Artiesten

Hieronder een greep uit de artiesten die tijdens de Jazzdagen hebben opgetreden of nog gaan komen.

Overzicht artiesten 2020

Fay Claassen

De meest veelzijdige jazzzangeres van Nederland. Fay behoort vocaal tot de Europese top! Wars van hokjesgeest en stijlbeperkingen, verruimt zij de laatste jaren haar muzikale horizon en overtuigt daarbij het publiek met verrassende eigen versies van bekende songs. Zij ontving al eerder o.a. een Edison , een “Gouden Plaat” en de “Chet Baker Award”.

Volkskrant: ..het lijkt wel of Fay de gave heeft om van de door haar gekozen songs de definitieve versie neer te zetten.
NRC: …ze weet als geen ander je direct in het hart te raken met haar prachtige betekenisvolle stemgeluid.

Baldych – Courtois – Telderman

Supertrio Bałdych-Courtois-Telderman transformeert de eeuwenoude, klassieke formatie van viool, cello en piano tot een kolkende muzikale ervaring met een nieuw geluid.

Dankzij de bijzondere klik tijdens de eerste ontmoeting in 2018 is het trio nu op weg naar het creëren van hun debuutalbum, dat zal uitkomen in 2020. De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist en initiatiefnemer van het trio Rogier Telderman staan individueel niet alleen bekend om hun onomstreden composities. Ook behoren zij qua improvisatie tot de absolute top van Europa.

De combinatie tussen precisie en innovatie maakt het werk van deze drie-eenheid tot een intrigerend en uniek repertoire. JazzNu schreef: “Als je deze drie zo inventieve musici zou moeten categoriseren kun je niet onder het woord ‘super’ uit. Een supertrio derhalve”. Of: “Muzikale poëzie van het hoogste niveau”, aldus Jazzenzo.

Enrico Pieranunzi

De Italiaanse pianist/componist Enrico Pieranunzi is één van de belangrijkste en meest invloedrijke Europese jazzpianisten van de afgelopen 30 jaar. Hij is al vele jaren een inspiratiebron voor vele pianisten en musici over de hele wereld.

Lyrisch en Europees
Diep beïnvloed door de muziek van o.a. pianisten Bill Evans en Chick Corea heeft Pieranunzi zijn geheel eigen lyrische Europese stijl ontwikkeld, waarin jazz, klassieke en Latijns-Amerikaanse muziek versmelten op gelijk niveau. De beroemde opnamen met trompettist Chet Baker, bassisten Marc Johnson, Charlie Haden en John Patitucci en drummers Joey Baron, Paul Motian en Antonio Sanchez zijn maar een klein deel van zijn zeer indrukwekkende CV. Daarnaast maakte hij meerdere soloalbums. Ook is hij als pianist te horen in de filmmuziek van Ennio Morricone. De muziek van Morricone inspireerde Pieranunzi, waaraan hij twee jazz trio cd’s wijde.

Jorge Rossy

wordt internationaal gezien als een van de meest succesvolle drummers van zijn generatie. Hij woonde jarenlang in de VS waar hij vooral bekend werd als drummer van het Brad Mehldau Trio en waar hij samenwerkte met grootheden als Paquito D’Rivera, Woody Shaw, Joshua Redman en Charlie Haden. Hij werkte mee op meer dan 80 internationale albums en toerde met bekende artiesten als Charlie Haden, Wayne Shorter, Lee Konitz, Carla Bley en Joe Lovano.

Naast drummen laat hij zich ook steeds vaker horen als pianist en vibrafonist.

Jasper Somsen

Na zijn studie jazz en klassieke contrabas werkt Jasper Somsen veelvuldig samen met de nationale en internationale top uit de jazzmuziek: Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Bob Sheppard, Lynne Arriale, Karel Boehlee en Maria Mendes om er enkele te noemen. Daarnaast is hij actief in de filmmuziek en ging hij op tournee met opera zangeres Tania Kross.
Als bandleider bracht hij de vier albums uit op Challenge Records: “Dreams, Thoughts & Poetry” (The Music of Enrico Pieranunzi) – Jasper Somsen Group, “Sardegna” – Jasper Somsen Group, “A New Episode In Life” part I & part II – Jasper Somsen Trio featuring Jean-Michel Pilc & André Ceccarelli
Jasper werkt internationaal als performer en producer en werkte mee op meer dan 40 albums.

Izaline Calister

Izaline Calister heeft als singer/songwriter en charismatisch performer reeds een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Ruim 10 jaar werkt ze daarbij met gitarist Ed Verhoeff en is hun muzikale samenwerking hoorbaar, bijna voelbaar, verdiept.

Haar muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Soms ingetogen, dan weer opzwepend, verovert Izaline Calister met zelfgeschreven teksten in het Papiaments, publiek over de hele wereld. Op haar laatste zeer goed ontvangen cd “Live at the Concertgebouw” speelt ze samen met Ed Verhoeff en Angelo Verploegen.

Maria Mendes

Maria Mendes – “I see a promising shining future for this young talented singer” zei Quincy Jones over haar.

Kristalhelder, sierlijk, lyrisch en veelzijdig zijn omschrijvingen van Portugese jazzzangeres Maria Mendes. Om haar als fadozangeres te omschrijven doe je haar tekort. Haar invloeden komen uit klassieke muziek, jazz, fado en latin maar Maria Mendes is jazz-zangeres, in hart en nieren. Voor haar nieuwe album Close To Me ging ze de studio in met haar eigen kwartet, het Metropole Orkest en de Amerikaanse toetsenist en producer John Beasley, die werkte met een keur aan Amerikaanse sterren zoals Miles Davis, Dianne Reeves, en Herbie Hancock.

Op dit album verkende ze de fado uit haar moederland, en gaf dat een geheel eigen bewerking. Het resultaat is verrassend, verfrissend en het smaakt naar meer.

Afgelast i.v.m. Coronavirus!

Youn Sun Nah

Youn (1969) geboren en opgegroeid in Seoul stamt uit een muzikaal gezin. Na een studie Frans ging ze in 1995 naar Parijs om chansons te leren. Ze verlegde haar aandacht naar jazz maar maakte ook een popalbum dat een bestseller werd in haar geboorteland. Op de cd Voyage (2009) komt de zangeres zeer overtuigend over. Naast bassist Lars Danielsson speelden onder anderen ook gitarist Ulf Wakenius en trompettist Mathias Eick mee. Deze voorzagen Youns kristalheldere stem van een passende avontuurlijke begeleiding in een repertoire dat de voor de hand liggende standards vermijdt en focust op eigen composities. Haar albums Same Girl uit 2010 en Lento uit 2013 betekende haar internationale doorbraak en behaalde goud in Frankrijk en Duitsland. Ook zong zij op 23 februari 2014 tijdens de slotceremonie van de Olympische winterspelen in Sochi. Na de albums She Moves On (2017) en haar laatste Immersion (2019) toert ze over de hele wereld en geeft concerten op grote jazzfestivals.

Ulf Wakenius

Ulf, geboren in 1958 Halmstad Zweden is een gevierde jazzgitarist over de gehele wereld. Vooral bekend geworden als gitarist bij het Oscar Peterson Quartet tussen 1997 en 2007. Ook zijn langdurige samenwerking met de legendarische bassist Niels-Henning Orsted Pederson en bassist Ray Brown geven aan dat Ulf een geniaal gitarist is. Zijn beide duo albums met Ray Brown waren grote successen in de US Jazz Charts. Naast Oscar Peterson die verklaarde dat Ulf een van de grootste gitaristen van dit moment is mag hij ook internationaal gelouterde gitaristen als Pat Metheny, John McLaughlin, John Scofield en Mike Stern tot zijn fans rekenen. De laatste jaren speelt Ulf veel samen met de Zuid Koreaanse zangeres Youn Sun Nah.

Yuri Honing Acoustic Quartet

“Bluebeard”, nieuw project Yuri Honing op de Jazzdagen Harderwijk

Een van de hoogtepunten van de Jazzdagen Harderwijk 2017 was zeker het concert van Yuri Honing “Goldbrun”. Wij zijn dan ook blij dat het weer gelukt is om dit fantastische quartet bij ons in de Catharinakapel te hebben met hun nieuwe programma “Blauwbaard”.
Het gebeurt niet vaak dat er meerdere vijfsterren recensies worden uitgedeeld voor opeenvolgende albums. “Yuri Honing komt met zijn kwartet tot een nieuw, warm en empathisch geluid” (★★★★★ de Volkskrant) en “bij dit kwartet versmelt de muziek tot iets onbenoembaar moois” (★★★★★ Trouw), zijn maar twee van de vele prachtzinnen die we kunnen citeren.

Peter Beets

Wereldwijd wordt Peter Beets gezien als een van de beste jazzpianisten aller tijden. Met zijn succesvolle optredens en geliefde bewerkingen van klassieke muziek heeft hij een grote schare trouwe fans opgebouwd. In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010), de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988). Beets leverde ongekend goed ontvangen jazzalbums af, waaronder ‘Our Love Is Here to Stay ( Gershwin reimagined’).
Our Love Is HereTo Stay (Gershwin Reimagined)
In 2019 kwam het album van pianist Peter Beets uit: Our Love Is Here To Stay (Gershwin Reimagined). Klassieke muziek, blues, jazz, latin, volksmuziek: Alles zit in de muziek van George Gershwin! Gershwin verbindt werelden, versmelt kunst en entertainment, brengt de artiest en de luisteraar bij elkaar, verbindt generaties en verbroedert culturen. Gershwin heeft tijdloze kunst naar de straat gebracht en toegankelijk gemaakt tot in de huiskamer. Werkelijk iedereen voelt zich verbonden met deze muziek, jong en oud, door alle lagen van de samenleving.

Bert van den Brink – Piano

Boy Edgarprijs winnaar Bert van den Brink is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist in binnen- en buitenland. De lijst musici waarmee Bert speelde is haast onuitputtelijk, w.o. Gino Vannelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley, Eric Vloeimans, Benny Golson, Lee Konitz, Rick Margitza, Philip Catherine, Jesse van Ruller, Cor Bakker, John Engels, Hein van de Geyn en Dee Dee Bridgewater. Bert is tevens actief als arrangeur/producent. Een belangrijk hoogtepunten waren zijn bewerking van Gershwin’s Porgy & Bess voor Angelo Verploegen’s The Houdini’s met het Amsterdam Symfonietta en zijn arrangementen voor het Metropole Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble.

Bart van Lier- Trombone

In 1968 begon Bart van Lier met zijn freelancewerkzaamheden voor radio, televisie en de platenindustrie. Tot voorkort was Bart werkzaam als eerste trombonist bij het Metropole Orkest. Verder trad hij o.a. op met Bart’s Bones, Nueva Manteca, Trio Bart van Lier en het Bart van Lier/Ilja Reyngoud Quintet. Naast zijn uitvoerende werkzaamheden is Bart een zeer gedreven docent. Zo doceerde hij aan de diverse conservatoria in binnen- en buitenland. Hij wordt gezien als een van de prominentste trombonisten van ons land.

Angelo Verploegen- Trompet/Flugelhorn

Angelo Verploegen’s staat van dienst is duizelingwekkend, in zowel de jazz, pop als klassieke muziekwereld. Hij werkte samen met de grootste namen, zoals Larry Goldings, Idris Muhammed, Bob Brookmeyer, Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Louis Andriessen, Gino Vanelli, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en Frank Boeijen. Meest bekend staat hij als co-leader/producer van het vermaarde The Houdini’s Sextet.

Jasper Somsen – Contrabas

Contrabassist, componist en producer Jasper Somsen heeft inmiddels een internationale reputatie verworven, binnen de Europese jazz scene. Hij deelde het podium met o.a. Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Eric Marienthal, Bob Sheppard, Seamus Blake, Lynne Arriale, Kendrick Scott, Maria Mendes,Tania Kross en vele anderen. Onder zijn eigen naam bracht hij vier albums uit bij Challenge Records, het label waar hij sinds 2017 als onfhankelijke producer aan verbonden is. De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor de releases van o.a. Bob Sheppard, Enrico Pieranunzi, Lynne Arriale en Jean-Michel Pilc. Hij was gastdocent aan de conservatoria in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Den Haag en Zwolle.

Reinier Baas

Toen hij een jaar of vijftien was, zag gitarist Reinier Baas hem voor het eerst spelen: de wereldberoemde en onnavolgbare jazzgitarist Jesse van Ruller. Dat dát allemaal kon op een gitaar, daar viel zijn bek van open. Enkele jaren later begon Baas zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij één op één les kreeg van onder meer: van Ruller. Weer vijftien jaar later zijn ze beiden docent aan datzelfde conservatorium, en worden ze tot de meest vooraanstaande gitaristen van Europa gerekend. De NTR portretteerde meester en student voor het programma ‘New Generation’

Jesse van Ruller

Gitarist Jesse van Ruller behoort tot de top onder de jazzgitaristen van zijn generatie. De grote Amerikaanse gitarist Jim Hall zegt over hem: ‘A most expressive player; he really touched me on a personal level.’ Van Ruller was dan ook de eerste Europese musicus die de prestigieuze Thelonious Monk Competitie won in 1995 met in de jury Pat Metheny en John Scofield.

Denise Jannah

Denise Jannah was de eerste Nederlandse muzikant die een platencontract tekende bij het vermaarde Amerikaanse jazzlabel Blue Note. De contra-alt tourt over de hele wereld, heeft zeven keer op North Sea Jazz gestaan en trad op voor hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de Surinaamse president Ronald Venetiaan, de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton en Nelson Mandela.

Denise Jannah heeft twee Edisons, een Gouden Orpheus uit Bulgarije en de Bata Anastasijević Award van het Nesville Jazz Festival in Servië. In 2009 werd Denise Jannah benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Wolf Martini

Wolf Martini studeerde jazzgitaar aan het Hilversums Conservatorium. Hij speelt met een warme groove die doet denken aan Kenny Burrell en George Benson. Wolf heeft een eigen stijl ontwikkelt die zijn passie voor groove, latin, jazz en pop laat herkennen.
Met Denise Jannah speelde hij op het North Sea Jazzfestival, Azerbijdjan Jazzfestival en Joy of Jazz Festival, in Zuid-Afrika. Ook toerde hij met haar in Indonesië en Zuid-Afrika. Met het duo Hartog en Martini was hij voorprogramma voor Tuck and Patti en speelde hij op radio en TV.
Wolf Martini is afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium/ Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. Zijn diversiteit ontwikkelde hij ondermeer door optredens met Rita Reys, maar ook door theatertournees met soul-revue Big, Black & Beautiful en pop-soul-zangeres Ruth Jacott. Hij is onder andere te horen op CD’s van Mathilde Santing, Deborah J.Carter en Dana Winner met het Metropole Orkest. Zijn optredens in de Pop-muziek reiken van Candy Dulfer tot George Baker en Edsilia Rombley.