Artiesten

Hieronder een greep uit de artiesten die tijdens de Jazzdagen hebben opgetreden of nog gaan komen.

Overzicht artiesten 2023

Erik Verwey Trio ft. Hermine Deurloo

Mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo en pianist Erik Verwey zijn beide muzikale vertellers die zich bewegen op de grenzen tussen jazz, pop en klassiek.

Nadat Hermine vorig jaar het debuutalbum People Flow van Erik hoorde, belde ze hem op voor een opnamesessie en dat bleek een schot in de roos. Haar melodische speelstijl blijkt perfect te passen in de lyrische stukken van Erik. De ondersteuning van drummer Daniël van Dalen en bassist Hendrik Müller van het Erik Verwey Trio heeft geleid tot een unieke muzikale belevenis.

About a Home is een muzikale vertelling over thuis zijn, weggaan en alles wat dat met zich meebrengt. Erik heeft, op dit thema geïnspireerd, muziek geschreven voor de unieke sound van Hermine. De muzikale portretten vormen samen een verhaal en kenmerken zich als sterk melodisch, ruimtelijk, toegankelijk en dynamisch.

Het geluid van de mondharmonica roept associaties op met filmmuziek. Filmische improvisaties zijn dan ook een leidend onderdeel van de muziek, met hoofdzakelijk wortels in de jazz en plaats voor zowel Hermine als alle drie de leden van het trio.

Denise Jannah & Atzko Kohashi

Denise Jannah
Denise Jannah was de eerste Nederlandse muzikant die een platencontract tekende bij het vermaarde Amerikaanse jazz label Blue Note. De contra-alt toert over de hele wereld, heeft zeven keer op North Sea Jazz gestaan en trad op voor hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de Surinaamse president Ronald Venetiaan, de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton en Nelson Mandela.
Denise Jannah heeft twee Edisons en is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Atzko Kohashi
Atzko Kohashi, die momenteel in Amsterdam woont, is een in Japan geboren pianist met een internationale achtergrond. Op 5-jarige leeftijd begon haar muzikale pad met het studeren van klassieke piano in Japan. Van 1994-2001 woonde Atzko in New York waar ze jazzpiano studeerde bij Steve Kuhn. Atzko heeft dus drie verschillende culturen meegemaakt: Japans, Amerikaans en Europees. Een dergelijke multiculturele achtergrond heeft zeker haar kijk op muziek beïnvloed en geleid tot haar unieke muziekstijl, warm, natuurlijk en menselijk.

Espen Berg – solo piano

The Catharinakapel Concert

De bekende Noorse pianist Espen Berg zal deze avond een bijzonder soloconcert geven in de intieme Catharinakapel. Wij hadden reeds het genoegen om hem als pianist met Silje Nergaard te mogen ontvangen. Ook staat hij bekend met zijn jazztrio en vanaf oktober 2022 komt zijn soloalbum “The Trondheim Concert” uit.

The Catharinakapel Concert

Het Trondheim Concert is een live-opname van een vrij geïmproviseerd concert, met een van de grootste muzikale verhalenvertellers van Noorwegen van vandaag. Pianist en componist Espen Berg begon bijna 20 jaar geleden aan zijn soloconcept te werken nadat hij het legendarische Köln Concert van Keith Jarrett had ontdekt. Hoewel het concept misschien vergelijkbaar is, is de muziek nog steeds zeer persoonlijk en uniek.

Espen reist de wereld rond met zijn jazztrio en speelt in tal van bands en projecten, variërend van moderne jazz en conceptuele hedendaagse muziek tot klassieke, pop- en volksmuziek. Deze veelzijdigheid toont zijn liefde voor muziek in het algemeen en dient als de perfecte analogie met zijn soloproject: elk concert is uniek en gemaakt in het moment, en de enige regel is om muziek te maken die een waargebeurd verhaal vertelt. Het concert in de Catharinakapel zal dan ook afwijken van het album. Het wordt immers een geïmproviseerd concert waarbij Espen zich zal laten leiden door de ruimte, de vleugel, het publiek en de sfeer. Vandaar dat wij het de naam mochten geven van onze bijzondere locatie!

Fergus McCreadie Trio

Schotse jazzpianist haalt inspiratie uit de muziek en het landschap van zijn thuisland.

Fergus McCreadie is een van de meest opwindende jonge jazzpianisten van dit moment. Met zijn unieke mix van jazz en Schotse volksmuziek geïnspireerd door de sublieme landschappen van zijn land, verovert Fergus de harten en geesten van het publiek over de hele wereld. Hij is ongetwijfeld een toekomstige ster in wording.

‘Het spelplezier spat er ruim een uur lang van af’, schreef de Volkskrant over het debuutalbum Cairn van Fergus McCreadie Trio dat verscheen op het toonaangevende Britse platenlabel Edition Records. Inmiddels is de opvolger Forest Floor verschenen, wederom een schot in de roos en werd gelijk genomineerd voor de Mercury prize 2022. In 2022 ontving Fergus de JazzFM Award voor Instrumentalist van het Jaar, bovenop het winnen van de Scottish Album of the Year Award op dezelfde dag.

Fergus heeft een aangeboren diepte, flair en natuurlijke expressie. Zijn vermogen om over te gaan van een volledige vloeiende, stralende pulse-wash van geluid naar een rustige, eerste lichte stilte in een moment is gewoon adembenemend. Hoewel zijn muziek is gebouwd op de folk tradities waarmee hij is opgegroeid, is het de veelzijdigheid van ritme en kleur, van de meest delicate tinten tot de hoogste energie, die boeiend is. De eigen composities van McCreadie zijn even speels en eigentijds als de improvisaties van het trio welke verder bestaat uit bassist David Bowden en drummer Stephen Henderson.

Lynne Arriale Duo, ft. Jasper Somsen, bass

De carrière van pianist/componist Lynne Arriale (USA) is gezegend met een liefde voor melodie en een plezier voor een muzikale ontdekking. Met een stijl die levendig is, maar toch lyrisch en intiem, biedt Arriale een opwindende muzikale ervaring. De volmaakte verteller, ze maakt onmiddellijk contact met haar luisteraars door haar emotioneel geladen uitvoeringen. Haar muziek is toegankelijk en intiem. Zomaar een paar vertalingen wat de internationale pers over de carrière van Lynne Arriale geschreven heeft.

Lynne heeft de afgelopen 25 jaar op vele internationale concertpodia en jazzfestivals opgetreden. Haar albums staan altijd hoog genoteerd in diverse polls. Zo ook haar laatste drie albums “Give Us These Days”, “Chimes Of Freedom” en onlangs “The Lights Are Always On” bijgestaan door haar duo partner van dit optreden Jasper Somsen op contrabas. Jasper, uiteraard bij ons niet onbekend als bassist, was naast bassist mede producer van deze succesvolle albums.

Wellicht was u nog bij het optreden van Lynne Arriale Trio bij ons in de Catharinakapel in 2018. Hier liet zij een diepe indruk achter en gelukkig komt zij nu weer terug bij ons voor een eenmalig optreden in Nederland.

Paolo Fresu & Rembrandt Trio

Paolo Fresu
De Italiaanse trompettist Paolo Fresu staat al ruim 20 jaar aan de top van de Europese jazz. Hij wordt geroemd om zijn lyrische stijl die doet denken aan Miles Davis in zijn beste tijd. Paolo werkte met grote namen als Carla Bley, Stefano Bollani, Ralph Towner, Richard Galliano en Omar Sosa en ook als bandleider en initiatiefnemer van festivals heeft hij zijn sporen verdiend.

Rembrandt Trio
De Nederlandse jazzmusici Rembrandt Frerichs, Tony Overwater en Vinsent Planjer zijn al ruim een decennium bezig met een gestage opmars. Na een handvol albums en een groot aantal nationale en internationale tours voelen zij elkaar feilloos aan. Deze mate van eenheid maakt het voor gastmusici ideaal om in te stappen en zich gerespecteerd en uitgedaagd te voelen.

“Paolo Fresu is one of the most seductive trumpet players in jazz”- Jazz Times

“Rembrandts muziek is een wonder van organische creativiteit, waarin de oude en de nieuwe wereld op een voorbeeldige manier samenvloeien”- HP/De Tijd

Henk Kraaijeveld Quintet

Bekroond jazzvocalist en songwriter Henk Kraaijeveld ontwapent zijn publiek met zijn warme stem en charmante podiumpersoonlijkheid. De zanger brengt meeslepende muziek samen met poëtische teksten en verrassende improvisaties. Voor Henk is het verhalende karakter van muziek essentieel: ‘vanwege de kracht om mensen te verbinden met zichzelf en de wereld om hen heen’. In zijn avontuurlijke liedjes worden speelse en lichtvoetige muziek afgewisseld met intense grooves en harmonieën. Zijn ‘all-star’ quartet bevat enkele van de meest gewilde creatieve en energieke muzikanten uit Nederland. Elk concert dat de band speelt is een garantie voor spannende muzikale interactie, zowel op het podium als met het publiek, of ze nu spelen in een theater, een drukke bar of op een jazzfestival.

De band nam haar nieuwe album op in het najaar van 2022 en presenteert dit vanavond in bij ons in de Catharinakapel.

Pers over debuutalbum Passengers (2018):
“…very interesting musical personality (…) Cutting edge musical interplay, spot on…– Jazzenzo
“…sings with an inner drive that takes the listener on a journey (…) strong first album” – Jazzflits

Lucas Santana Brazilian Jazz Trio

Lucas Santana, deze geweldige saxofonist komt dit jaar bij ons terug in de Catharinakapel!
In 2022 trad Santana bij ons op samen met Luyi & Friends en met zijn eigen Lucas Santana 5tet. Was u daar niet bij dan kent u hem waarschijnlijk van het tv-programma Matthijs gaat door. Hier speelt hij de sterren van de hemel met de Sven Hammond Big Band.
Op 7 september 2023 komt hij met zijn Brazilian Jazz Trio en gaat hij terug naar zijn roots, de muziek uit zijn geboorteland Brazilië. In een instrumentale setting zal hij het beste uit de Braziliaanse muziek bij ons brengen. Heerlijke muziek van een geweldig trio. Op deze muziek van Santana zult u niet stil kunnen blijven zitten.

Santana speelde op plekken als het Bimhuis, Lantaren Venster en TivoliVredenburg en opperde daarmee zijn plek in de Nederlandse jazzscene. Daarnaast viel hij in diverse prijzen en was zijn eerste album gelijk al genomineerd voor een Edison.
Lucas deelde het podium met helden als Miguel Zenón, Dick Oatts, Hermeto Pascoal en Seamus Blake. Daarnaast speelde hij ondermeer met het Jazz Ochestra van het Concertgebouw, the Four Tops & Temptations en werd hij als solist uitgelicht in de Metropole Studio Sessions: World Tour – Brazil. Last but not least uiteraard bij de al genoemde Sven Hammond Big Band.

Cantorias

Dit wordt een bijzonder weekend in Harderwijk! Blije Bietjes, hét foodfestival waar eerlijk eten van kleine onafhankelijke cateraars in de schijnwerpers wordt gezet samen met de band Cantorias waar wij als Jazz On The Corner graag aan meewerken. Een heerlijke samenwerking dus!

Cantorias voert je mee met Braziliaanse muziek uit de jaren ‘70 en ‘80 in een eigentijdse setting.

Cantorias is een nieuw project waar Lilian Vieira, Nina Rompa, Anna Serierse en Femke Smit hun krachten en stemmen bundelen en Braziliaanse Close Harmony naar Nederland brengen. De vier stemmen smelten samen alsof ze al hun leven lang samen zingen en samen met een geweldige band brengen ze bezielde Braziliaanse ritmes en warme harmonieën die je bij blijven. De band, bestaande uit 8 muzikanten, heeft inmiddels hun eerste album opgenomen en deze wordt later dit jaar uitgebracht. Wij kijken er nu al naar uit en hebben ze in samenwerking met Stichting Onderstroom (www.stichtingonderstroom.nl) gelijk geboekt voor het Blije Bietjes Foodfestival op zaterdag 16 september 2023. Aanvang 21.00 uur maar ja, je bent er toch al.

Bert van den Brink & Angelo Verploegen

Bert van den Brink – Orgel
Boy Edgarprijs winnaar Bert van den Brink is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist in binnen- en buitenland. De lijst musici waarmee Bert speelde is haast onuitputtelijk, w.o. Gino Vannelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley, Eric Vloeimans, Benny Golson, Lee Konitz, Philip Catherine, Dee Dee Bridgewater en vele anderen. Bert is tevens actief als arrangeur/producent.

Angelo Verploegen – Flugelhorn
Angelo Verploegen’s staat van dienst is duizelingwekkend, in zowel de jazz, pop als klassieke muziekwereld. Hij werkte samen met de grootste namen, zoals Larry Goldings, Bob Brookmeyer, Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Louis Andriessen, Gino Vanelli, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en Frank Boeijen. Meest bekend staat hij als co-leader/producer van het vermaarde The Houdini’s Sextet. Angelo is een vaste waarde in het Metropole Orkest en Jazz Orchestra of the Concertgebouw maar ook in kleine bezetting o.a. met Verploegen, Verhoeff & van der Westen.

Davor Stehlik Quartet

Davor Stehlik kennen wij als gitarist bij het Lucas Santana Quintet. Onlangs bracht Davor echter zijn eerste album onder eigen naam uit: Introducing Davor Stehlik Quartet. Een erg goed album waar wij gelijk door gegrepen werden. Pure muziek met volwassen eigen composities. Naast Davor op gitaar schitteren ook zijn medemuzikanten op dit album: Timothy Banchet piano, Cas Jiskoot contrabas en Tim Hennekes drums. Een geweldig quartet die wij gelijk wilden boeken voor de Jazzdagen Harderwijk.

Davor Stehlik (1994) is een in Amsterdam gevestigde gitarist. Hij is geboren en getogen in Servië en onder invloed van zijn vader (ook gitarist) ontdekte Davor op 13-jarige leeftijd zijn interesse in muziek en koos ervoor om zowel drums als gitaar te spelen. Na 3 jaar voornamelijk drummer te zijn geweest, besloot hij zich alleen op gitaar te concentreren, ging naar een middelbare school voor muziek “Stankovic” (jazzafdeling) in Belgrado, waar hij volledig verliefd werd op jazz. Na het afronden van de middelbare school verhuisde hij naar Wenen (Oostenrijk) om zijn bachelorsdiploma te halen. In die tijd werd hij een belangrijk lid van de Weense jazzscene en deelde hij het podium met enkele van de meest prominente jazzmuzikanten van Oostenrijk.

Kaz Hawkins Duo

A unique piano/vocal show with French pianist Franck Le Masle.

Kaz & Franck have a wonderful connection on stage as they take the audience through Kaz’s life story in song.

Kaz Hawkins geeft voor het eerst een concert in Nederland en wij mogen de primeur hebben met een duo concert van Kaz met haar pianist Franck Le Masle. Deze duo shows zullen afwijken van de energieke shows welke Kaz met haar voltallige band geeft. Bij dit duo optreden zult u dus meer haar persoonlijke songs te horen krijgen welke passen in een intieme sfeer.

Bij het horen van de stem van Kaz Hawkins word je getransporteerd naar de oevers van de Mississippi, naar de straten van Clarksdale of Memphis, in het gezelschap van de grote zangers van blues, soul, folk, funk, rhythm’n blues… allemaal geworteld in de vurigheid van de gospelkoren. En toch werd Kaz Hawkins geboren in Noord-Ierland en leerde ze haar vak in de bars van Belfast waar haar vader haar meenam, te midden van de chaos van een land dat wordt geteisterd door segregatie en burgeroorlog.

Sandra van Nieuwland

In 2012 beleeft zangeres en songwriter Sandra van Nieuwland een indrukwekkende doorbraak met haar deelname aan The Voice of Holland. Ze scoort grote hits met onder meer de nummers More en Keep Your Head Up. Ze breekt records in de Nederlandse hitlijsten door tegelijkertijd op nummer 1, 2 en 3 te staan. Daarbij staat ze met 5 singles in de top 10. Het album And More wordt platina.

Na dit avontuur richt Sandra zich meer op het schrijven van eigen werk. Haar popalbum Banging On The Doors Of Love, levert de succesvolle single Hunter op en wordt bekroond met de Edison voor beste popalbum.

In 2022 kwam alweer haar 5e studioalbum Wonderland uit. Volgens het OOR “een ontzettend aangename plaat vol prachtig gezongen, gevoelige pianoballads als Bandaid en leuke popsongs in eighties-stijl als Sandcastles en Strangers. En die voice behoort inderdaad tot de mooiste in dit land.”

Teus Nobel Trio – After Hours

Tim Langedijk (gitaar) & Tobias Nijboer (contrabas)

Trompettist en Edison-winnaar Teus Nobel is een van de meest toonaangevende jazzmusici die ons land rijk is. Hij is in de afgelopen jaren bovendien productiever dan ooit! In rap tempo volgden de albums Journey Of Man (2019), Saudade (2019, bekroond met een Edison Award – Jazz Nationaal), Tanto Amor (2021), Pleasure Is The Measure (2021) en Human First (2023) elkaar op.

In september 2023 volgt zijn inmiddels negende album: After Hours. Een bijzonder album, omdat Nobel voor het eerst een productie uitbrengt waarop hij de nadruk legt op de ‘American jazz standards’. Aanleiding is het 40-jarig jubileum van zijn favoriete Chet Baker trio album Someday My Prince Will Come (1983). Bovendien is het in september exact 20 jaar geleden dat dit album voor hem de instap in het verkennen van het jazzvocabulaire betekende. Hij dook destijds uitvoerig in het idioom en de klank van dit fenomenale trio, welke hem daardoor altijd erg dierbaar is gebleven.

Ronald Snijders & Elizabeth Fadel

Ronald Snijders – fluit
Elisabeth Fadel – piano en accordeon

Ze komen uit verschillende muziekculturen. Ronald Snijders combineert Afro-Surinaamse muziek uit zijn geboorteland Suriname met jazz, funk en Braziliaanse muziek terwijl Elizabeth Fadel muziek uit haar geboorteland Brazilië (met name de choro) combineert met jazz en klassiek-romantische muziek. Twee virtuozen die zeer aan elkaar gewaagd zijn!

Zowel Snijders als Fadel zijn vindingrijke improvisators en kunnen van het ene op het andere moment het roer helemaal omgooien, wat resulteert in een onvoorspelbaar avontuur. Ronald Snijders heeft bovendien een decennialange ervaring als bandleider en trad met de Ronald Snijders Band nog onlangs op tijdens het North Sea Jazz Festival. Hij bracht circa 60 albums uit en is ook nog etnomusicoloog. In 2022 won hij de Boy Edgarprijs.

Ramón Valle & Maite Hontelé

Van Cuba naar Colombia

Op 10 december sluiten wij een prachtig jaar Jazzdagen Harderwijk 2023 af met een extra ingelast concert, en niet zomaar een concert:

De Cubaanse pianist Ramón Valle samen met de meervoudig Latin Grammy Award genomineerde Maite Hontelé (trompet) nemen ons mee op een muzikale reis van Cuba naar Colombia.

Maite Hontelé pakt haar trompet weer op na ruim vijf jaar stilte. In de ruim negen jaar ervoor was zij de Koningin van de Salsa in Colombia. Ze was een voorbeeld en inspiratiebron voor vele vrouwen en mannen en toerde met haar band voor grote uitverkochte podia over de hele wereld. Na haar terugkeer in Nederland vertelde Maite haar verhaal hierover in de 2doc documentaire Ademtocht, de vele gezichten van Maite Hontelé.

Nu na vijf jaar treedt Maite weer op en samen met de energieke en charismatische Cubaanse pianist Ramón Valle geven zij een intiem en sprankelend concert bij ons in de Catharinakapel.