Programma 2023

27 januari 2023

Erik Verwey Trio ft. Hermine Deurloo

About a Home

Mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo en pianist Erik Verwey zijn beide muzikale vertellers die zich bewegen op de grenzen tussen jazz, pop en klassiek.

Nadat Hermine vorig jaar het debuutalbum People Flow van Erik hoorde, belde ze hem op voor een opnamesessie en dat bleek een schot in de roos. Haar melodische speelstijl blijkt perfect te passen in de lyrische stukken van Erik. De ondersteuning van drummer Daniël van Dalen en bassist Hendrik Müller van het Erik Verwey Trio heeft geleid tot een unieke muzikale belevenis.

About a Home is een muzikale vertelling over thuis zijn, weggaan en alles wat dat met zich meebrengt. Erik heeft, op dit thema geïnspireerd, muziek geschreven voor de unieke sound van Hermine. De muzikale portretten vormen samen een verhaal en kenmerken zich als sterk melodisch, ruimtelijk, toegankelijk en dynamisch.

Het geluid van de mondharmonica roept associaties op met filmmuziek. Filmische improvisaties zijn dan ook een leidend onderdeel van de muziek, met hoofdzakelijk wortels in de jazz en plaats voor zowel Hermine als alle drie de leden van het trio.

Eind 2022 zal het album About a Home in de studio worden opgenomen in de vorm van een EP.

Bezetting:
Hermine Deurloo – mondharmonica
Erik Verwey – piano en composities
Hendrik Müller – bas
Daniel van Dalen – drums

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur.
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

23 februari 2023

Denise Jannah & Atzko Kohashi

Een concert bijwonen van de Japans-Amsterdamse pianiste Atzko Kohashi en de Surinaams-Utrechtse zangeres Denise Jannah is iedere keer weer een bijzondere belevenis. U ziet twee topmusici die volkomen opgaan in hun grootste passie: Muziek, waarbij er nooit van ook maar enige gekunsteldheid sprake is. Wel bent u getuige van een intense en pure chemie, waarmee deze twee gelauwerde Ladies of Jazz zowel elkaar als hun publiek naar grote hoogten voeren.
In 2017 brachten zij als duo een vinyl album uit: LOST & FOUND, dat zowel nationaal als internationaal, o.a. in Japan, warm ontvangen is. Van deze door hen zorgvuldig geselecteerde selectie van prachtige Jazzy nummers zullen wij op 23 februari ook een aantal horen, naast nieuw repertoire. Zowel intens en verstild als luchtig en speels: dit wordt ten volle genieten!

Denise Jannah
Denise Jannah was de eerste Nederlandse muzikant die een platencontract tekende bij het vermaarde Amerikaanse jazz label Blue Note. De contra-alt toert over de hele wereld, heeft zeven keer op North Sea Jazz gestaan en trad op voor hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de Surinaamse president Ronald Venetiaan, de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton en Nelson Mandela.
Denise Jannah heeft twee Edisons en is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Atzko Kohashi
Atzko Kohashi, die momenteel in Amsterdam woont, is een in Japan geboren pianist met een internationale achtergrond. Op 5-jarige leeftijd begon haar muzikale pad met het studeren van klassieke piano in Japan. Van 1994-2001 woonde Atzko in New York waar ze jazzpiano studeerde bij Steve Kuhn. Atzko heeft dus drie verschillende culturen meegemaakt: Japans, Amerikaans en Europees. Een dergelijke multiculturele achtergrond heeft zeker haar kijk op muziek beïnvloed en geleid tot haar unieke muziekstijl, warm, natuurlijk en menselijk.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

15 maart 2023

Espen Berg – solo piano

The Catharinakapel Concert

De bekende Noorse pianist Espen Berg zal deze avond een bijzonder soloconcert geven in de intieme Catharinakapel. Wij hadden reeds het genoegen om hem als pianist met Silje Nergaard te mogen ontvangen. Ook staat hij bekend met zijn jazztrio en vanaf oktober 2022 komt zijn soloalbum “The Trondheim Concert” uit.

The Catharinakapel Concert

Het Trondheim Concert is een live-opname van een vrij geïmproviseerd concert, met een van de grootste muzikale verhalenvertellers van Noorwegen van vandaag. Pianist en componist Espen Berg begon bijna 20 jaar geleden aan zijn soloconcept te werken nadat hij het legendarische Köln Concert van Keith Jarrett had ontdekt. Hoewel het concept misschien vergelijkbaar is, is de muziek nog steeds zeer persoonlijk en uniek.

Espen reist de wereld rond met zijn jazztrio en speelt in tal van bands en projecten, variërend van moderne jazz en conceptuele hedendaagse muziek tot klassieke, pop- en volksmuziek. Deze veelzijdigheid toont zijn liefde voor muziek in het algemeen en dient als de perfecte analogie met zijn soloproject: elk concert is uniek en gemaakt in het moment, en de enige regel is om muziek te maken die een waargebeurd verhaal vertelt. Het concert in de Catharinakapel zal dan ook afwijken van het album. Het wordt immers een geïmproviseerd concert waarbij Espen zich zal laten leiden door de ruimte, de vleugel, het publiek en de sfeer. Vandaar dat wij het de naam mochten geven van onze bijzondere locatie!
Espen speelt al zijn hele leven piano en heeft een naadloze verbinding met het instrument gekregen die geen grenzen kent. Zijn immense technische vaardigheden, enorme muzikale kennis en absoluut gehoor stellen hem in staat om muziek te improviseren die klinkt als zorgvuldig geplande composities. Het zou 15 jaar duren nadat hij had besloten om zijn soloconcept toegewijd te ontwikkelen totdat hij de moed had om zijn eerste volledig geïmproviseerde concert in Trondheim te spelen en op te nemen.

Dit is nog maar het begin van wat misschien wel het belangrijkste onderdeel van Espen’s muzikale vorming en muzikale carrière zou kunnen worden. U kunt hier getuige van zijn op deze bijzondere avond.

Concert mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur.
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

31 maart 2023

Fergus McCreadie Trio

Schotse jazzpianist haalt inspiratie uit de muziek en het landschap van zijn thuisland.

Fergus McCreadie is een van de meest opwindende jonge jazzpianisten van dit moment. Met zijn unieke mix van jazz en Schotse volksmuziek geïnspireerd door de sublieme landschappen van zijn land, verovert Fergus de harten en geesten van het publiek over de hele wereld. Hij is ongetwijfeld een toekomstige ster in wording.

‘Het spelplezier spat er ruim een uur lang van af’, schreef de Volkskrant over het debuutalbum Cairn van Fergus McCreadie Trio dat verscheen op het toonaangevende Britse platenlabel Edition Records. Inmiddels is de opvolger Forest Floor verschenen, wederom een schot in de roos en werd gelijk genomineerd voor de Mercury prize 2022. In 2022 ontving Fergus de JazzFM Award voor Instrumentalist van het Jaar, bovenop het winnen van de Scottish Album of the Year Award op dezelfde dag.

Fergus heeft een aangeboren diepte, flair en natuurlijke expressie. Zijn vermogen om over te gaan van een volledige vloeiende, stralende pulse-wash van geluid naar een rustige, eerste lichte stilte in een moment is gewoon adembenemend. Hoewel zijn muziek is gebouwd op de folk tradities waarmee hij is opgegroeid, is het de veelzijdigheid van ritme en kleur, van de meest delicate tinten tot de hoogste energie, die boeiend is. De eigen composities van McCreadie zijn even speels en eigentijds als de improvisaties van het trio welke verder bestaat uit bassist David Bowden en drummer Stephen Henderson.

‘Wat heeft hij een prachthand van componeren en hoe goed snappen Bowden en Henderson steeds waar hij naartoe wil. De chemie tussen de geweldige spelende muzikanten brengt de mooiste muziek voort die momenteel binnen de jazz te horen is.’ – Written in Music.

‘Een duizelingwekkende fusie van de Schotse cultuur en jazzgeschiedenis’ – The Times.

‘Een van mijn favoriete jazz piano trio albums van de laatste jaren’ – Jamie Cullum.

Bezetting:
Fergus McCreadie piano, David Bowden contrabas, Stephen Henderson drums

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

13 april 2023

Lynne Arriale Duo, ft. Jasper Somsen, bass

De carrière van pianist/componist Lynne Arriale (USA) is gezegend met een liefde voor melodie en een plezier voor een muzikale ontdekking. Met een stijl die levendig is, maar toch lyrisch en intiem, biedt Arriale een opwindende muzikale ervaring. De volmaakte verteller, ze maakt onmiddellijk contact met haar luisteraars door haar emotioneel geladen uitvoeringen. Haar muziek is toegankelijk en intiem. Zomaar een paar vertalingen wat de internationale pers over de carrière van Lynne Arriale geschreven heeft.

Lynne heeft de afgelopen 25 jaar op vele internationale concertpodia en jazzfestivals opgetreden. Haar albums staan altijd hoog genoteerd in diverse polls. Zo ook haar laatste drie albums “Give Us These Days”, “Chimes Of Freedom” en onlangs “The Lights Are Always On” bijgestaan door haar duo partner van dit optreden Jasper Somsen op contrabas. Jasper, uiteraard bij ons niet onbekend als bassist, was naast bassist mede producer van deze succesvolle albums.

Wellicht was u nog bij het optreden van Lynne Arriale Trio bij ons in de Catharinakapel in 2018. Hier liet zij een diepe indruk achter en gelukkig komt zij nu weer terug bij ons voor een eenmalig optreden in Nederland.

Internationale pers:

“I really can’t compare her to anyone,” said collaborator and multi-Grammy winner Randy Brecker. “Her music transcends the word ‘jazz’ – it is just pure music.”

NEW YORK TIMES
“Lynne Arriale’s brilliant musicianship and bandstand instincts place her among the top jazzpianists of the day.”

DOWNBEAT
“A singular voice as a pianist and leader … a powerhouse. Haunting, gorgeous – she has a knack for finding a song’s heart.”

THE LONDON TIMES
“A superb performer and one of the most lyrical new players in the Bill Evans – Keith Jarrett tradition, she is one of the genuinely creative pianists in jazz.”

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podium Kunsten.

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten.

Locatie

Kaarten

7 mei 2023

Paolo Fresu & Rembrandt Trio

Paolo Fresu – trompet en bugel
Rembrandt Frerichs – piano
Tony Overwater – bas
Vinsent Planjer – drums

Lyrisch, eigenzinnig, meeslepend, filmisch. Als je een aantal eigenschappen die aan deze 4 musici worden toegeschreven achter elkaar zet, dan is de conclusie snel getrokken: Dit wordt een heel bijzonder concert. De musici zijn dan ook aan elkaar gewaagd. Deze combinatie van de typisch Nederlandse eigenwijze nieuwsgierigheid en het diepe Italiaanse gevoel voor drama en esthetiek heeft al eerder bewezen prachtige muziek op te leveren.

Na de uitverkochte tours in 2016 en 2019 worden het Rembrandt Trio en Paolo Fresu in mei 2023 herenigd voor een aantal concerten in Nederland. Wij zijn erg blij dat zij naast de grote podia op zondagmiddag 7 mei 2023 bij ons in de intieme Catharinakapel optreden.

Paolo Fresu
De Italiaanse trompettist Paolo Fresu staat al ruim 20 jaar aan de top van de Europese jazz. Hij wordt geroemd om zijn lyrische stijl die doet denken aan Miles Davis in zijn beste tijd. Paolo werkte met grote namen als Carla Bley, Stefano Bollani, Ralph Towner, Richard Galliano en Omar Sosa en ook als bandleider en initiatiefnemer van festivals heeft hij zijn sporen verdiend.

Rembrandt Trio
De Nederlandse jazzmusici Rembrandt Frerichs, Tony Overwater en Vinsent Planjer zijn al ruim een decennium bezig met een gestage opmars. Na een handvol albums en een groot aantal nationale en internationale tours voelen zij elkaar feilloos aan. Deze mate van eenheid maakt het voor gastmusici ideaal om in te stappen en zich gerespecteerd en uitgedaagd te voelen.

“Paolo Fresu is one of the most seductive trumpet players in jazz”- Jazz Times

“Rembrandts muziek is een wonder van organische creativiteit, waarin de oude en de nieuwe wereld op een voorbeeldige manier samenvloeien”- HP/De Tijd

Aanvang 15.00 uur
Deur open 14.30 uur
Prijs vvk € 20,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

26 mei 2023

Henk Kraaijeveld

Bekroond jazzvocalist en songwriter Henk Kraaijeveld ontwapent zijn publiek met zijn warme stem en charmante podiumpersoonlijkheid. De zanger brengt meeslepende muziek samen met poëtische teksten en verrassende improvisaties. Voor Henk is het verhalende karakter van muziek essentieel: ‘vanwege de kracht om mensen te verbinden met zichzelf en de wereld om hen heen’. In zijn avontuurlijke liedjes worden speelse en lichtvoetige muziek afgewisseld met intense grooves en harmonieën. Zijn ‘all-star’ quartet bevat enkele van de meest gewilde creatieve en energieke muzikanten uit Nederland. Elk concert dat de band speelt is een garantie voor spannende muzikale interactie, zowel op het podium als met het publiek, of ze nu spelen in een theater, een drukke bar of op een jazzfestival.

De band nam haar nieuwe album op in het najaar van 2022 en presenteert dit vanavond in bij ons in de Catharinakapel.

Bezetting:
Henk Kraaijeveld – zang
Daan Herweg – piano
Paul van der Veen – sax
Tobias Nijboer – bas

Pers over debuutalbum Passengers (2018):
“…very interesting musical personality (…) Cutting edge musical interplay, spot on…– Jazzenzo
“…sings with an inner drive that takes the listener on a journey (…) strong first album” – Jazzflits

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

7 september 2023

Lucas Santana Brazilian Jazz Trio

Lucas Santana, deze geweldige saxofonist komt dit jaar bij ons terug in de Catharinakapel!
In 2022 trad Santana bij ons op samen met Luyi & Friends en met zijn eigen Lucas Santana 5tet. Was u daar niet bij dan kent u hem waarschijnlijk van het tv-programma Matthijs gaat door. Hier speelt hij de sterren van de hemel met de Sven Hammond Big Band.
Op 7 september 2023 komt hij met zijn Brazilian Jazz Trio en gaat hij terug naar zijn roots, de muziek uit zijn geboorteland Brazilië. In een instrumentale setting zal hij het beste uit de Braziliaanse muziek bij ons brengen. Heerlijke muziek van een geweldig trio. Op deze muziek van Santana zult u niet stil kunnen blijven zitten.

Santana speelde op plekken als het Bimhuis, Lantaren Venster en TivoliVredenburg en opperde daarmee zijn plek in de Nederlandse jazzscene. Daarnaast viel hij in diverse prijzen en was zijn eerste album gelijk al genomineerd voor een Edison.
Lucas deelde het podium met helden als Miguel Zenón, Dick Oatts, Hermeto Pascoal en Seamus Blake. Daarnaast speelde hij ondermeer met het Jazz Ochestra van het Concertgebouw, the Four Tops & Temptations en werd hij als solist uitgelicht in de Metropole Studio Sessions: World Tour – Brazil. Last but not least uiteraard bij de al genoemde Sven Hammond Big Band.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Bezetting:
Lucas Santana – Saxofoon
Davor Stehlik – Gitaar
Pedro Ivo Ferreira – Bas

Aanvang 20.15 uur.
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

10 september 2023

Cantorias

Cantorias voert je mee met Braziliaanse muziek uit de jaren ‘70 en ‘80 in een eigentijdse setting.

Cantorias is een nieuw project waar Lilian Vieira, Nina Rompa, Anna Serierse en Femke Smit hun krachten en stemmen bundelen en Braziliaanse Close Harmony naar Nederland brengen. De vier stemmen smelten samen alsof ze al hun leven lang samen zingen en samen met een geweldige band brengen ze bezielde Braziliaanse ritmes en warme harmonieën die je bij blijven. De band, bestaande uit 8 muzikanten, gaat in december 2022 hun eerste album opnemen. Wij kijken er nu al naar uit en hebben ze gelijk geboekt voor zondagmiddag 10 september 2023 in de Catharinakapel op de Jazzdagen Harderwijk.

Bezetting:
Nina Rompa -lead vocals
Anna Serierse – lead vocals
Lilian Vieira – lead vocals
Femke Smit – lead vocals
Breno Viricimo – bas
Daniel de Moraes – gitaar
Lucas Figueiredo Santana – sax/dwarsfluit
Udo Demandt – drums

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Zie Cantorias hier

Aanvang 15.00 uur
Deur open 14.30 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

20 september 2023

Bert van den Brink & Angelo Verploegen

U leest het goed, de Jazzdagen Harderwijk gaat voor dit zeer bijzondere concert naar de Grote Kerk in Harderwijk!

Wij hebben Bert van den Brink uitgenodigd om een concert te geven op het bijzondere BÄTZ-Orgel van de Grote Kerk. Met de vraag: welke top trompettist wil je erbij uitnodigen? Want het wordt geen gewoon orgelconcert. Hier ging hij graag op in en binnen zeer korte tijd had Bert een van de beste trompettisten/flugelhorn speler van Nederland gevonden: Angelo Verploegen. Ook Angelo had weinig tijd nodig om ja te zeggen. Zowel Bert als Angelo hebben deze uitdaging met hoofdletters in hun agenda gezet.

Beide muzikanten zijn geen onbekenden voor ons. In de afgelopen jaren hebben zij in verschillende bezettingen bij ons opgetreden. Nu voor het eerst dus als duo in de Grote kerk.

Bert van den Brink – Orgel
Boy Edgarprijs winnaar Bert van den Brink is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist in binnen- en buitenland. De lijst musici waarmee Bert speelde is haast onuitputtelijk, w.o. Gino Vannelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley, Eric Vloeimans, Benny Golson, Lee Konitz, Philip Catherine, Dee Dee Bridgewater en vele anderen. Bert is tevens actief als arrangeur/producent.

Angelo Verploegen – Flugelhorn
Angelo Verploegen’s staat van dienst is duizelingwekkend, in zowel de jazz, pop als klassieke muziekwereld. Hij werkte samen met de grootste namen, zoals Larry Goldings, Bob Brookmeyer, Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Louis Andriessen, Gino Vanelli, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en Frank Boeijen. Meest bekend staat hij als co-leader/producer van het vermaarde The Houdini’s Sextet. Angelo is een vaste waarde in het Metropole Orkest en Jazz Orchestra of the Concertgebouw maar ook in kleine bezetting o.a. met Verploegen, Verhoeff & van der Westen.

Wij zijn zeer blij met dit bijzondere concert in Nederland. Een unieke kans om beide “meesters” te horen spelen. Wij hebben dit concert goedkoop gehouden. Wij hopen dan ook dat u massaal naar de Grote Kerk komt. Er kunnen veel toeschouwers in en hoe fijn zou het zijn als dit ook daadwerkelijk gebeurt.
Kaartverkoop op de gebruikelijke wijze van de Catharinakapel.

Bezetting:
Bert van den Brink – Orgel
Angelo Verploegen – Flugelhorn

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Aanvang 20.15 uur. Concert zonder pauze tot 21.30 uur.
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 10,00 plus € 0,70 ticketkosten
Vrij parkeren op terrein Grote kerk voor concertbezoekers.
Adres Grote Kerk: Kerkplein 1

Locatie

Kaarten

5 oktober 2023

Davor Stehlik Quartet

Davor Stehlik kennen wij als gitarist bij het Lucas Santana Quintet. Onlangs bracht Davor echter zijn eerste album onder eigen naam uit: Introducing Davor Stehlik Quartet. Een erg goed album waar wij gelijk door gegrepen werden. Pure muziek met volwassen eigen composities. Naast Davor op gitaar schitteren ook zijn medemuzikanten op dit album: Timothy Banchet piano, Cas Jiskoot contrabas en Tim Hennekes drums. Een geweldig quartet die wij gelijk wilden boeken voor de Jazzdagen Harderwijk.

Davor Stehlik (1994) is een in Amsterdam gevestigde gitarist. Hij is geboren en getogen in Servië en onder invloed van zijn vader (ook gitarist) ontdekte Davor op 13-jarige leeftijd zijn interesse in muziek en koos ervoor om zowel drums als gitaar te spelen. Na 3 jaar voornamelijk drummer te zijn geweest, besloot hij zich alleen op gitaar te concentreren, ging naar een middelbare school voor muziek “Stankovic” (jazzafdeling) in Belgrado, waar hij volledig verliefd werd op jazz. Na het afronden van de middelbare school verhuisde hij naar Wenen (Oostenrijk) om zijn bachelorsdiploma te halen. In die tijd werd hij een belangrijk lid van de Weense jazzscene en deelde hij het podium met enkele van de meest prominente jazzmuzikanten van Oostenrijk.

In 2017 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij werd toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam en een beurs kreeg voor de masterstudies. Hij had de eer om te studeren bij Jesse van Ruller, Martijn van Pierson, Reinier Baas, Maarten van der Grinten en Peter Bernstein. Sinds zijn verblijf in Nederland wordt hij erkend als een succesvolle sideman en een bandleider. Hij trad op in zalen als Bimhuis, LantarenVenster, Verkadefabriek alsmede op diverse grote jazzfestivals. Sinds 2013 werkt Davor ook als professioneel gitaarleraar.

Bezetting:
Davor Stehlik – gitaar
Timothy Banchet – piano
Cas Jiskoot – contrabas
Tim Hennekes – drums

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 12,50 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

2 november 2023

Sandra van Nieuwland

In 2012 beleeft zangeres en songwriter Sandra van Nieuwland een indrukwekkende doorbraak met haar deelname aan The Voice of Holland. Ze scoort grote hits met onder meer de nummers More en Keep Your Head Up. Ze breekt records in de Nederlandse hitlijsten door tegelijkertijd op nummer 1, 2 en 3 te staan. Daarbij staat ze met 5 singles in de top 10. Het album And More wordt platina.

Na dit avontuur richt Sandra zich meer op het schrijven van eigen werk. Haar popalbum Banging On The Doors Of Love, levert de succesvolle single Hunter op en wordt bekroond met de Edison voor beste popalbum.

In 2022 kwam alweer haar 5e studioalbum Wonderland uit. Volgens het OOR “een ontzettend aangename plaat vol prachtig gezongen, gevoelige pianoballads als Bandaid en leuke popsongs in eighties-stijl als Sandcastles en Strangers. En die voice behoort inderdaad tot de mooiste in dit land.”

Samen met haar pianist en producer Len van de Laak en gitarist Milo Groenhuijzen treedt Sandra af en toe op in een meer intieme, akoestische setting. Ruimte voor kleine verhalen, maar vooral prachtige liedjes uit haar gehele repertoire. Van klein naar groots.
Genoeg reden dus voor ons om Sandra uit te nodigen in onze mooie kapel. Af en toe maken wij uitstapjes buiten de jazz en wij denken dat dit weer zo’n pareltje wordt.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en Nationaal Podium Plan.

Aanvang 20.15 uur
Deur open 19.45 uur.
Prijs vvk € 15,00 plus € 1,25 ticketkosten

Locatie

Kaarten

Afgelopen Voorstellingen

Dit event is voorbij

25 februari 2022

Yuri Honing & Wolfert Brederode

Diep onder de indruk van het online-concert van beide heren in het Bimhuis dachten wij: hoe mooi gaat dit klinken bij ons in de Catharinakapel. Saxofonist en componist Yuri Honing en pianist Wolfert Brederode presenteren hun eerste duo album Avalon Songs. Geïnspireerd door de oude Keltische mythe van een eeuwig in nevelen gehuld eiland waar King Arthur en zijn Excalibur begraven zouden liggen, dient het album als metafoor voor een tijd waarin iedereen weet dat alles zal veranderen, maar niemand weet precies hoe. Avalon Songs is een songbook met naast werk van Honing en Brederode, ook klassiekers van Marlene Dietrich en Billy Strayhorn die op een minimalistische – en bijna impressionistische – manier worden uitgevoerd.

Yuri Honing
Yuri Honing is drievoudig Edison winnaar en won in 2012 de Boy Edgar prijs, de belangrijkste prijs voor jazz en improvisatiemuziek. Hij werkte met talrijke grootheden als Pat Metheny, Paul Bley, Charlie Haden en Ibrahim Maalouf.

Wolfert Brederode
Wolfert Brederode wordt gezien als een van de eigenzinnigste- en meest poëtische pianisten van zijn generatie. Hij nam als leider- en sideman diverse albums op voor het Duitse label ECM. Vier albums waar hij aan meewerkte zijn bekroond met een Edison. Hij heeft verder samengewerkt met musici als Dave Liebman, Arve Henriksen, Mark Feldman en Nana Vasconcelos.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

4 maart 2022

I COMPANI

I Compani 37 jaar

Jazz en filmmuziekensemble I Compani o.l.v. saxofonist, componist Bo van de Graaf viert haar 37e verjaardag met een dubbelconcert in Harderwijk. Deze avond bestaat uit twee programma’s die versmolten zijn tot één: “I Compani à Paris” een ‘Fotofilmconcert’ gebaseerd op Parijse fotografie en films van vroeger tot nu en De Nacht Heeft 1000 Ogen: een ode aan de nacht en het Parijse nachtleven komt hierin uitbundig aan bod! Acteur Jos Verest heeft een speciale rol in dit programma en VJ Martijn Grootendorst ademt mee met de muziek, hij is een muzikant met beeld.

De muziek is een versmelting van Jazz, filmmuziek, Balkan, circusmuziek, vaudeville en, tsja, welke stijl is door de musici van I Compani nog niet aangepakt? Van oudsher heeft I Compani een sterke band met de filmmuziek van Nino Rota (Fellini) maar er is ook muziek te horen uit Last Tango in Paris en La Grande Bouffe.

Musici: Thomas Jaspers drums, Arjen Gorter bas, Leo Bouwmeester piano, Michel Mulder bandoneon, Friedmar Hitzer viool Bo van de Graaf saxofoons, Jos Verest acteur Martijn Grootendorst beeld.

Dit programma is een gezamenlijk project van en wordt u aangeboden door:
Filmhuis Harderwijk
Jazz On The Corner
Stad als Podium

Locatie

Theater Harderwijk

Kaarten

Dit event is voorbij

20 maart 2022

Astillero

Astillero  werd in 2005 in Buenos Aires opgericht en de zes bandleden spelen traditionele, akoestische muziek met pit in de geest van de 21e eeuw. Zij brengen de tango in een geheel nieuwe, ruwe en energieke vorm. Ontroerend, rebels en altijd vol vuur! Eigen composities die je in je hart raken.

Dit orkest heeft inmiddels diverse albums uitgebracht, altijd vernieuwend en actueel. Op hun vele internationale tournees hebben zij op diverse prestigieuze podia gestaan. Denk hierbij o.a. aan het Konzerthaus in Wenen, Barbican Centre in Londen of het Staatstheater in Praag. Ook speelden zij op grote jazzfestivals zoals op het Montreal International Jazz Festival, London Jazz Festival en ons eigen North Sea Jazz Festival.

In 2019 heeft componist /pianist en leider van de groep Julián Perálta een groot gedeelte van de muziek van het theaterstuk Lost Tango gecomponeerd. De andere muziek was van Astor Piazolla en Carel Kraayenhof. Lost Tango was een hit op het laatste Oerol festival.

Astillero was voor het laatst in 2019 in Europa voor een uitgebreide toer. Nu komen ze weer terug en op zondagmiddag 20 maart dus voor een akoestisch concert bij ons in de Catharinakapel.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad als Podium en Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

30 maart 2022

Justin Kauflin & Thomas Fonnesbaek

De Amerikaanse pianovirtuoos Justin Kauflin verloor zijn gezichtsvermogen toen hij elf jaar oud was. Dat weerhield hem er niet van om cum laude af te studeren als jazzpianist aan de William Paterson University in New Jersey. Door een spe-ling van het lot werd de legendarische jazztrompettist Clark Terry een van zijn mentoren. In 2014 verscheen de aangrijpende, prijswinnende documentaire ‘Keep On Keepin’ On, over hun bijzondere relatie.
Justin Kauflin werd door de wereldberoemde producer Quincy Jones gecontracteerd. Quincy Jones zei over hem: “Ik weet dat ik nooit zo’n groot talent als hem tegen zal komen… hij is simpelweg uniek. Een fantastisch musicus… je voelt het in iedere noot die hij speelt”. Sinds 2015 staan Kauflin’s albums genoteerd in de top 10 van beste albums in verschillende bekende “billboards” en spreken de internationale media lovende woorden over zijn muziek.

Thomas Fonnesbaek (Denmark) begon op jonge leeftijd met het spelen op de elektrische bas. Hij studeerde bij de wereldberoemde bassist Niels Henning Ørsted Pedersen. Al snel werd hij gegrepen door musici als Jaco Pastorius, Ray Brown, Miles Davis, Bill Evans, Chick Corea etc. Vandaag de dag is Thomas een van de weinigen die en meester is op zowel de elektrische als akoestische bas.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad als Podium en Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

10 april 2022

Cor Bakker & Fay Claassen

COR – I – FAY
Fijnzinnig samenspel van Cor Bakker en Fay Claassen
“Betovering door muziek en zang…” “Pianovirtuoos en gouden stem tillen elkaar op…”

Deze zondagmiddag verwelkomen wij graag Cor Bakker en Fay Claassen in onze Catharinakapel. Beiden inmiddels geen onbekenden meer in ons programma maar nu speciaal als duo. Luister naar de magische wisselwerking tussen Cor Bakker en Fay Claassen en je hoort het. Eén plus één kan veel meer zijn dan twee. Bij hun samenwerking tillen ze niet alleen elkaar naar het hoogste niveau, maar krijgt ook het repertoire dat ze brengen een extra lading. Daarom is hun programma ‘Cor-i- Fay’ het ontelbare veelvoud van muziek, tekst en betovering.

Cor Bakker studeerde cum laude af aan het conservatorium in Amsterdam, waarna hij ruim tien jaar de vaste pianist was van het Metropole Orkest. Bij het tv-publiek werd hij een vertrouwd gezicht als begeleider van Paul de Leeuw en als presentator van zijn eigen muzikale programma’s als bijvoorbeeld Cor & Co. Daarnaast speelde Cor in het jazz-circuit en ook in vele theatershows met onder andere Karin Bloemen, Jenny Arean en Brigitte Kaandorp. Los daarvan trok hij volle zalen met zijn eigen theaterconcerten.

Zangeres Fay Claassen begon als studente aan de kleinkunstacademie, waarna ze de afslag naar de jazz nam. Zo studeerde ze jazz zang aan het conservatorium in Den Haag, een opleiding die ze succesvol afsloot. Vervolgens trad ze door heel Europa op met prestigieuze gezelschappen als de WDR Big Band en de Danish Radio Big Band. Ook kreeg ze applaus in uitverkochte concertzalen in Amerika, China en Japan. Voor haar veelgeprezen albums oogstte ze lof in de vorm maar liefst drie Edisons. Maar de persoonlijke kroon op haar werk is dat Rita Reys – de grand lady van de Nederlandse jazz – zich openlijk uitsprak als Fay-fan.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

29 april 2022

Karel Boehlee, Hermine Deurloo & Frans van der Hoeven

29 april 1922 is de geboortedag van Toots Thielemans.

Nu 100 jaar later willen wij hier graag aandacht aan schenken. Met wie kunnen wij dat beter doen dan met Karel Boehlee – vaste pianist van Toots “European Quartet”,

Hermine Deurloo – begon mondharmonica te spelen na het horen van Toots Thielemans.

Frans van der Hoeven – contrabas en samengespeeld met vele grote namen in de jazzwereld waaronder Toots.

Verwacht deze avond nummers vaak gespeeld door Toots Thielemans in zijn lange carrière.

Hermine Deurloo uit Amsterdam, opgeleid als jazz-saxofonist, begon mondharmonica te spelen na het horen van Toots Thielemans. Hoewel ze haar wortels in de jazz heeft, zijn haar muzikale activiteiten heel breed. Ze brengt de klank van de mondharmonica naar nieuwe en ongebruikelijke terreinen, waaronder modern klassiek, strijkkwartet, Afrikaanse muziek en filmsoundtracks.

Frans van der Hoeven speelde onder meer samen met Clark Terry, Harry Sweets Edison, Toots Thielemans, Lee Konitz, Woody Shaw, Jack DeJohnette, Tom Harrell, Dee Dee Bridgewater en Kurt Rosenwinkel.

Karel Boehlee is een internationaal hoog aangeschreven pianist wiens spel gekenmerkt wordt door lyriek, groove en intuïtie. Hij zorgt altijd voor een bijzondere muzikale chemie, in welke bezetting dan ook. Een veelgevraagd pianist en samengewerkt met talloze musici en groepen zoals Toon Roos, Fay Claassen, Maria Mendes, Gino Vanneli, Philip Catherine, Bob Shepard, Wynton Marsalis om er een paar te noemen.

“Karels’ geluid is uniek en raakt het centrum waar muziek de ziel binnendringt” (Hein van de Geijn).

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

11 mei 2022

Joost Lijbaart ft. Wolfert Brederode & Kika Sprangers

Free is het eerste soloalbum van slagwerker, percussionist en improvisator Joost Lijbaart en tevens de vervulling van een lang gekoesterde wens: een volledig soloalbum waarbij Lijbaart naast de drums alle andere instrumenten ook zelf speelt.

Op het album is naast de drums veel gestemde percussie zoals klokkenspel, harmonium en vibrafoon te horen, maar ook meer Afrikaanse en Aziatische percussie zoals odaiko drums, anklung en balafoon. De muziek is voor een solo slagwerk album opvallend toegankelijk en melodieus.

Lijbaart gaat op dit uiterst persoonlijke album de dialoog met zichzelf aan: Free is een reis naar ‘binnen’ geworden. Daar vond Lijbaart de wereld in zichzelf, zijn muzikale invloeden maar ook persoonlijke reflecties speelden een belangrijke rol in het maken van het album.

Voor dit concert zal Lijbaart samenspelen met saxofoniste Kika Sprangers die, naast diverse saxofoons, deze avond ook het klokkenspel bespeelt. Ook zal zijn jarenlange muzikale partner Wolfert Brederode, met wie hij al jaren in het Yuri Honing Acoustic Quartet samenspeelt, hem deze avond begeleiden.

★★★★ Free is een zorgvuldig lijnenspel waarmee Lijbaart de luisteraar steeds meer in vervoering brengt. Prachtplaat. – de Volkskrant

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

4 juni 2022

Amsterdam Klezmer Band

Stad Als Podium – UITgesproken Harderwijk
Amsterdam Klezmer Band
Negentien albums en 1500 concerten verder vervolgen deze Mokumse magnificent seven in 2022 hun 25e verjaardag met een concert-marathon langs podia in binnen- en buitenland.
UITgesproken Harderwijk! Een intiem festival in het Plantagepark, waar je kunt genieten van wat cultureel Harderwijk te bieden heeft. Een divers programma van muziek, theater, kleinkunst, film en meer. Op twee podia en eromheen, presenteren lokale cultuurinstellingen hun (nieuwe) waar. Kom ontdekken!

Wij doen graag mee en met een oude bekende van ons: de Amsterdam Klezmer Band. De AKB bestaat 25 jaar en tijdens hun jubileumtour in 2022 doen zij ook weer Harderwijk aan. Was het vorig jaar nog een “zit” concert met beperkte toegang, nu gaan we voor een ouderwets feestje. Het volledige programma van 4 juni wordt nog bekend gemaakt maar noteer vast in de agenda: 4 juni Plantagepark Harderwijk – Amsterdam Klezmer Band 17.15 -18.00 uur en 19.30 – 20.15 uur.

Locatie

Plantagepark Harderwijk

Kaarten

Dit event is voorbij

7 juni 2022

Philip Catherine & Bert van den Brink

Sinds de jaren ’60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande gitaristen van de Europese jazzscène.

Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek zijn van een niet te miskennen invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz.

Philip Catherine’s soepel swingend gitaarspel en lyrische composities zijn uit duizenden herkenbaar. En ook al is Catherine een ware snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties, maar concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten.

In zijn carrière werd Philip Catherine gelauwerd met talrijke prijzen. Zo kreeg hij in 1990, samen met Stan Getz, de “Bird Prize” tijdens het Northsea Jazz Festival. In 2022 hoopt Philip zijn 80e verjaardag te vieren.

In de loop van de jaren heeft Philip veel samengespeeld met een andere muzikale grootheid: Bert van den Brink.

Boy Edgarprijs winnaar Bert van den Brink is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist in binnen- en buitenland. De lijst musici waarmee Bert speelde is haast onuitputtelijk, w.o. Gino Vannelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley, Eric Vloeimans, Benny Golson, Lee Konitz, Rick Margitza, Philip Catherine, Jesse van Ruller, Cor Bakker, John Engels, Hein van de Geyn en Dee Dee Bridgewater. Bert is tevens actief als arrangeur/producent.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

30 juni 2022

Seguir Vivendo feat. Lilian Vieira

A Brazilian Tribute to Michael Franks

Deze avond brengen Lilian Vieira & de Seguir Vivendo band een Braziliaanse ode aan Michael Franks.

Het nieuwe project Seguir Vivendo bestaat uit songs van de Amerikaanse singer/songwriter Michael Franks uitgevoerd door o.a. de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. De keuze om Seguir Vivendo met Lilian te realiseren lag voor de hand; zij weet door haar roots als geen ander de Braziliaanse sfeer in de songs te vertolken.

Het project is een initiatief van Roeland Jacobs en Rob van Weelde die de Braziliaanse muziek en cultuur een warm hart toe dragen. Zo heeft Roeland eerder muziek van onder andere Antonio Carlos Jobim en Ivan Lins gearrangeerd voor strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest. Samen hebben Rob en Roeland in 2006 de WedgeView Studios opgericht en zijn ze sindsdien betrokken geweest bij talloze muziekproducties zowel nationaal als internationaal.

Vanavond presenteren Lilian Vieira & band deze nieuwe productie met een Braziliaanse ode aan deze in het Portugees vertaalde songs van Michael Franks.

Bezetting:
Lilian Vieira – lead zang, Udo Pannekeet – bas, Marcel Serierse – drums, Daniel de Morales – gitaar, Roeland Jacobs – Rhodes, special guest: Breno Viricimo – gitaar, Remko de Landmeter – dwarsfluit

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

28 augustus 2022

Luyi ft. Mike Boddé & Lucas Santana

Jazzdagen Harderwijk

Luyi is 18 jaar jong en zit op de school voor jong talent van het Koninklijk Conservatorium, maar heeft ondertussen ook haar eerste opnames als solist met het Metropole Orkest achter de rug en stond in 2020 in de finale van het Prinses Christina Concours. In 2020 werd Luyi uitgenodigd voor het programma Podium Witteman, waar zij het nummer ‘Moody’s Mood for Love’ zong onder begeleiding van Mike Boddé. Mike, bekend als (jazz) pianist en voormalig cabaretier en vaste pianist en gesprekspartner van Paul Witteman. De samenwerking beviel zo goed dat ze daarna samen een concert deden bij het Grachtenfestival 2021.

Luyi zong ook op het openingsconcert van het festival, deze keer samen met Lucas Santana. De uit Brazilië afkomstige saxofonist maakt op dit moment furore met zijn eigen quintet. Onlangs traden Luyi, Mike en Lucas op bij het Transition Festival. Wij waren erbij en maakte gelijk na afloop van dit zeer geslaagde concert een afspraak met hun. Dit aanstormend talent willen wij graag in de Catharinakapel aan u presenteren. Uiteraard met Mike Boddé op piano en Lucas Santana op saxofoon en fluit.

Luyi van der Lingen zang
Mike Boddé piano
Lucas Santana saxofoon

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

3 september 2022

Son de Aquí

Blije Bietjes FoodFestival 3 en 4 september

Dit wordt een bijzonder weekend in Harderwijk! Blije Bietjes, hét foodfestival waar eerlijk eten van kleine onafhankelijke cateraars in de schijnwerpers wordt gezet samen met de band Son de Aquí waar wij als Jazz On The Corner graag aan meewerken. Een heerlijke samenwerking dus!

Son de Aquí komt naar Harderwijk voor de presentatie van hun gloednieuwe album “Del otro lado del mar”. Deze zeskoppige wereldmuziek band speelt een moderne mix van Zuid-Amerikaanse stijlen waarbij je niet stil kan blijven staan!

Son de Aquí vindt zijn roots in Mexico city waar frontman Leonard Prieto de band in 2004 begon. Daar brachten zij de albums “Traigo Sabor” en “De Aquí Son” uit met muzikale invloeden uit stijlen als cumbia, funk en timba. In 2017 verhuisde Leonardo naar Rotterdam en startte een nieuwe versie van Son de Aquí. Sindsdien hebben ze gestaan op festivals als Zwarte Cross, Afro Latino, Over de Top, Bevrijdingsfestival Nijmegen en Popronde 2021. Het laatste jaar heeft deze nieuwe formatie hard gewerkt aan hun nieuwe album.

Ze presenteren “Del otro lado del mar” (aan de andere kant van de zee) op 3 september tijdens het Foodfestival Blije Bietjes in Harderwijk. Een samenwerking met Jazzdagen Harderwijk! Met een vernieuwde sound, maar even dansbaar, zijn ze van plan er een groot feest van te maken!

3 september avondoptreden (tijd wordt nog bekend gemaakt maar je bent er toch al..)

4 september: Catharinakapel 15.00 uur: Jazzdagen Harderwijk met internationale sterren Silje Nergaard (zang) & Espen Berg (piano) Kaartverkoop zie website.

Hoezo heerlijk weekend…

Locatie

Plantagepark Harderwijk

Kaarten

Dit event is voorbij

4 september 2022

Silje Nergaard & Espen Berg

De mooiste songs uit de succesvolle carrière van deze beroemde (jazz)vocalist, begeleidt door een van ’s werelds beste jazzpianisten in de intieme Catharinakapel.

De Noorse (Jazz) vocalist Silje Nergaard wordt over de hele wereld geroemd om haar warme, expressieve stemgeluid en haar smaakvolle songkeuze. Genres interesseren haar niet, ze zoekt altijd haar eigen geluid. Soms jazzy, soms pop, country maar altijd eigen. Het begon ruim dertig jaar geleden met haar debuutalbum Tell Me Where You’re Going waarvan het titelnummer (met Pat Mentheny) een internationaal succes werd. Silje werkte samen met grootheden als Al Jearreau, Toots Thielemans e.a.

In 2020 vierde zij haar 30-jarige loopbaan als zangeres met album Japanese Blue, met nieuwe opnames van haar beste songs. Daarbij wordt ze begeleid door haar landgenoot en geweldige pianist Espen Berg. Het duo zal op 4 september werk spelen van dit album alsmede uit Silje’s omvangrijke oeuvre.

“Silje Nergaard has a flexible and highly developed technique, with instrument-like qualities in her dynamic and tonal range”.
The Guardian

Bezetting:
Silje Nergaard – zang
Espen Berg – piano

Concert mede mogelijk gemaakt door de Stad Als Podium.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

14 september 2022

Lucas Santana 5tet

Lucas Santana Quintet is de band rondom Braziliaanse saxofonist en componist, Lucas Santana. In zijn band presenteert Lucas zijn kijk op jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Het quintet bracht al twee platen uit: Heritage (2021) en Ambivalence (2022). Beiden werden met veel enthousiasme ontvangen door zowel nationale als internationale pers. Die laatste, Ambivalence, brengt het verhaal van twee conflicterende reacties, overtuigingen of gevoelens jegens iemand of iets. Het vertolken van de muzikale expressie bij het voelen van zulke tegenstrijdige emoties was een grote uitdaging. De groep zoekt de grenzen op tussen luid en zacht spelen met steeds een leidende, delicate melodie.

Met roots uit verschillende muzikale tradities brengen Lucas en zijn quintet een breed pallet aan stijlen en kleuren. In hun muziek schemert de cultuur uit zijn geboorteland Brazilië op allerlei plekken door de technische bagage heen en de breedte die met name de hard bop in de jazz zich heeft toegeëigend, kent voor deze saxofonist geen geheimen. Samen met zijn vier bandleden gaat hij op zoek naar de paden tussen fantasie, durf, technische vaardigheden en passie. Soms vingervlug en virtuoos, soms langzaam met pure passie voor de muziek.

Santana speelde op plekken als het Bimhuis, Lantaren Venster en TivoliVredenburg en opperde daarmee zijn plek in de Nederlandse jazzscene. Daarnaast viel hij in de prijzen bij de Latin Grammy Cultural Foundation 2016, Jazz Contest Bucharest 2017 met AG Quintet, Keep an Eye The Records 2020 en won hij de Downbeat Magazine Student Award 2021.
Lucas deelde het podium met helden als Miguel Zenón, Dick Oatts, Hermeto Pascoal en Seamus Blake. Daarnaast speelde hij ondermeer met het Jazz Ochestra van het Concertgebouw, the Four Tops & Temptations en werd hij als solist uitgelicht in de Metropole Studio Sessions: World Tour – Brazil.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Bezetting:
Lucas Santana – Saxophone – Composer
Tijs Klaassen – Double bass
Tim Hennekes – Drums
Davor Stehlik – Guitar
Timothy Banchet – Piano

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

29 september 2022

Enrico Pieranunzi & Jasper Somsen

Cd-presentatie “Voyage in Time”

Enrico Pieranunzi en Jasper Somsen zijn graag geziene gasten/musici op onze Jazzdagen Harderwijk. Nu dus met de presentatie van hun eerste duo album “Voyage in Time”. Dit is wat zij er zelf van zeggen:

Voyage In Time (een suite in negen delen) is gebaseerd op een vrije interpretatie van dansen uit de klassieke Barok suite. Voor sommige luisteraars, die ons associëren met jazzmuziek, zullen de titels van de delen (zoals Minuet, Courante en Pavane) verrassend in de oren klinken. Onze voorgaande trio albums bestonden uit jazzmuziek. Echter, dit vierde album – en onze tweede Challenge Records release, na Common View (2020) – heeft een totaal andere invalshoek, zowel qua bezetting (duo) als vanuit muzikaal oogpunt. De delen, allen gecomponeerd door Jasper en samen gearrangeerd tijdens de opnamesessie, weerspiegelen onze gedeelde liefde voor klassieke muziek en combineert klassieke muzikale vormen met een zeer open improvisatorische aanpak.

Jasper Somsen – Na zijn studie jazz en klassieke contrabas werkt Jasper Somsen veelvuldig samen met de nationale en internationale top uit de jazzmuziek: Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Bob Sheppard, Lynne Arriale, Karel Boehlee en Maria Mendes om er enkele te noemen. Daarnaast is hij actief in de filmmuziek en ging hij op tournee met operazangeres Tania Kross.
Als bandleider bracht hij meerdere albums uit op Challenge Records: “Dreams, Thoughts & Poetry” (The Music of Enrico Pieranunzi) – Jasper Somsen Group, “Sardegna” – Jasper Somsen Group, “A New Episode In Life” part I & part II – Jasper Somsen Trio featuring Jean-Michel Pilc & André Ceccarelli.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad als Podium en Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

6 oktober 2022

Lloyd Spiegel (Australie)

Blues & Roots uit Australië – virtuoos en humorvol

Met een negental cd’s op zijn naam, een onafgebroken tourschema en de podium ervaring welke hij opdeed tijdens zijn 35-jarige carrière is Lloyd Spiegel uitgegroeid tot de drijvende kracht van akoestische bluesscene in Australië. In het toonaangevende Australian Guitar Magazine’s stond Lloyd onlangs in een lijst van 50 Australische top-gitaristen aller tijden. Niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten is hij een zeer gerespecteerd muzikant getuige zijn tours door Europa en USA waarbij hij opende voor oa. Ray Charles, Bob Dylan en Etta James.

Lloyd’s live show is about his connection with the audience: “Ultimately, my job is to give people a couple of hours off and hopefully they leave with a smile on their face. That connection is the most satisfying part of my travels. It fuels my touring and inspires my writing. Meeting people from all walks of life is what convinces me to jump on that next flight.”

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

9 oktober 2022

Kyla Brox

Kyla Brox – The British blues queen: European Blues Challenge Winner 2019!

Kyla is al sinds haar twaalfde professioneel muzikant – eerst in de band van haar vader, Victor Brox, daarna zelfstandig. Haar laatste album “Pain & Glory” uit 2019 (nominatie Beste Album in zowel de Europese als UK Blues Awards) is het voorlopig hoogtepunt van een kwart eeuw ervaring op het podium en in de studio.

Blues en soul raken onlosmakelijk verstrengeld met de bekroonde singer-songwriter Kyla Brox, wiens rauwe talent haar heeft beschreven als “de beste vrouwelijke blueszangeres van haar generatie”.

Kyla speelt naast haar band ook vaak als duo met haar man, virtuoos akoestisch gitarist Danny Blomeley, wiens spel, beurtelings delicaat en ongeremd, hem een aanhang op zich heeft opgeleverd. Kyla heeft haar carrière jaar na jaar opgebouwd; beginnend aan de basis met lokale pub optredens en uitgegroeid tot headlinerconcerten over de hele wereld, waaronder enkele van de meest prestigieuze Blues-festivals ter wereld. Met duizenden verkochte albums en een voortdurend groeiende fanclub wordt Kyla Brox algemeen beschouwd als een van de allerbeste soul-blueszangers die de Britse eilanden ooit hebben voortgebracht.

Bezetting:
Kyla Brox – zang
Danny Blomeley – gitaar

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

20 oktober 2022

Nueva Manteca

Nueva Manteca – Release tour 13e album “ART” in de bovenzaal (!) van de Catharinakapel.

Nueva Manteca bracht in januari 2022 haar dertiende album uit. Het is genaamd ART en is zowel een eerbetoon aan de legendarische groep Art Blakey & The Messengers als een ode aan de oprichter van de groep, Jan Laurens Hartong.

Art Blakey: ‘Jazz has to be danceable and it must have the blues’

Precies in die geest ontstond Nueva Manteca’s album ART. Beroemde stukken van de verschillende fameuze bezettingen van Art Blakey & The Messengers zijn bewerkt door de band. Een accent van ART ligt op een van de bestverkochte jazzalbums ooit: ‘Moanin’. Er komen echter ook minder bekende stukken komen aan bod.

Nueva Manteca
Dit ensemble met een lange en rijke geschiedenis heeft nu een nieuwe, frisse internationale line-up met musici uit Mannin Nederland, Venezuela, Duitsland en Uruguay.
De stijl van Nueva Manteca laat zich omschrijven als creative high energy Latin jazz met een warme muzikale spirit.
Nueva Manteca speelde op prestigieuze festivals, locaties en clubs over de hele wereld, waaronder Montreal Jazz Fest, Barranquijazz, SOB’s (NYC), Curaçao Jazz Fest, Yoshi’s (San Francisco) en vele malen op het North Sea Jazz Festival. Een hoogtepunt was een concert op Heineken Jazz, Puerto Rico met Paquito D’Rivera en Michel Camilo. Door de jaren heen had de band beroemde gastmusici zoals o.a. Armando Peraza, Giovanni Hidalgo en Claudio Roditi.

Let op: vanwege de akoestiek vindt dit concert plaatst in de bovenzaal van de Catharinakapel.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podium Kunsten.

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

04 november 2022

Sinne Eeg & Thomas Fonnesbaek

In maart dit jaar maakte we kennis met de Deense virtuoos op contrabas Thomas Fonnesbaek (duo concert met Justin Kauflin). Wij waren zo onder de indruk dat wij hem graag terug wilde zien. Hij komt nu terug voor een eenmalig concert in Nederland met de fantastische zangeres en landgenoot: Sinne Eeg. Wederom een uniek duo concert dus in de intieme Catharinakapel.

Een duo alleen met zang en bas? Ja, beiden behoren tot de internationale top en het prachtige geluid van Sinne’s stem past perfect bij het warme basgeluid van Fonnesbaek.

Sinne Eeg is een van de toonaangevende jazzvocalisten van Denemarken en heeft zich de laatste jaren ook gevestigd als een belangrijke stem in de internationale jazz. Zij staat bekend om haar fantastische ritmische controle en een onovertroffen harmonieus gevoel. Haar stijl is modern met een vleugje melancholie en sluit aan bij de Amerikaanse jazztraditie. Denk hierbij aan o.a. Sarah Vaughan.

Thomas Fonnesbaek (Denmark) begon op jonge leeftijd met het spelen op de elektrische bas. Hij studeerde bij de wereldberoemde bassist Niels Henning Ørsted Pedersen. Al snel werd hij gegrepen door musici als Jaco Pastorius, Ray Brown, Miles Davis, Bill Evans, Chick Corea etc. Vandaag de dag is Thomas een van de weinigen die en meester is op zowel de elektrische als akoestische bas.

Thomas heeft als freelance bassist een grote naam opgebouwd niet alleen in Denemarken maar ook in Europa en daarbuiten. Zo speelt en treedt hij op met artiesten als Sinne Eeg, Enrico Pieranunzi, Aaron Parks, John Taylor, Harvy Mason, Justin Kauflin, Christian Sands, Ulf Wakenius en vele anderen.

Sinne en Thomas hebben als duo twee prachtige albums samen gemaakt. Hun eerste album Eeg-Fonnesbaek uit 2015 werd gelijk met superlatieven ontvangen en won de Deense muziekprijs voor beste Vocal Jazz Release van het Jaar. Het vervolg kwam in 2021 met Staying in Touch. Dit album haalt het beste van de twee muzikanten naar boven.

Van harte aanbevolen!

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad als Podium en Fonds Podium Kunsten.

Bezetting:
Sinne Eeg – zang
Thomas Fonnesbaek – contrabas

Locatie

Kaarten

Dit event is voorbij

1 december 2022

Verploegen, Verhoeff & van der Westen

When Night Falls

Angelo Verploegen, Ed Verhoeff, Eric van der Westen

Ode aan de nacht

Angelo Verploegens nieuwe album ‘When Night Falls’ is een ode aan de nacht in al haar vormen; van de schemering tot aan de morgenstond. Met de gekozen standards tracht hij het verloop van de avond te vangen, terwijl hij zich begrenst qua bezetting, repertoire en opnametechniek – om die versmalde wereld van de nacht in al haar facetten op te roepen.

Met Ed Verhoeff op gitaar en Eric van der Westen op bas herenigde Angelo Verploegen een trio dat meer dan twintig jaar gezamenlijke geschiedenis met zich meedraagt. In subtiel spel waarin een rijkdom aan ervaring en aandacht doorklinkt zijn we getuige van een schemergesprek tussen drie oude vrienden.

Trompettist en Flugelhorn-speler Angelo Verploegen trad voor het eerst op met gitarist Ed Verhoeff en bassist Eric van der Westen in 2001, nadat ze alle drie een lange muzikale carrière hadden gehad in grotere bezettingen en projecten. Dit trio bracht hen terug naar de kern – “zoals in een goed gerecht zijn er soms geen extra ingrediënten nodig” zegt Verploegen.

Verploegen, Verhoeff & van der Westen

Ondanks hun verschillende muzikale achtergronden vonden Verploegen, Verhoeff & van der Westen elkaar in hun gemeenschappelijke interesse voor intieme kamerjazz. Ook bekend onder de naam Amsterdam Jazz Trio’ treden zij al meer dan twintig jaar op met zowel hun eigen composities als het klassieke jazzrepertoire. Hun vermogen om hun muzikale persoonlijkheden te laten samensmelten tot een warm en zeer communicatief collectief geluid wordt al sinds hun eerste optredens door critici geprezen.

Droom vanavond mee op ‘When Night Falls’. Een muzikale reis via parels uit the American Songbook, geïnterpreteerd door drie grootmeesters uit de Nederlandse jazz, die de magische concentratie van de nacht, wanneer de wijdere wereld wegvalt, prachtig weten op te roepen. Juist in deze “dondere dagen” muziek om van te genieten.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podium Plan en Fonds Podiumkunsten.

Locatie

Kaarten