Programma 2022 / 2023

29 september 2022

Enrico Pieranunzi & Jasper Somsen

Cd-presentatie “Voyage in Time”

Enrico Pieranunzi en Jasper Somsen zijn graag geziene gasten/musici op onze Jazzdagen Harderwijk. Nu dus met de presentatie van hun eerste duo album “Voyage in Time”. Dit is wat zij er zelf van zeggen:

Voyage In Time (een suite in negen delen) is gebaseerd op een vrije interpretatie van dansen uit de klassieke Barok suite. Voor sommige luisteraars, die ons associëren met jazzmuziek, zullen de titels van de delen (zoals Minuet, Courante en Pavane) verrassend in de oren klinken. Onze voorgaande trio albums bestonden uit jazzmuziek. Echter, dit vierde album – en onze tweede Challenge Records release, na Common View (2020) – heeft een totaal andere invalshoek, zowel qua bezetting (duo) als vanuit muzikaal oogpunt. De delen, allen gecomponeerd door Jasper en samen gearrangeerd tijdens de opnamesessie, weerspiegelen onze gedeelde liefde voor klassieke muziek en combineert klassieke muzikale vormen met een zeer open improvisatorische aanpak.

Jasper Somsen – Na zijn studie jazz en klassieke contrabas werkt Jasper Somsen veelvuldig samen met de nationale en internationale top uit de jazzmuziek: Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Bob Sheppard, Lynne Arriale, Karel Boehlee en Maria Mendes om er enkele te noemen. Daarnaast is hij actief in de filmmuziek en ging hij op tournee met operazangeres Tania Kross.
Als bandleider bracht hij meerdere albums uit op Challenge Records: “Dreams, Thoughts & Poetry” (The Music of Enrico Pieranunzi) – Jasper Somsen Group, “Sardegna” – Jasper Somsen Group, “A New Episode In Life” part I & part II – Jasper Somsen Trio featuring Jean-Michel Pilc & André Ceccarelli.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad als Podium en Fonds Podium Kunsten.

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

6 oktober 2022

Lloyd Spiegel (Australie)

Blues & Roots uit Australië – virtuoos en humorvol

Met een negental cd’s op zijn naam, een onafgebroken tourschema en de podium ervaring welke hij opdeed tijdens zijn 35-jarige carrière is Lloyd Spiegel uitgegroeid tot de drijvende kracht van akoestische bluesscene in Australië. In het toonaangevende Australian Guitar Magazine’s stond Lloyd onlangs in een lijst van 50 Australische top-gitaristen aller tijden. Niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten is hij een zeer gerespecteerd muzikant getuige zijn tours door Europa en USA waarbij hij opende voor oa. Ray Charles, Bob Dylan en Etta James.

Lloyd’s live show is about his connection with the audience: “Ultimately, my job is to give people a couple of hours off and hopefully they leave with a smile on their face. That connection is the most satisfying part of my travels. It fuels my touring and inspires my writing. Meeting people from all walks of life is what convinces me to jump on that next flight.”

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur
Prijs vvk € 12,50 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

9 oktober 2022

Kyla Brox

Kyla Brox – The British blues queen: European Blues Challenge Winner 2019!

Kyla is al sinds haar twaalfde professioneel muzikant – eerst in de band van haar vader, Victor Brox, daarna zelfstandig. Haar laatste album “Pain & Glory” uit 2019 (nominatie Beste Album in zowel de Europese als UK Blues Awards) is het voorlopig hoogtepunt van een kwart eeuw ervaring op het podium en in de studio.

Blues en soul raken onlosmakelijk verstrengeld met de bekroonde singer-songwriter Kyla Brox, wiens rauwe talent haar heeft beschreven als “de beste vrouwelijke blueszangeres van haar generatie”.

Kyla speelt naast haar band ook vaak als duo met haar man, virtuoos akoestisch gitarist Danny Blomeley, wiens spel, beurtelings delicaat en ongeremd, hem een aanhang op zich heeft opgeleverd. Kyla heeft haar carrière jaar na jaar opgebouwd; beginnend aan de basis met lokale pub optredens en uitgegroeid tot headlinerconcerten over de hele wereld, waaronder enkele van de meest prestigieuze Blues-festivals ter wereld. Met duizenden verkochte albums en een voortdurend groeiende fanclub wordt Kyla Brox algemeen beschouwd als een van de allerbeste soul-blueszangers die de Britse eilanden ooit hebben voortgebracht.

Bezetting:
Kyla Brox – zang
Danny Blomeley – gitaar

Aanvang 15.00 uur
Deur open 14.30 uur
Prijs vvk € 12,50 plus € 1,25 ticketkosten.

Locatie

Kaarten

20 oktober 2022

Nueva Manteca

Nueva Manteca – Release tour 13e album “ART” in de bovenzaal (!) van de Catharinakapel.

Nueva Manteca bracht in januari 2022 haar dertiende album uit. Het is genaamd ART en is zowel een eerbetoon aan de legendarische groep Art Blakey & The Messengers als een ode aan de oprichter van de groep, Jan Laurens Hartong.

Art Blakey: ‘Jazz has to be danceable and it must have the blues’

Precies in die geest ontstond Nueva Manteca’s album ART. Beroemde stukken van de verschillende fameuze bezettingen van Art Blakey & The Messengers zijn bewerkt door de band. Een accent van ART ligt op een van de bestverkochte jazzalbums ooit: ‘Moanin’. Er komen echter ook minder bekende stukken komen aan bod.

Nueva Manteca
Dit ensemble met een lange en rijke geschiedenis heeft nu een nieuwe, frisse internationale line-up met musici uit Mannin Nederland, Venezuela, Duitsland en Uruguay.
De stijl van Nueva Manteca laat zich omschrijven als creative high energy Latin jazz met een warme muzikale spirit.
Nueva Manteca speelde op prestigieuze festivals, locaties en clubs over de hele wereld, waaronder Montreal Jazz Fest, Barranquijazz, SOB’s (NYC), Curaçao Jazz Fest, Yoshi’s (San Francisco) en vele malen op het North Sea Jazz Festival. Een hoogtepunt was een concert op Heineken Jazz, Puerto Rico met Paquito D’Rivera en Michel Camilo. Door de jaren heen had de band beroemde gastmusici zoals o.a. Armando Peraza, Giovanni Hidalgo en Claudio Roditi.

Let op: vanwege de akoestiek vindt dit concert plaatst in de bovenzaal van de Catharinakapel.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podium Kunsten.

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

04 november 2022

Sinne Eeg & Thomas Fonnesbaek

In maart dit jaar maakte we kennis met de Deense virtuoos op contrabas Thomas Fonnesbaek (duo concert met Justin Kauflin). Wij waren zo onder de indruk dat wij hem graag terug wilde zien. Hij komt nu terug voor een eenmalig concert in Nederland met de fantastische zangeres en landgenoot: Sinne Eeg. Wederom een uniek duo concert dus in de intieme Catharinakapel.

Een duo alleen met zang en bas? Ja, beiden behoren tot de internationale top en het prachtige geluid van Sinne’s stem past perfect bij het warme basgeluid van Fonnesbaek.

Sinne Eeg is een van de toonaangevende jazzvocalisten van Denemarken en heeft zich de laatste jaren ook gevestigd als een belangrijke stem in de internationale jazz. Zij staat bekend om haar fantastische ritmische controle en een onovertroffen harmonieus gevoel. Haar stijl is modern met een vleugje melancholie en sluit aan bij de Amerikaanse jazztraditie. Denk hierbij aan o.a. Sarah Vaughan.

Thomas Fonnesbaek (Denmark) begon op jonge leeftijd met het spelen op de elektrische bas. Hij studeerde bij de wereldberoemde bassist Niels Henning Ørsted Pedersen. Al snel werd hij gegrepen door musici als Jaco Pastorius, Ray Brown, Miles Davis, Bill Evans, Chick Corea etc. Vandaag de dag is Thomas een van de weinigen die en meester is op zowel de elektrische als akoestische bas.

Thomas heeft als freelance bassist een grote naam opgebouwd niet alleen in Denemarken maar ook in Europa en daarbuiten. Zo speelt en treedt hij op met artiesten als Sinne Eeg, Enrico Pieranunzi, Aaron Parks, John Taylor, Harvy Mason, Justin Kauflin, Christian Sands, Ulf Wakenius en vele anderen.

Sinne en Thomas hebben als duo twee prachtige albums samen gemaakt. Hun eerste album Eeg-Fonnesbaek uit 2015 werd gelijk met superlatieven ontvangen en won de Deense muziekprijs voor beste Vocal Jazz Release van het Jaar. Het vervolg kwam in 2021 met Staying in Touch. Dit album haalt het beste van de twee muzikanten naar boven.

Van harte aanbevolen!

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad als Podium en Fonds Podium Kunsten.

Bezetting:
Sinne Eeg – zang
Thomas Fonnesbaek – contrabas

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur
Prijs vvk € 18,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

1 december 2022

Verploegen, Verhoeff & van der Westen

When Night Falls

Angelo Verploegen, Ed Verhoeff, Eric van der Westen

Ode aan de nacht

Angelo Verploegens nieuwe album ‘When Night Falls’ is een ode aan de nacht in al haar vormen; van de schemering tot aan de morgenstond. Met de gekozen standards tracht hij het verloop van de avond te vangen, terwijl hij zich begrenst qua bezetting, repertoire en opnametechniek – om die versmalde wereld van de nacht in al haar facetten op te roepen.

Met Ed Verhoeff op gitaar en Eric van der Westen op bas herenigde Angelo Verploegen een trio dat meer dan twintig jaar gezamenlijke geschiedenis met zich meedraagt. In subtiel spel waarin een rijkdom aan ervaring en aandacht doorklinkt zijn we getuige van een schemergesprek tussen drie oude vrienden.

Trompettist en Flugelhorn-speler Angelo Verploegen trad voor het eerst op met gitarist Ed Verhoeff en bassist Eric van der Westen in 2001, nadat ze alle drie een lange muzikale carrière hadden gehad in grotere bezettingen en projecten. Dit trio bracht hen terug naar de kern – “zoals in een goed gerecht zijn er soms geen extra ingrediënten nodig” zegt Verploegen.

Verploegen, Verhoeff & van der Westen

Ondanks hun verschillende muzikale achtergronden vonden Verploegen, Verhoeff & van der Westen elkaar in hun gemeenschappelijke interesse voor intieme kamerjazz. Ook bekend onder de naam Amsterdam Jazz Trio’ treden zij al meer dan twintig jaar op met zowel hun eigen composities als het klassieke jazzrepertoire. Hun vermogen om hun muzikale persoonlijkheden te laten samensmelten tot een warm en zeer communicatief collectief geluid wordt al sinds hun eerste optredens door critici geprezen.

Droom vanavond mee op ‘When Night Falls’. Een muzikale reis via parels uit the American Songbook, geïnterpreteerd door drie grootmeesters uit de Nederlandse jazz, die de magische concentratie van de nacht, wanneer de wijdere wereld wegvalt, prachtig weten op te roepen. Juist in deze “dondere dagen” muziek om van te genieten.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur.
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

27 januari 2023

Erik Verwey Trio

Fris, ritmisch spel met invloeden uit de traditionele jazz, klassieke muziek en filmmuziek.

Pianist Erik Verwey heeft na zijn afstuderen aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag jarenlang gewerkt als (film-)componist en begeleider van diverse succesvolle theater- en cabaretprogramma’s. Met al deze ervaring wilde hij toch ook zijn eigen muziek schrijven en spelen in de traditie van het jazzpiano trio. Dat trio vormde hij met drummer Daniel van Dalen, onder andere bekend van Fuse, waar hij al meer dan 12 jaar in verschillende formaties mee samenwerkt. De in Duitsland geboren Hendrik Mūller, die in Hamburg en Amsterdam studeerde, maakt het trio compleet op de contrabas. Met dit trio wilde Verwey graag een toegankelijk album maken waar iedereen iets kan uithalen.

Het Erik Verwey trio kreeg voor het debuutalbum People Flow dat in 2020 is uitgebracht een aantal toprecensies, waaronder in Jazzism en Allaboutjazz, een mooi interview (van voorjaar 2021) is te horen op jazzplatform Jazz’halo.
” Verwey’s sounds, on eight piano trio numbers and three quartet tunes, are cinematic. It is a brimming with life, joyful and salubrious. “

Allaboutjazz ****

“(…) A meeting of Chopin and Bill Evans (…) Diversity isn’t a given – but Erik Verwey, Hendrik Müller and Daniel van Dalen show the way in this delightful first outing. ”

London Jazznews

Erik Verwey – piano en composities
Hendrik Müller – bas
Daniel van Dalen – drums

Vrije Geluiden

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur.
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 12,50 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

15 maart 2023

Espen Berg – solo piano

The Catharinakapel Concert

De bekende Noorse pianist Espen Berg zal deze avond een bijzonder soloconcert geven in de intieme Catharinakapel. Wij hadden reeds het genoegen om hem als pianist met Silje Nergaard te mogen ontvangen. Ook staat hij bekend met zijn jazztrio en vanaf oktober 2022 komt zijn soloalbum “The Trondheim Concert” uit.

The Catharinakapel Concert

Het Trondheim Concert is een live-opname van een vrij geïmproviseerd concert, met een van de grootste muzikale verhalenvertellers van Noorwegen van vandaag. Pianist en componist Espen Berg begon bijna 20 jaar geleden aan zijn soloconcept te werken nadat hij het legendarische Köln Concert van Keith Jarrett had ontdekt. Hoewel het concept misschien vergelijkbaar is, is de muziek nog steeds zeer persoonlijk en uniek.

Espen reist de wereld rond met zijn jazztrio en speelt in tal van bands en projecten, variërend van moderne jazz en conceptuele hedendaagse muziek tot klassieke, pop- en volksmuziek. Deze veelzijdigheid toont zijn liefde voor muziek in het algemeen en dient als de perfecte analogie met zijn soloproject: elk concert is uniek en gemaakt in het moment, en de enige regel is om muziek te maken die een waargebeurd verhaal vertelt. Het concert in de Catharinakapel zal dan ook afwijken van het album. Het wordt immers een geïmproviseerd concert waarbij Espen zich zal laten leiden door de ruimte, de vleugel, het publiek en de sfeer. Vandaar dat wij het de naam mochten geven van onze bijzondere locatie!
Espen speelt al zijn hele leven piano en heeft een naadloze verbinding met het instrument gekregen die geen grenzen kent. Zijn immense technische vaardigheden, enorme muzikale kennis en absoluut gehoor stellen hem in staat om muziek te improviseren die klinkt als zorgvuldig geplande composities. Het zou 15 jaar duren nadat hij had besloten om zijn soloconcept toegewijd te ontwikkelen totdat hij de moed had om zijn eerste volledig geïmproviseerde concert in Trondheim te spelen en op te nemen.

Dit is nog maar het begin van wat misschien wel het belangrijkste onderdeel van Espen’s muzikale vorming en muzikale carrière zou kunnen worden. U kunt hier getuige van zijn op deze bijzondere avond.

Concert mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur.
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

7 mei 2023

Paolo Fresu & Rembrandt Trio

Paolo Fresu – trompet en bugel
Rembrandt Frerichs – piano
Tony Overwater – bas
Vinsent Planjer – drums

Lyrisch, eigenzinnig, meeslepend, filmisch. Als je een aantal eigenschappen die aan deze 4 musici worden toegeschreven achter elkaar zet, dan is de conclusie snel getrokken: Dit wordt een heel bijzonder concert. De musici zijn dan ook aan elkaar gewaagd. Deze combinatie van de typisch Nederlandse eigenwijze nieuwsgierigheid en het diepe Italiaanse gevoel voor drama en esthetiek heeft al eerder bewezen prachtige muziek op te leveren.

Na de uitverkochte tours in 2016 en 2019 worden het Rembrandt Trio en Paolo Fresu in mei 2023 herenigd voor een aantal concerten in Nederland. Wij zijn erg blij dat zij naast de grote podia op zondagmiddag 7 mei 2023 bij ons in de intieme Catharinakapel optreden.

Paolo Fresu
De Italiaanse trompettist Paolo Fresu staat al ruim 20 jaar aan de top van de Europese jazz. Hij wordt geroemd om zijn lyrische stijl die doet denken aan Miles Davis in zijn beste tijd. Paolo werkte met grote namen als Carla Bley, Stefano Bollani, Ralph Towner, Richard Galliano en Omar Sosa en ook als bandleider en initiatiefnemer van festivals heeft hij zijn sporen verdiend.

Rembrandt Trio
De Nederlandse jazzmusici Rembrandt Frerichs, Tony Overwater en Vinsent Planjer zijn al ruim een decennium bezig met een gestage opmars. Na een handvol albums en een groot aantal nationale en internationale tours voelen zij elkaar feilloos aan. Deze mate van eenheid maakt het voor gastmusici ideaal om in te stappen en zich gerespecteerd en uitgedaagd te voelen.

“Paolo Fresu is one of the most seductive trumpet players in jazz”- Jazz Times

“Rembrandts muziek is een wonder van organische creativiteit, waarin de oude en de nieuwe wereld op een voorbeeldige manier samenvloeien”- HP/De Tijd

Aanvang 15.00 uur
Deur open 14.30 uur
Prijs vvk € 20,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

Afgelopen Voorstellingen

Dit event is voorbij

25 februari 2022

Yuri Honing & Wolfert Brederode

Diep onder de indruk van het online-concert van beide heren in het Bimhuis dachten wij: hoe mooi gaat dit klinken bij ons in de Catharinakapel. Saxofonist en componist Yuri Honing en pianist Wolfert Brederode presenteren hun eerste duo album Avalon Songs. Geïnspireerd door de oude Keltische mythe van een eeuwig in nevelen gehuld eiland waar King Arthur en zijn Excalibur begraven zouden liggen, dient het album als metafoor voor een tijd waarin iedereen weet dat alles zal veranderen, maar niemand weet precies hoe. Avalon Songs is een songbook met naast werk van Honing en Brederode, ook klassiekers van Marlene Dietrich en Billy Strayhorn die op een minimalistische – en bijna impressionistische – manier worden uitgevoerd.

Yuri Honing
Yuri Honing is drievoudig Edison winnaar en won in 2012 de Boy Edgar prijs, de belangrijkste prijs voor jazz en improvisatiemuziek. Hij werkte met talrijke grootheden als Pat Metheny, Paul Bley, Charlie Haden en Ibrahim Maalouf.

Wolfert Brederode
Wolfert Brederode wordt gezien als een van de eigenzinnigste- en meest poëtische pianisten van zijn generatie. Hij nam als leider- en sideman diverse albums op voor het Duitse label ECM. Vier albums waar hij aan meewerkte zijn bekroond met een Edison. Hij heeft verder samengewerkt met musici als Dave Liebman, Arve Henriksen, Mark Feldman en Nana Vasconcelos.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

4 maart 2022

I COMPANI

I Compani 37 jaar

Jazz en filmmuziekensemble I Compani o.l.v. saxofonist, componist Bo van de Graaf viert haar 37e verjaardag met een dubbelconcert in Harderwijk. Deze avond bestaat uit twee programma’s die versmolten zijn tot één: “I Compani à Paris” een ‘Fotofilmconcert’ gebaseerd op Parijse fotografie en films van vroeger tot nu en De Nacht Heeft 1000 Ogen: een ode aan de nacht en het Parijse nachtleven komt hierin uitbundig aan bod! Acteur Jos Verest heeft een speciale rol in dit programma en VJ Martijn Grootendorst ademt mee met de muziek, hij is een muzikant met beeld.

De muziek is een versmelting van Jazz, filmmuziek, Balkan, circusmuziek, vaudeville en, tsja, welke stijl is door de musici van I Compani nog niet aangepakt? Van oudsher heeft I Compani een sterke band met de filmmuziek van Nino Rota (Fellini) maar er is ook muziek te horen uit Last Tango in Paris en La Grande Bouffe.

Musici: Thomas Jaspers drums, Arjen Gorter bas, Leo Bouwmeester piano, Michel Mulder bandoneon, Friedmar Hitzer viool Bo van de Graaf saxofoons, Jos Verest acteur Martijn Grootendorst beeld.

Dit programma is een gezamenlijk project van en wordt u aangeboden door:
Filmhuis Harderwijk
Jazz On The Corner
Stad als Podium

Locatie

Theater Harderwijk

Kaarten

Dit event is voorbij

20 maart 2022

Astillero

Astillero  werd in 2005 in Buenos Aires opgericht en de zes bandleden spelen traditionele, akoestische muziek met pit in de geest van de 21e eeuw. Zij brengen de tango in een geheel nieuwe, ruwe en energieke vorm. Ontroerend, rebels en altijd vol vuur! Eigen composities die je in je hart raken.

Dit orkest heeft inmiddels diverse albums uitgebracht, altijd vernieuwend en actueel. Op hun vele internationale tournees hebben zij op diverse prestigieuze podia gestaan. Denk hierbij o.a. aan het Konzerthaus in Wenen, Barbican Centre in Londen of het Staatstheater in Praag. Ook speelden zij op grote jazzfestivals zoals op het Montreal International Jazz Festival, London Jazz Festival en ons eigen North Sea Jazz Festival.

In 2019 heeft componist /pianist en leider van de groep Julián Perálta een groot gedeelte van de muziek van het theaterstuk Lost Tango gecomponeerd. De andere muziek was van Astor Piazolla en Carel Kraayenhof. Lost Tango was een hit op het laatste Oerol festival.

Astillero was voor het laatst in 2019 in Europa voor een uitgebreide toer. Nu komen ze weer terug en op zondagmiddag 20 maart dus voor een akoestisch concert bij ons in de Catharinakapel.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad als Podium en Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

30 maart 2022

Justin Kauflin & Thomas Fonnesbaek

De Amerikaanse pianovirtuoos Justin Kauflin verloor zijn gezichtsvermogen toen hij elf jaar oud was. Dat weerhield hem er niet van om cum laude af te studeren als jazzpianist aan de William Paterson University in New Jersey. Door een spe-ling van het lot werd de legendarische jazztrompettist Clark Terry een van zijn mentoren. In 2014 verscheen de aangrijpende, prijswinnende documentaire ‘Keep On Keepin’ On, over hun bijzondere relatie.
Justin Kauflin werd door de wereldberoemde producer Quincy Jones gecontracteerd. Quincy Jones zei over hem: “Ik weet dat ik nooit zo’n groot talent als hem tegen zal komen… hij is simpelweg uniek. Een fantastisch musicus… je voelt het in iedere noot die hij speelt”. Sinds 2015 staan Kauflin’s albums genoteerd in de top 10 van beste albums in verschillende bekende “billboards” en spreken de internationale media lovende woorden over zijn muziek.

Thomas Fonnesbaek (Denmark) begon op jonge leeftijd met het spelen op de elektrische bas. Hij studeerde bij de wereldberoemde bassist Niels Henning Ørsted Pedersen. Al snel werd hij gegrepen door musici als Jaco Pastorius, Ray Brown, Miles Davis, Bill Evans, Chick Corea etc. Vandaag de dag is Thomas een van de weinigen die en meester is op zowel de elektrische als akoestische bas.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad als Podium en Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

10 april 2022

Cor Bakker & Fay Claassen

COR – I – FAY
Fijnzinnig samenspel van Cor Bakker en Fay Claassen
“Betovering door muziek en zang…” “Pianovirtuoos en gouden stem tillen elkaar op…”

Deze zondagmiddag verwelkomen wij graag Cor Bakker en Fay Claassen in onze Catharinakapel. Beiden inmiddels geen onbekenden meer in ons programma maar nu speciaal als duo. Luister naar de magische wisselwerking tussen Cor Bakker en Fay Claassen en je hoort het. Eén plus één kan veel meer zijn dan twee. Bij hun samenwerking tillen ze niet alleen elkaar naar het hoogste niveau, maar krijgt ook het repertoire dat ze brengen een extra lading. Daarom is hun programma ‘Cor-i- Fay’ het ontelbare veelvoud van muziek, tekst en betovering.

Cor Bakker studeerde cum laude af aan het conservatorium in Amsterdam, waarna hij ruim tien jaar de vaste pianist was van het Metropole Orkest. Bij het tv-publiek werd hij een vertrouwd gezicht als begeleider van Paul de Leeuw en als presentator van zijn eigen muzikale programma’s als bijvoorbeeld Cor & Co. Daarnaast speelde Cor in het jazz-circuit en ook in vele theatershows met onder andere Karin Bloemen, Jenny Arean en Brigitte Kaandorp. Los daarvan trok hij volle zalen met zijn eigen theaterconcerten.

Zangeres Fay Claassen begon als studente aan de kleinkunstacademie, waarna ze de afslag naar de jazz nam. Zo studeerde ze jazz zang aan het conservatorium in Den Haag, een opleiding die ze succesvol afsloot. Vervolgens trad ze door heel Europa op met prestigieuze gezelschappen als de WDR Big Band en de Danish Radio Big Band. Ook kreeg ze applaus in uitverkochte concertzalen in Amerika, China en Japan. Voor haar veelgeprezen albums oogstte ze lof in de vorm maar liefst drie Edisons. Maar de persoonlijke kroon op haar werk is dat Rita Reys – de grand lady van de Nederlandse jazz – zich openlijk uitsprak als Fay-fan.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

29 april 2022

Karel Boehlee, Hermine Deurloo & Frans van der Hoeven

29 april 1922 is de geboortedag van Toots Thielemans.

Nu 100 jaar later willen wij hier graag aandacht aan schenken. Met wie kunnen wij dat beter doen dan met Karel Boehlee – vaste pianist van Toots “European Quartet”,

Hermine Deurloo – begon mondharmonica te spelen na het horen van Toots Thielemans.

Frans van der Hoeven – contrabas en samengespeeld met vele grote namen in de jazzwereld waaronder Toots.

Verwacht deze avond nummers vaak gespeeld door Toots Thielemans in zijn lange carrière.

Hermine Deurloo uit Amsterdam, opgeleid als jazz-saxofonist, begon mondharmonica te spelen na het horen van Toots Thielemans. Hoewel ze haar wortels in de jazz heeft, zijn haar muzikale activiteiten heel breed. Ze brengt de klank van de mondharmonica naar nieuwe en ongebruikelijke terreinen, waaronder modern klassiek, strijkkwartet, Afrikaanse muziek en filmsoundtracks.

Frans van der Hoeven speelde onder meer samen met Clark Terry, Harry Sweets Edison, Toots Thielemans, Lee Konitz, Woody Shaw, Jack DeJohnette, Tom Harrell, Dee Dee Bridgewater en Kurt Rosenwinkel.

Karel Boehlee is een internationaal hoog aangeschreven pianist wiens spel gekenmerkt wordt door lyriek, groove en intuïtie. Hij zorgt altijd voor een bijzondere muzikale chemie, in welke bezetting dan ook. Een veelgevraagd pianist en samengewerkt met talloze musici en groepen zoals Toon Roos, Fay Claassen, Maria Mendes, Gino Vanneli, Philip Catherine, Bob Shepard, Wynton Marsalis om er een paar te noemen.

“Karels’ geluid is uniek en raakt het centrum waar muziek de ziel binnendringt” (Hein van de Geijn).

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

11 mei 2022

Joost Lijbaart ft. Wolfert Brederode & Kika Sprangers

Free is het eerste soloalbum van slagwerker, percussionist en improvisator Joost Lijbaart en tevens de vervulling van een lang gekoesterde wens: een volledig soloalbum waarbij Lijbaart naast de drums alle andere instrumenten ook zelf speelt.

Op het album is naast de drums veel gestemde percussie zoals klokkenspel, harmonium en vibrafoon te horen, maar ook meer Afrikaanse en Aziatische percussie zoals odaiko drums, anklung en balafoon. De muziek is voor een solo slagwerk album opvallend toegankelijk en melodieus.

Lijbaart gaat op dit uiterst persoonlijke album de dialoog met zichzelf aan: Free is een reis naar ‘binnen’ geworden. Daar vond Lijbaart de wereld in zichzelf, zijn muzikale invloeden maar ook persoonlijke reflecties speelden een belangrijke rol in het maken van het album.

Voor dit concert zal Lijbaart samenspelen met saxofoniste Kika Sprangers die, naast diverse saxofoons, deze avond ook het klokkenspel bespeelt. Ook zal zijn jarenlange muzikale partner Wolfert Brederode, met wie hij al jaren in het Yuri Honing Acoustic Quartet samenspeelt, hem deze avond begeleiden.

★★★★ Free is een zorgvuldig lijnenspel waarmee Lijbaart de luisteraar steeds meer in vervoering brengt. Prachtplaat. – de Volkskrant

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

4 juni 2022

Amsterdam Klezmer Band

Stad Als Podium – UITgesproken Harderwijk
Amsterdam Klezmer Band
Negentien albums en 1500 concerten verder vervolgen deze Mokumse magnificent seven in 2022 hun 25e verjaardag met een concert-marathon langs podia in binnen- en buitenland.
UITgesproken Harderwijk! Een intiem festival in het Plantagepark, waar je kunt genieten van wat cultureel Harderwijk te bieden heeft. Een divers programma van muziek, theater, kleinkunst, film en meer. Op twee podia en eromheen, presenteren lokale cultuurinstellingen hun (nieuwe) waar. Kom ontdekken!

Wij doen graag mee en met een oude bekende van ons: de Amsterdam Klezmer Band. De AKB bestaat 25 jaar en tijdens hun jubileumtour in 2022 doen zij ook weer Harderwijk aan. Was het vorig jaar nog een “zit” concert met beperkte toegang, nu gaan we voor een ouderwets feestje. Het volledige programma van 4 juni wordt nog bekend gemaakt maar noteer vast in de agenda: 4 juni Plantagepark Harderwijk – Amsterdam Klezmer Band 17.15 -18.00 uur en 19.30 – 20.15 uur.

Locatie

Plantagepark Harderwijk

Kaarten

Dit event is voorbij

7 juni 2022

Philip Catherine & Bert van den Brink

Sinds de jaren ’60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande gitaristen van de Europese jazzscène.

Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek zijn van een niet te miskennen invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz.

Philip Catherine’s soepel swingend gitaarspel en lyrische composities zijn uit duizenden herkenbaar. En ook al is Catherine een ware snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties, maar concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten.

In zijn carrière werd Philip Catherine gelauwerd met talrijke prijzen. Zo kreeg hij in 1990, samen met Stan Getz, de “Bird Prize” tijdens het Northsea Jazz Festival. In 2022 hoopt Philip zijn 80e verjaardag te vieren.

In de loop van de jaren heeft Philip veel samengespeeld met een andere muzikale grootheid: Bert van den Brink.

Boy Edgarprijs winnaar Bert van den Brink is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist in binnen- en buitenland. De lijst musici waarmee Bert speelde is haast onuitputtelijk, w.o. Gino Vannelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley, Eric Vloeimans, Benny Golson, Lee Konitz, Rick Margitza, Philip Catherine, Jesse van Ruller, Cor Bakker, John Engels, Hein van de Geyn en Dee Dee Bridgewater. Bert is tevens actief als arrangeur/producent.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

30 juni 2022

Seguir Vivendo feat. Lilian Vieira

A Brazilian Tribute to Michael Franks

Deze avond brengen Lilian Vieira & de Seguir Vivendo band een Braziliaanse ode aan Michael Franks.

Het nieuwe project Seguir Vivendo bestaat uit songs van de Amerikaanse singer/songwriter Michael Franks uitgevoerd door o.a. de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. De keuze om Seguir Vivendo met Lilian te realiseren lag voor de hand; zij weet door haar roots als geen ander de Braziliaanse sfeer in de songs te vertolken.

Het project is een initiatief van Roeland Jacobs en Rob van Weelde die de Braziliaanse muziek en cultuur een warm hart toe dragen. Zo heeft Roeland eerder muziek van onder andere Antonio Carlos Jobim en Ivan Lins gearrangeerd voor strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest. Samen hebben Rob en Roeland in 2006 de WedgeView Studios opgericht en zijn ze sindsdien betrokken geweest bij talloze muziekproducties zowel nationaal als internationaal.

Vanavond presenteren Lilian Vieira & band deze nieuwe productie met een Braziliaanse ode aan deze in het Portugees vertaalde songs van Michael Franks.

Bezetting:
Lilian Vieira – lead zang, Udo Pannekeet – bas, Marcel Serierse – drums, Daniel de Morales – gitaar, Roeland Jacobs – Rhodes, special guest: Breno Viricimo – gitaar, Remko de Landmeter – dwarsfluit

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

28 augustus 2022

Luyi ft. Mike Boddé & Lucas Santana

Jazzdagen Harderwijk

Luyi is 18 jaar jong en zit op de school voor jong talent van het Koninklijk Conservatorium, maar heeft ondertussen ook haar eerste opnames als solist met het Metropole Orkest achter de rug en stond in 2020 in de finale van het Prinses Christina Concours. In 2020 werd Luyi uitgenodigd voor het programma Podium Witteman, waar zij het nummer ‘Moody’s Mood for Love’ zong onder begeleiding van Mike Boddé. Mike, bekend als (jazz) pianist en voormalig cabaretier en vaste pianist en gesprekspartner van Paul Witteman. De samenwerking beviel zo goed dat ze daarna samen een concert deden bij het Grachtenfestival 2021.

Luyi zong ook op het openingsconcert van het festival, deze keer samen met Lucas Santana. De uit Brazilië afkomstige saxofonist maakt op dit moment furore met zijn eigen quintet. Onlangs traden Luyi, Mike en Lucas op bij het Transition Festival. Wij waren erbij en maakte gelijk na afloop van dit zeer geslaagde concert een afspraak met hun. Dit aanstormend talent willen wij graag in de Catharinakapel aan u presenteren. Uiteraard met Mike Boddé op piano en Lucas Santana op saxofoon en fluit.

Luyi van der Lingen zang
Mike Boddé piano
Lucas Santana saxofoon

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

3 september 2022

Son de Aquí

Blije Bietjes FoodFestival 3 en 4 september

Dit wordt een bijzonder weekend in Harderwijk! Blije Bietjes, hét foodfestival waar eerlijk eten van kleine onafhankelijke cateraars in de schijnwerpers wordt gezet samen met de band Son de Aquí waar wij als Jazz On The Corner graag aan meewerken. Een heerlijke samenwerking dus!

Son de Aquí komt naar Harderwijk voor de presentatie van hun gloednieuwe album “Del otro lado del mar”. Deze zeskoppige wereldmuziek band speelt een moderne mix van Zuid-Amerikaanse stijlen waarbij je niet stil kan blijven staan!

Son de Aquí vindt zijn roots in Mexico city waar frontman Leonard Prieto de band in 2004 begon. Daar brachten zij de albums “Traigo Sabor” en “De Aquí Son” uit met muzikale invloeden uit stijlen als cumbia, funk en timba. In 2017 verhuisde Leonardo naar Rotterdam en startte een nieuwe versie van Son de Aquí. Sindsdien hebben ze gestaan op festivals als Zwarte Cross, Afro Latino, Over de Top, Bevrijdingsfestival Nijmegen en Popronde 2021. Het laatste jaar heeft deze nieuwe formatie hard gewerkt aan hun nieuwe album.

Ze presenteren “Del otro lado del mar” (aan de andere kant van de zee) op 3 september tijdens het Foodfestival Blije Bietjes in Harderwijk. Een samenwerking met Jazzdagen Harderwijk! Met een vernieuwde sound, maar even dansbaar, zijn ze van plan er een groot feest van te maken!

3 september avondoptreden (tijd wordt nog bekend gemaakt maar je bent er toch al..)

4 september: Catharinakapel 15.00 uur: Jazzdagen Harderwijk met internationale sterren Silje Nergaard (zang) & Espen Berg (piano) Kaartverkoop zie website.

Hoezo heerlijk weekend…

Locatie

Plantagepark Harderwijk

Kaarten

Dit event is voorbij

4 september 2022

Silje Nergaard & Espen Berg

De mooiste songs uit de succesvolle carrière van deze beroemde (jazz)vocalist, begeleidt door een van ’s werelds beste jazzpianisten in de intieme Catharinakapel.

De Noorse (Jazz) vocalist Silje Nergaard wordt over de hele wereld geroemd om haar warme, expressieve stemgeluid en haar smaakvolle songkeuze. Genres interesseren haar niet, ze zoekt altijd haar eigen geluid. Soms jazzy, soms pop, country maar altijd eigen. Het begon ruim dertig jaar geleden met haar debuutalbum Tell Me Where You’re Going waarvan het titelnummer (met Pat Mentheny) een internationaal succes werd. Silje werkte samen met grootheden als Al Jearreau, Toots Thielemans e.a.

In 2020 vierde zij haar 30-jarige loopbaan als zangeres met album Japanese Blue, met nieuwe opnames van haar beste songs. Daarbij wordt ze begeleid door haar landgenoot en geweldige pianist Espen Berg. Het duo zal op 4 september werk spelen van dit album alsmede uit Silje’s omvangrijke oeuvre.

“Silje Nergaard has a flexible and highly developed technique, with instrument-like qualities in her dynamic and tonal range”.
The Guardian

Bezetting:
Silje Nergaard – zang
Espen Berg – piano

Concert mede mogelijk gemaakt door de Stad Als Podium.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

14 september 2022

Lucas Santana 5tet

Lucas Santana Quintet is de band rondom Braziliaanse saxofonist en componist, Lucas Santana. In zijn band presenteert Lucas zijn kijk op jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Het quintet bracht al twee platen uit: Heritage (2021) en Ambivalence (2022). Beiden werden met veel enthousiasme ontvangen door zowel nationale als internationale pers. Die laatste, Ambivalence, brengt het verhaal van twee conflicterende reacties, overtuigingen of gevoelens jegens iemand of iets. Het vertolken van de muzikale expressie bij het voelen van zulke tegenstrijdige emoties was een grote uitdaging. De groep zoekt de grenzen op tussen luid en zacht spelen met steeds een leidende, delicate melodie.

Met roots uit verschillende muzikale tradities brengen Lucas en zijn quintet een breed pallet aan stijlen en kleuren. In hun muziek schemert de cultuur uit zijn geboorteland Brazilië op allerlei plekken door de technische bagage heen en de breedte die met name de hard bop in de jazz zich heeft toegeëigend, kent voor deze saxofonist geen geheimen. Samen met zijn vier bandleden gaat hij op zoek naar de paden tussen fantasie, durf, technische vaardigheden en passie. Soms vingervlug en virtuoos, soms langzaam met pure passie voor de muziek.

Santana speelde op plekken als het Bimhuis, Lantaren Venster en TivoliVredenburg en opperde daarmee zijn plek in de Nederlandse jazzscene. Daarnaast viel hij in de prijzen bij de Latin Grammy Cultural Foundation 2016, Jazz Contest Bucharest 2017 met AG Quintet, Keep an Eye The Records 2020 en won hij de Downbeat Magazine Student Award 2021.
Lucas deelde het podium met helden als Miguel Zenón, Dick Oatts, Hermeto Pascoal en Seamus Blake. Daarnaast speelde hij ondermeer met het Jazz Ochestra van het Concertgebouw, the Four Tops & Temptations en werd hij als solist uitgelicht in de Metropole Studio Sessions: World Tour – Brazil.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Bezetting:
Lucas Santana – Saxophone – Composer
Tijs Klaassen – Double bass
Tim Hennekes – Drums
Davor Stehlik – Guitar
Timothy Banchet – Piano

Locatie

Kaarten