Artiesten

Hieronder een greep uit de artiesten die tijdens de Jazzdagen hebben opgetreden of nog gaan komen.

Overzicht artiesten 2024

StarkLinnemann Trio

Transcending Liszt

De formatie StarkLinnemann is als geen ander in staat muziekhistorische tijdvakken en geografisch bepaalde verschillen in muziekstijlen met elkaar te verbinden. Hun succesvolle crossover projecten waarbij klassieke meesterwerken zijn vertaald naar een overtuigend 21e eeuw idioom zijn door binnen- en buitenlandse pers zeer positief ontvangen. Met overdonderende concerten op vele festivals en in o.a. Alexandrinsky Theater in St Petersburg en Het Concertgebouw in Amsterdam heeft StarkLinnemann inmiddels een onuitwisbare indruk achtergelaten op de nationale en internationale muziekscene.

Op 18 januari staat met name hun laatste album “Transcending Liszt” centraal. Dit album kreeg maar liefst een 4 sterren recensie in DownBeat Magazine!

Transcending Liszt is een indrukwekkende show van ongekende kwaliteit. Verschillende werken van Franz Liszt worden op moderne wijze uitgevoerd door het StarkLinnemann Trio. De composities worden in zijn geheel getransformeerd naar deze tijd en moderne harmonieën en hippe grooves worden toegevoegd zonder de ziel van de muziek te beschadigen. Ook avontuurlijke improvisaties zullen niet ontbreken aan deze liveshow. De muziek van Transcending Liszt kent een grote diversiteit aan stijlen waardoor deze het beste kan worden omschreven met de term Universal Crossover Music.

Peter Bernstein (USA) & Jesse van Ruller

Topontmoeting tussen Nederlands gitaartrots en zijn grote voorbeeld uit de VS.

Het is zeldzaam dat twee jazzgitaristen van dit kaliber een duo vormen. Beiden kregen hun zegen van legendarische voorgangers als Jim Hall en worden wereldwijd vereerd onder jazzgitaristen, niet alleen vanwege hun briljante techniek maar ook om hun gedrevenheid om nieuwe wegen in te slaan in hun improvisaties. Ze traden sporadisch op als duo en nu konden wij ze plotseling boeken voor een invalconcert tijdens hun Europese tour bij ons in de kapel. Hier hoefden wij niet lang over na te denken!

Peter Bernstein over Jesse van Ruller: ‘Ik ontmoette Jesse voor het eerst in 1995, nadat hij de Thelonious Monk Competition had gewonnen. Een paar jaar later speelden we voor het eerst samen toen ik op bezoek ging in Hilversum op de school waar hij lesgaf. Ik heb het geluk gehad om in de loop der jaren een aantal keer met hem op te treden, soms als duo en soms in concerten met andere gitaristen. In 2018 deden we een kleine tournee in Italië met Rale Micic als ode aan Jim Hall. Jesse is een van mijn favoriete spelers sinds ik hem voor het eerst hoorde en het is altijd fijn en inspirerend om met hem te spelen.’

Jesse van Ruller over Peter Bernstein: ‘In 1993 of 94 kwam ik voor het eerst naar New York als jonge gitarist en jazzstudent, toen ik in de East Village kwam en vage jazzklanken hoorde. Ik volgde het geluid en liep de club Visiones in. Het geluid was van een gitaar-orgel-drums-trio en het was het meest swingende en soulvolle gitaarspel wat ik ooit gehoord had. Die gitarist kon niet veel ouder zijn dan ik. Het was Peters trio met Larry Goldings en Bill Stewart. Zij brachten de muziek van eerdere generaties naar het heden, op een manier die mij aansprak. Sindsdien bewonder ik Peters spel. Ik streef ernaar net zo te improviseren als hij: indruk maken zonder indruk proberen te maken, altijd gericht op melodische ontwikkeling, niet leunen op wat je hebt geoefend en altijd in het moment zijn.’

Emine Bostanci: Dareyn Q.7

Oost en West op lyrische wijze met elkaar vervlochten.

Emine Bostancı, virtuoos bespeler van de Turkse kemenche (knievedel) is oprichter en spil van deze bijzondere groep. Ze beheerst de oude Ottomaanse hofmuziek tot in de puntjes, maar is evenzeer thuis in de Turkse volksmuziek. Celliste Maya Fridman was al langer van de partij, maar onlangs groeide Dareyn uit tot een kwartet met Franz von Chossy op piano en Vinsent Planjer op percussie. De muziek uit het Midden-Oosten is deze mannen inmiddels zeer vertrouwd; bij Franz vanwege zijn deelname aan de groep Arifa en bij Vinsent door zijn langjarige samenwerking met Rembrandt Frerichs en Tony Overwater. Kenmerkend voor de muziek van Dareyn is de lyrische en vaak weemoedige klank van door elkaar heen kringelende melodielijnen uit kemenche en cello die, omlijst door zorgvuldig gedoseerd klavierspel en slagwerk, Oost en West met elkaar vervlechten. De nieuwe bezetting opent bovendien nieuwe mogelijkheden qua dynamiek, met als gevolg dat het er af en toe verrassend uitbundig en swingend aan toe gaat.

Ben Poole (UK) en Guy Smeets (NL)

De vonken schieten ervan af wanneer deze heren uitpakken met prachtige songs en gitaarwerk.

Ben Poole
“Truly astonishing” – Classic Rock Magazine; “F***ing amazing!” – Jeff Beck; “A REALLY good player” – Gary Moore; “So amazing!” – Beth Hart; “Killer!” – Kenny Wayne Shepherd. Als je de opmerkingen hierboven leest van enkele van de grootste gitaristen van de vorige eeuw en enkele van de meest gerespecteerde blues/rock/ soulartiesten in de wereld van vandaag dan weet je gewoon dat ze iets heel bijzonders hebben gehoord.

Guy Smeets
Geworteld in blues sinds zijn vroege jeugd en geïnspireerd door de muziek van blues giganten als Stevie Ray Vaughan, is Guy uitgegroeid tot een alleskunner met een eigen herkenbare sound. Winnaar ‘Best Dutch Blues Musician’ award in 2019. Ook als componist, songwriter en producer creëert Guy overtuigend zijn eigen sound. De overstap van kleine pub podia in zijn woonplaats naar grote podia, zoals AFAS Live en Ziggo Dome, en internationale tournees door Europa kwamen al even snel.

Mike Farris (USA)

Grammy Winner Mike Farris in concert.

Grammy winnaar Mike Farris heeft een dijk van een stem en mixt blues, soul, americana en gospel in zijn muziek. Zijn stem doet je soms denken aan die van Al Green, Sam Cooke of Otis Redding maar zijn muziek is meer veelzijdig. Hij doet alles met enorm veel passie. Niet voor niets won hij in 2015 een Grammy voor zijn geweldige album Shine For All The People. Rolling Stone zei over Mike: “supersized voice filled with the electricity of Saturday night and the godly grace of Sunday mornings.” Mike heeft het talent om ook songs van andere artiesten helemaal eigen te maken zo ging zijn versie van Mary Gauthier’s Mercy Now ook echt door merg en been. Verder wordt Mike door collega’s ook bijzonder gewaardeerd en werkte hij ook samen met o.a. Joe Bonamassa en Jo Harman en zong hij ook mee op Patty Griffin’s Downtown Church.

Duo concert:

Wij zijn uiteraard zeer verheugd dat wij Mike Farris, een heuse Grammy Winnaar bij ons mogen aankondigen. Het wordt een duo concert. Farris wordt begeleid door Bart de Win op piano/keys/vocals. (o.a. bekend van Matthews Southern Comfort).

Jan van Duikeren’s JVD4 featuring John Engels

With SPECIAL GUEST: Marcel Veenendaal – zang

Maar liefst twee Edisons ontving trompettist Jan van Duikeren voor zijn veelgeprezen ballad album Short Stories met JVD4 en de strijkers van het Metropole Orkest. Een kroon op de samenwerking van deze vier musici van absolute wereldklasse, al is Van Duikeren, (die zelf ook verantwoordelijk was voor een groot aantal composities), vooral blij dat het bij de opnamen gelukt is om de magie tussen de vier heren te vereeuwigen.

Alleen al het gerucht dat Van Duikeren samen met de inmiddels 88-jarige drumlegende John Engels, Karel Boehlee (piano) en Aram Kersbergen (contrabas) de handen ineen sloegen zorgde in 2015 voor een uitnodiging van het befaamde Tokyo Jazz Festival en een Japans platencontract. Het zegt iets over de internationale status van de vier bandleden. De naam JVD4 is ook een Japans idee, vanwege de onuitspreekbare namen van het viertal.

Waar dit dynamische kwartet ook speelt: Binnen mum van tijd is het publiek gegrepen door het speelplezier en de ongekende energie. Op zondagmiddag 24 maart dus bij ons in de Catharinakapel. Verwacht een mix van hun mooiste eigen composities, aangevuld met een aantal persoonlijke favorieten van de bandleden.

Kinan Azmeh, Eric Vloeimans en Jeroen van Vliet

Blow the Wind Easterly

Na het daverende succes van Levanter zijn Kinan Azmeh, Eric Vloeimans en Jeroen van Vliet terug met een nieuwe voorstelling. Een concert waarin hun werelden samensmelten en drie broeders in muziek elkaar weer vinden in Blow The Wind Easterly.

De Kinan Azmeh is een internationaal bewonderd musicus. Deze topklarinettist uit Damascus nodigde onze toptrompettist Eric Vloeimans tien jaar geleden uit voor een eerste, bijzondere samenwerking en sindsdien zijn de mannen onafscheidelijk. Al lang was Vloeimans gefascineerd door oosterse klanken en de muzikale klik was zo sterk dat het voelde alsof ze al eeuwen samenspeelden. Ze wilden allebei meer en speelden samen Levanter, een betoverende voorstelling waarin de mannen werden bijgestaan door toppianist Jeroen van Vliet. De synergie tussen de muzikanten was zo sterk dat een nieuwe samenwerking niet uit kon blijven.

In Blow The Wind Easterly komen de mannen met nieuw repertoire en nemen ze je mee op een muzikale ontdekkingsreis naar verre einders. In een avond met onverwachte vergezichten en de eindeloze, alles omarmende zee. Je waant ze te kennen maar bereid je voor op een magische verrassing.

MASHA BIJLSMA SEXTET

In dit sextet voert de geweldige stem van Masha Bijlsma de boventoon. Hoewel ook de overige bezetting van haar band, bestaande uit topblazers Ilja Reijngoud op trombone en Ben van den Dungen op saxofoon en de strakke, swingende ritmesectie met Hans Kwakkernaat op piano, Ruud Ouwehand op contrabas en Dries Bijlsma op drums, zich vrij improviserend stevig van zich laat horen. Ook wordt haar stem, naast Ilja en Ben in de frontlinie, regelmatig als derde solo-instrument ingezet. De groep speelt zowel eigen werk als prachtige arrangementen van nummers van onder andere Abbey Lincoln, Charles Mingus, Jasper van ’t Hof en ook Tony Lakatos, met wie Bijlsma meerdere cd’s heeft opgenomen. 

 Masha Bijlsma, die wereldwijd optrad en haar naam in diverse landen heeft gevestigd, behoort waarschijnlijk tot de meest onderschatte jazzvocalisten van Nederland. Ze heeft een imposant vol stemgeluid met een enorm bereik en hier en daar een aangenaam rauw randje. Haar stem klinkt Amerikaans en over For love of Abbey’, haar tribute cd voor de befaamde in 2010 overleden Amerikaanse zangeres Abbey Lincoln, schrijft Ruud Meijer in HP-de Tijd: Bijlsma zingt net zo ‘zwart’ als dat ze blank en blond is. En dat met een timing en tekstinterpretatie om jaloers op te zijn’.