische vaardigheden en passie. Soms vingervlug en virtuoos, soms langzaam met pure passie voor de muziek.

Enrico Pieranunzi & Jasper Somsen

Cd-presentatie “Voyage in Time”

Enrico Pieranunzi en Jasper Somsen zijn graag geziene gasten/musici op onze Jazzdagen Harderwijk. Nu dus met de presentatie van hun eerste duo album “Voyage in Time”. Dit is wat zij er zelf van zeggen:

Voyage In Time (een suite in negen delen) is gebaseerd op een vrije interpretatie van dansen uit de klassieke Barok suite. Voor sommige luisteraars, die ons associëren met jazzmuziek, zullen de titels van de delen (zoals Minuet, Courante en Pavane) verrassend in de oren klinken. Onze voorgaande trio albums bestonden uit jazzmuziek. Echter, dit vierde album – en onze tweede Challenge Records release, na Common View (2020) – heeft een totaal andere invalshoek, zowel qua bezetting (duo) als vanuit muzikaal oogpunt. De delen, allen gecomponeerd door Jasper en samen gearrangeerd tijdens de opnamesessie, weerspiegelen onze gedeelde liefde voor klassieke muziek en combineert klassieke muzikale vormen met een zeer open improvisatorische aanpak.

Jasper Somsen – Na zijn studie jazz en klassieke contrabas werkt Jasper Somsen veelvuldig samen met de nationale en internationale top uit de jazzmuziek: Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Bob Sheppard, Lynne Arriale, Karel Boehlee en Maria Mendes om er enkele te noemen. Daarnaast is hij actief in de filmmuziek en ging hij op tournee met operazangeres Tania Kross.

Lloyd Spiegel (Australie)

Blues & Roots uit Australië – virtuoos en humorvol

Met een negental cd’s op zijn naam, een onafgebroken tourschema en de podium ervaring welke hij opdeed tijdens zijn 35-jarige carrière is Lloyd Spiegel uitgegroeid tot de drijvende kracht van akoestische bluesscene in Australië. In het toonaangevende Australian Guitar Magazine’s stond Lloyd onlangs in een lijst van 50 Australische top-gitaristen aller tijden. Niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten is hij een zeer gerespecteerd muzikant getuige zijn tours door Europa en USA waarbij hij opende voor oa. Ray Charles, Bob Dylan en Etta James.

Lloyd’s live show is about his connection with the audience: “Ultimately, my job is to give people a couple of hours off and hopefully they leave with a smile on their face. That connection is the most satisfying part of my travels. It fuels my touring and inspires my writing. Meeting people from all walks of life is what convinces me to jump on that next flight.”

Kyla Brox

Kyla Brox – The British blues queen: European Blues Challenge Winner 2019!

Kyla is al sinds haar twaalfde professioneel muzikant – eerst in de band van haar vader, Victor Brox, daarna zelfstandig. Haar laatste album “Pain & Glory” uit 2019 (nominatie Beste Album in zowel de Europese als UK Blues Awards) is het voorlopig hoogtepunt van een kwart eeuw ervaring op het podium en in de studio.

Blues en soul raken onlosmakelijk verstrengeld met de bekroonde singer-songwriter Kyla Brox, wiens rauwe talent haar heeft beschreven als “de beste vrouwelijke blueszangeres van haar generatie”.

Kyla speelt naast haar band ook vaak als duo met haar man, virtuoos akoestisch gitarist Danny Blomeley, wiens spel, beurtelings delicaat en ongeremd, hem een aanhang op zich heeft opgeleverd. Kyla heeft haar carrière jaar na jaar opgebouwd; beginnend aan de basis met lokale pub optredens en uitgegroeid tot headlinerconcerten over de hele wereld, waaronder enkele van de meest prestigieuze Blues-festivals ter wereld. Met duizenden verkochte albums en een voortdurend groeiende fanclub wordt Kyla Brox algemeen beschouwd als een van de allerbeste soul-blueszangers die de Britse eilanden ooit hebben voortgebracht.

Nueva Manteca

Nueva Manteca – Release tour 13e album “ART” in de bovenzaal (!) van de Catharinakapel.

Nueva Manteca bracht in januari 2022 haar dertiende album uit. Het is genaamd ART en is zowel een eerbetoon aan de legendarische groep Art Blakey & The Messengers als een ode aan de oprichter van de groep, Jan Laurens Hartong.

Art Blakey: ‘Jazz has to be danceable and it must have the blues’

Precies in die geest ontstond Nueva Manteca’s album ART. Beroemde stukken van de verschillende fameuze bezettingen van Art Blakey & The Messengers zijn bewerkt door de band. Een accent van ART ligt op een van de bestverkochte jazzalbums ooit: ‘Moanin’. Er komen echter ook minder bekende stukken komen aan bod.

Sinne Eeg & Thomas Fonnesbaek

In maart dit jaar maakte we kennis met de Deense virtuoos op contrabas Thomas Fonnesbaek (duo concert met Justin Kauflin). Wij waren zo onder de indruk dat wij hem graag terug wilde zien. Hij komt nu terug voor een eenmalig concert in Nederland met de fantastische zangeres en landgenoot: Sinne Eeg. Wederom een uniek duo concert dus in de intieme Catharinakapel.

Een duo alleen met zang en bas? Ja, beiden behoren tot de internationale top en het prachtige geluid van Sinne’s stem past perfect bij het warme basgeluid van Fonnesbaek.

Sinne Eeg is een van de toonaangevende jazzvocalisten van Denemarken en heeft zich de laatste jaren ook gevestigd als een belangrijke stem in de internationale jazz. Zij staat bekend om haar fantastische ritmische controle en een onovertroffen harmonieus gevoel. Haar stijl is modern met een vleugje melancholie en sluit aan bij de Amerikaanse jazztraditie. Denk hierbij aan o.a. Sarah Vaughan.

Thomas Fonnesbaek (Denmark) begon op jonge leeftijd met het spelen op de elektrische bas. Hij studeerde bij de wereldberoemde bassist Niels Henning Ørsted Pedersen. Al snel werd hij gegrepen door musici als Jaco Pastorius, Ray Brown, Miles Davis, Bill Evans, Chick Corea etc. Vandaag de dag is Thomas een van de weinigen die en meester is op zowel de elektrische als akoestische bas.

Verploegen, Verhoeff & van der Westen

Angelo Verploegens nieuwe album ‘When Night Falls’ is een ode aan de nacht in al haar vormen; van de schemering tot aan de morgenstond. Met de gekozen standards tracht hij het verloop van de avond te vangen, terwijl hij zich begrenst qua bezetting, repertoire en opnametechniek – om die versmalde wereld van de nacht in al haar facetten op te roepen.

Met Ed Verhoeff op gitaar en Eric van der Westen op bas herenigde Angelo Verploegen een trio dat meer dan twintig jaar gezamenlijke geschiedenis met zich meedraagt. In subtiel spel waarin een rijkdom aan ervaring en aandacht doorklinkt zijn we getuige van een schemergesprek tussen drie oude vrienden.

Trompettist en Flugelhorn-speler Angelo Verploegen trad voor het eerst op met gitarist Ed Verhoeff en bassist Eric van der Westen in 2001, nadat ze alle drie een lange muzikale carrière hadden gehad in grotere bezettingen en projecten. Dit trio bracht hen terug naar de kern – “zoals in een goed gerecht zijn er soms geen extra ingrediënten nodig” zegt Verploegen.