Artiesten

Hieronder een greep uit de artiesten die tijdens de Jazzdagen hebben opgetreden of nog gaan komen.

Overzicht artiesten

Yuri Honing & Wolfert Brederode

Yuri Honing
Yuri Honing is drievoudig Edison winnaar en won in 2012 de Boy Edgar prijs, de belangrijkste prijs voor jazz en improvisatiemuziek. Hij werkte met talrijke grootheden als Pat Metheny, Paul Bley, Charlie Haden en Ibrahim Maalouf.

Wolfert Brederode
Wolfert Brederode wordt gezien als een van de eigenzinnigste- en meest poëtische pianisten van zijn generatie. Hij nam als leider- en sideman diverse albums op voor het Duitse label ECM. Vier albums waar hij aan meewerkte zijn bekroond met een Edison. Hij heeft verder samengewerkt met musici als Dave Liebman, Arve Henriksen, Mark Feldman en Nana Vasconcelos.

I COMPANI

I Compani 37 jaar
Jazz en filmmuziekensemble I Compani o.l.v. saxofonist, componist Bo van de Graaf viert haar 37e verjaardag met een dubbelconcert in Harderwijk. Deze avond bestaat uit twee programma’s die versmolten zijn tot één: “I Compani à Paris” een ‘Fotofilmconcert’ gebaseerd op Parijse fotografie en films van vroeger tot nu en De Nacht Heeft 1000 Ogen: een ode aan de nacht en het Parijse nachtleven komt hierin uitbundig aan bod! Acteur Jos Verest heeft een speciale rol in dit programma en VJ Martijn Grootendorst ademt mee met de muziek, hij is een muzikant met beeld.

De muziek is een versmelting van Jazz, filmmuziek, Balkan, circusmuziek, vaudeville en, tsja, welke stijl is door de musici van I Compani nog niet aangepakt? Van oudsher heeft I Compani een sterke band met de filmmuziek van Nino Rota (Fellini) maar er is ook muziek te horen uit Last Tango in Paris en La Grande Bouffe.

Astillero

Astillero  werd in 2005 in Buenos Aires opgericht en de zes bandleden spelen traditionele, akoestische muziek met pit in de geest van de 21e eeuw. Zij brengen de tango in een geheel nieuwe, ruwe en energieke vorm. Ontroerend, rebels en altijd vol vuur! Eigen composities die je in je hart raken.

Dit orkest heeft inmiddels diverse albums uitgebracht, altijd vernieuwend en actueel. Op hun vele internationale tournees hebben zij op diverse prestigieuze podia gestaan. Denk hierbij o.a. aan het Konzerthaus in Wenen, Barbican Centre in Londen of het Staatstheater in Praag. Ook speelden zij op grote jazzfestivals zoals op het Montreal International Jazz Festival, London Jazz Festival en ons eigen North Sea Jazz Festival.

In 2019 heeft componist /pianist en leider van de groep Julián Perálta een groot gedeelte van de muziek van het theaterstuk Lost Tango gecomponeerd. De andere muziek was van Astor Piazolla en Carel Kraayenhof. Lost Tango was een hit op het laatste Oerol festival. 

Justin Kauflin & Thomas Fonnesbaek

De Amerikaanse pianovirtuoos Justin Kauflin verloor zijn gezichtsvermogen toen hij elf jaar oud was. Dat weerhield hem er niet van om cum laude af te studeren als jazzpianist aan de William Paterson University in New Jersey. Door een spe-ling van het lot werd de legendarische jazztrompettist Clark Terry een van zijn mentoren. In 2014 verscheen de aangrijpende, prijswinnende documentaire ‘Keep On Keepin’ On, over hun bijzondere relatie.
Justin Kauflin werd door de wereldberoemde producer Quincy Jones gecontracteerd. Quincy Jones zei over hem: “Ik weet dat ik nooit zo’n groot talent als hem tegen zal komen… hij is simpelweg uniek. Een fantastisch musicus… je voelt het in iedere noot die hij speelt”. Sinds 2015 staan Kauflin’s albums genoteerd in de top 10 van beste albums in verschillende bekende “billboards” en spreken de internationale media lovende woorden over zijn muziek.

Thomas Fonnesbaek (Denmark) begon op jonge leeftijd met het spelen op de elektrische bas. Hij studeerde bij de wereldberoemde bassist Niels Henning Ørsted Pedersen. Al snel werd hij gegrepen door musici als Jaco Pastorius, Ray Brown, Miles Davis, Bill Evans, Chick Corea etc. Vandaag de dag is Thomas een van de weinigen die en meester is op zowel de elektrische als akoestische bas.

Cor Bakker & Fay Claassen

COR – I – FAY
Fijnzinnig samenspel van Cor Bakker en Fay Claassen
“Betovering door muziek en zang…” “Pianovirtuoos en gouden stem tillen elkaar op…”

Cor Bakker studeerde cum laude af aan het conservatorium in Amsterdam, waarna hij ruim tien jaar de vaste pianist was van het Metropole Orkest. Bij het tv-publiek werd hij een vertrouwd gezicht als begeleider van Paul de Leeuw en als presentator van zijn eigen muzikale programma’s als bijvoorbeeld Cor & Co. Daarnaast speelde Cor in het jazz-circuit en ook in vele theatershows met onder andere Karin Bloemen, Jenny Arean en Brigitte Kaandorp. Los daarvan trok hij volle zalen met zijn eigen theaterconcerten.

Zangeres Fay Claassen begon als studente aan de kleinkunstacademie, waarna ze de afslag naar de jazz nam. Zo studeerde ze jazz zang aan het conservatorium in Den Haag, een opleiding die ze succesvol afsloot. Vervolgens trad ze door heel Europa op met prestigieuze gezelschappen als de WDR Big Band en de Danish Radio Big Band. Ook kreeg ze applaus in uitverkochte concertzalen in Amerika, China en Japan. Voor haar veelgeprezen albums oogstte ze lof in de vorm maar liefst drie Edisons. Maar de persoonlijke kroon op haar werk is dat Rita Reys – de grand lady van de Nederlandse jazz – zich openlijk uitsprak als Fay-fan.

Karel Boehlee, Hermine Deurloo & Frans van der Hoeven

Hermine Deurloo uit Amsterdam, opgeleid als jazz-saxofonist, begon mondharmonica te spelen na het horen van Toots Thielemans. Hoewel ze haar wortels in de jazz heeft, zijn haar muzikale activiteiten heel breed. Ze brengt de klank van de mondharmonica naar nieuwe en ongebruikelijke terreinen, waaronder modern klassiek, strijkkwartet, Afrikaanse muziek en filmsoundtracks.

Frans van der Hoeven speelde onder meer samen met Clark Terry, Harry Sweets Edison, Toots Thielemans, Lee Konitz, Woody Shaw, Jack DeJohnette, Tom Harrell, Dee Dee Bridgewater en Kurt Rosenwinkel.

Karel Boehlee is een internationaal hoog aangeschreven pianist wiens spel gekenmerkt wordt door lyriek, groove en intuïtie. Hij zorgt altijd voor een bijzondere muzikale chemie, in welke bezetting dan ook. Een veelgevraagd pianist en samengewerkt met talloze musici en groepen zoals Toon Roos, Fay Claassen, Maria Mendes, Gino Vanneli, Philip Catherine, Bob Shepard, Wynton Marsalis om er een paar te noemen.

Joost Lijbaart ft. Wolfert Brederode & Kika Sprangers

Free is het eerste soloalbum van slagwerker, percussionist en improvisator Joost Lijbaart en tevens de vervulling van een lang gekoesterde wens: een volledig soloalbum waarbij Lijbaart naast de drums alle andere instrumenten ook zelf speelt.

Op het album is naast de drums veel gestemde percussie zoals klokkenspel, harmonium en vibrafoon te horen, maar ook meer Afrikaanse en Aziatische percussie zoals odaiko drums, anklung en balafoon. De muziek is voor een solo slagwerk album opvallend toegankelijk en melodieus.

Lijbaart gaat op dit uiterst persoonlijke album de dialoog met zichzelf aan: Free is een reis naar ‘binnen’ geworden. Daar vond Lijbaart de wereld in zichzelf, zijn muzikale invloeden maar ook persoonlijke reflecties speelden een belangrijke rol in het maken van het album.

Voor dit concert zal Lijbaart samenspelen met saxofoniste Kika Sprangers die, naast diverse saxofoons, deze avond ook het klokkenspel bespeelt. Ook zal zijn jarenlange muzikale partner Wolfert Brederode, met wie hij al jaren in het Yuri Honing Acoustic Quartet samenspeelt, hem deze avond begeleiden.

Amsterdam Klezmer Band

Stad Als Podium – UITgesproken Harderwijk
Amsterdam Klezmer Band
Negentien albums en 1500 concerten verder vervolgen deze Mokumse magnificent seven in 2022 hun 25e verjaardag met een concert-marathon langs podia in binnen- en buitenland.
UITgesproken Harderwijk! Een intiem festival in het Plantagepark, waar je kunt genieten van wat cultureel Harderwijk te bieden heeft. Een divers programma van muziek, theater, kleinkunst, film en meer. Op twee podia en eromheen, presenteren lokale cultuurinstellingen hun (nieuwe) waar. Kom ontdekken!

Wij doen graag mee en met een oude bekende van ons: de Amsterdam Klezmer Band. De AKB bestaat 25 jaar en tijdens hun jubileumtour in 2022 doen zij ook weer Harderwijk aan. Was het vorig jaar nog een “zit” concert met beperkte toegang, nu gaan we voor een ouderwets feestje.

Philip Catherine & Bert van den Brink

Sinds de jaren ’60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande gitaristen van de Europese jazzscène.

Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek zijn van een niet te miskennen invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz.

Philip Catherine’s soepel swingend gitaarspel en lyrische composities zijn uit duizenden herkenbaar. En ook al is Catherine een ware snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties, maar concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten.

In zijn carrière werd Philip Catherine gelauwerd met talrijke prijzen. Zo kreeg hij in 1990, samen met Stan Getz, de “Bird Prize” tijdens het Northsea Jazz Festival. In 2022 hoopt Philip zijn 80e verjaardag te vieren.

In de loop van de jaren heeft Philip veel samengespeeld met een andere muzikale grootheid: Bert van den Brink.

Seguir Vivendo feat. Lilian Vieira

A Brazilian Tribute to Michael Franks

Deze avond brengen Lilian Vieira & de Seguir Vivendo band een Braziliaanse ode aan Michael Franks.

Het nieuwe project Seguir Vivendo bestaat uit songs van de Amerikaanse singer/songwriter Michael Franks uitgevoerd door o.a. de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. De keuze om Seguir Vivendo met Lilian te realiseren lag voor de hand; zij weet door haar roots als geen ander de Braziliaanse sfeer in de songs te vertolken.

Het project is een initiatief van Roeland Jacobs en Rob van Weelde die de Braziliaanse muziek en cultuur een warm hart toe dragen. Zo heeft Roeland eerder muziek van onder andere Antonio Carlos Jobim en Ivan Lins gearrangeerd voor strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest. Samen hebben Rob en Roeland in 2006 de WedgeView Studios opgericht en zijn ze sindsdien betrokken geweest bij talloze muziekproducties zowel nationaal als internationaal.

Luyi ft. Mike Boddé & Lucas Santana

Jazzdagen Harderwijk

Luyi is 18 jaar jong en zit op de school voor jong talent van het Koninklijk Conservatorium, maar heeft ondertussen ook haar eerste opnames als solist met het Metropole Orkest achter de rug en stond in 2020 in de finale van het Prinses Christina Concours. In 2020 werd Luyi uitgenodigd voor het programma Podium Witteman, waar zij het nummer ‘Moody’s Mood for Love’ zong onder begeleiding van Mike Boddé. Mike, bekend als (jazz) pianist en voormalig cabaretier en vaste pianist en gesprekspartner van Paul Witteman. De samenwerking beviel zo goed dat ze daarna samen een concert deden bij het Grachtenfestival 2021.

Luyi zong ook op het openingsconcert van het festival, deze keer samen met Lucas Santana. De uit Brazilië afkomstige saxofonist maakt op dit moment furore met zijn eigen quintet. Onlangs traden Luyi, Mike en Lucas op bij het Transition Festival. Wij waren erbij en maakte gelijk na afloop van dit zeer geslaagde concert een afspraak met hun. Dit aanstormend talent willen wij graag in de Catharinakapel aan u presenteren. Uiteraard met Mike Boddé op piano en Lucas Santana op saxofoon en fluit.

Son de Aquí

Blije Bietjes FoodFestival 3 en 4 september

Dit wordt een bijzonder weekend in Harderwijk! Blije Bietjes, hét foodfestival waar eerlijk eten van kleine onafhankelijke cateraars in de schijnwerpers wordt gezet samen met de band Son de Aquí waar wij als Jazz On The Corner graag aan meewerken. Een heerlijke samenwerking dus!

Son de Aquí komt naar Harderwijk voor de presentatie van hun gloednieuwe album “Del otro lado del mar”. Deze zeskoppige wereldmuziek band speelt een moderne mix van Zuid-Amerikaanse stijlen waarbij je niet stil kan blijven staan!

Son de Aquí vindt zijn roots in Mexico city waar frontman Leonard Prieto de band in 2004 begon. Daar brachten zij de albums “Traigo Sabor” en “De Aquí Son” uit met muzikale invloeden uit stijlen als cumbia, funk en timba. In 2017 verhuisde Leonardo naar Rotterdam en startte een nieuwe versie van Son de Aquí. Sindsdien hebben ze gestaan op festivals als Zwarte Cross, Afro Latino, Over de Top, Bevrijdingsfestival Nijmegen en Popronde 2021. Het laatste jaar heeft deze nieuwe formatie hard gewerkt aan hun nieuwe album.

Silje Nergaard & Espen Berg

De mooiste songs uit de succesvolle carrière van deze beroemde (jazz)vocalist, begeleidt door een van ’s werelds beste jazzpianisten in de intieme Catharinakapel.

De Noorse (Jazz) vocalist Silje Nergaard wordt over de hele wereld geroemd om haar warme, expressieve stemgeluid en haar smaakvolle songkeuze. Genres interesseren haar niet, ze zoekt altijd haar eigen geluid. Soms jazzy, soms pop, country maar altijd eigen. Het begon ruim dertig jaar geleden met haar debuutalbum Tell Me Where You’re Going waarvan het titelnummer (met Pat Mentheny) een internationaal succes werd. Silje werkte samen met grootheden als Al Jearreau, Toots Thielemans e.a.

In 2020 vierde zij haar 30-jarige loopbaan als zangeres met album Japanese Blue, met nieuwe opnames van haar beste songs. Daarbij wordt ze begeleid door haar landgenoot en geweldige pianist Espen Berg. Het duo zal op 4 september werk spelen van dit album alsmede uit Silje’s omvangrijke oeuvre.

Lucas Santana 5tet

Lucas Santana Quintet is de band rondom Braziliaanse saxofonist en componist, Lucas Santana. In zijn band presenteert Lucas zijn kijk op jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Het quintet bracht al twee platen uit: Heritage (2021) en Ambivalence (2022). Beiden werden met veel enthousiasme ontvangen door zowel nationale als internationale pers. Die laatste, Ambivalence, brengt het verhaal van twee conflicterende reacties, overtuigingen of gevoelens jegens iemand of iets. Het vertolken van de muzikale expressie bij het voelen van zulke tegenstrijdige emoties was een grote uitdaging. De groep zoekt de grenzen op tussen luid en zacht spelen met steeds een leidende, delicate melodie.

Met roots uit verschillende muzikale tradities brengen Lucas en zijn quintet een breed pallet aan stijlen en kleuren. In hun muziek schemert de cultuur uit zijn geboorteland Brazilië op allerlei plekken door de technische bagage heen en de breedte die met name de hard bop in de jazz zich heeft toegeëigend, kent voor deze saxofonist geen geheimen. Samen met zijn vier bandleden gaat hij op zoek naar de paden tussen fantasie, durf, technische vaardigheden en passie. Soms vingervlug en virtuoos, soms langzaam met pure passie voor de muziek.

Enrico Pieranunzi & Jasper Somsen

Cd-presentatie “Voyage in Time”

Enrico Pieranunzi en Jasper Somsen zijn graag geziene gasten/musici op onze Jazzdagen Harderwijk. Nu dus met de presentatie van hun eerste duo album “Voyage in Time”. Dit is wat zij er zelf van zeggen:

Voyage In Time (een suite in negen delen) is gebaseerd op een vrije interpretatie van dansen uit de klassieke Barok suite. Voor sommige luisteraars, die ons associëren met jazzmuziek, zullen de titels van de delen (zoals Minuet, Courante en Pavane) verrassend in de oren klinken. Onze voorgaande trio albums bestonden uit jazzmuziek. Echter, dit vierde album – en onze tweede Challenge Records release, na Common View (2020) – heeft een totaal andere invalshoek, zowel qua bezetting (duo) als vanuit muzikaal oogpunt. De delen, allen gecomponeerd door Jasper en samen gearrangeerd tijdens de opnamesessie, weerspiegelen onze gedeelde liefde voor klassieke muziek en combineert klassieke muzikale vormen met een zeer open improvisatorische aanpak.

Jasper Somsen – Na zijn studie jazz en klassieke contrabas werkt Jasper Somsen veelvuldig samen met de nationale en internationale top uit de jazzmuziek: Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Bob Sheppard, Lynne Arriale, Karel Boehlee en Maria Mendes om er enkele te noemen. Daarnaast is hij actief in de filmmuziek en ging hij op tournee met operazangeres Tania Kross.

Lloyd Spiegel (Australie)

Blues & Roots uit Australië – virtuoos en humorvol

Met een negental cd’s op zijn naam, een onafgebroken tourschema en de podium ervaring welke hij opdeed tijdens zijn 35-jarige carrière is Lloyd Spiegel uitgegroeid tot de drijvende kracht van akoestische bluesscene in Australië. In het toonaangevende Australian Guitar Magazine’s stond Lloyd onlangs in een lijst van 50 Australische top-gitaristen aller tijden. Niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten is hij een zeer gerespecteerd muzikant getuige zijn tours door Europa en USA waarbij hij opende voor oa. Ray Charles, Bob Dylan en Etta James.

Lloyd’s live show is about his connection with the audience: “Ultimately, my job is to give people a couple of hours off and hopefully they leave with a smile on their face. That connection is the most satisfying part of my travels. It fuels my touring and inspires my writing. Meeting people from all walks of life is what convinces me to jump on that next flight.”

Kyla Brox

Kyla Brox – The British blues queen: European Blues Challenge Winner 2019!

Kyla is al sinds haar twaalfde professioneel muzikant – eerst in de band van haar vader, Victor Brox, daarna zelfstandig. Haar laatste album “Pain & Glory” uit 2019 (nominatie Beste Album in zowel de Europese als UK Blues Awards) is het voorlopig hoogtepunt van een kwart eeuw ervaring op het podium en in de studio.

Blues en soul raken onlosmakelijk verstrengeld met de bekroonde singer-songwriter Kyla Brox, wiens rauwe talent haar heeft beschreven als “de beste vrouwelijke blueszangeres van haar generatie”.

Kyla speelt naast haar band ook vaak als duo met haar man, virtuoos akoestisch gitarist Danny Blomeley, wiens spel, beurtelings delicaat en ongeremd, hem een aanhang op zich heeft opgeleverd. Kyla heeft haar carrière jaar na jaar opgebouwd; beginnend aan de basis met lokale pub optredens en uitgegroeid tot headlinerconcerten over de hele wereld, waaronder enkele van de meest prestigieuze Blues-festivals ter wereld. Met duizenden verkochte albums en een voortdurend groeiende fanclub wordt Kyla Brox algemeen beschouwd als een van de allerbeste soul-blueszangers die de Britse eilanden ooit hebben voortgebracht.

Nueva Manteca

Nueva Manteca – Release tour 13e album “ART” in de bovenzaal (!) van de Catharinakapel.

Nueva Manteca bracht in januari 2022 haar dertiende album uit. Het is genaamd ART en is zowel een eerbetoon aan de legendarische groep Art Blakey & The Messengers als een ode aan de oprichter van de groep, Jan Laurens Hartong.

Art Blakey: ‘Jazz has to be danceable and it must have the blues’

Precies in die geest ontstond Nueva Manteca’s album ART. Beroemde stukken van de verschillende fameuze bezettingen van Art Blakey & The Messengers zijn bewerkt door de band. Een accent van ART ligt op een van de bestverkochte jazzalbums ooit: ‘Moanin’. Er komen echter ook minder bekende stukken komen aan bod.

Overzicht artiesten 2021

Teus Nobel – Tanto Amor

Trompettist en recent Edison-winnaar Teus Nobel mag inmiddels als een internationaal jazzartiest worden beschouwd, met concerten in meer dan 20 landen, verspreid over alle werelddelen. Tijdens de Jazzdagen Harderwijk brengt hij muziek ten gehore van zowel zijn onlangs uitgebrachte album Tanto Amor als Saudade uit 2019.

Braziliaanse muziek van meester-componisten Antônio Carlos Jobim en Ivan Lins, waarin op een verhalende manier onderwerpen worden beschreven die ook deze Covid-19 crisis zo kenmerken: afstand, gemis, melancholie, maar óók hoop en liefde. Trakteer jezelf op de muzikale troost die deze warme klanken bieden!

Eric Vloeimans & Juan Pablo Dobal

Eric Vloeimans is misschien wel de meest gelauwerde trompettist van dit moment. Hij weet onmogelijk geachte muziekcombinaties prachtig te laten klinken en alles wat hij aanraakt lijkt in goud te veranderen. Zo ook de succesvolle tournee Viento Zonda, waarin hij en de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal zwoele zomerklanken en romantische ballades uit hun instrumenten toverden.

Dit theaterseizoen zullen deze twee rasmusici opnieuw het toneel betreden. En wel met Más Viento Zonda! Ze geven u nog meer van die warme wind uit het Zuiden, die in Argentinië de zwoele vooravond inluidt. Een voorstelling waarin het warmbloedige Argentijnse geluid en Vloeimans’ unieke melodische en karakteristieke improvisatiestijl samenvloeien tot één warm muzikaal bad.

Rik van den Bergh – Is That So?

Begin dit jaar verscheen de nieuwe productie Is That So? van baritonsaxofonist Rik van den Bergh, geperst op ouderwets vinyl. Deze plaat staat in het teken van componist, arrangeur en pianist Duke Pearson en hij omringt hij zich met de hiervoor best denkbare ritmesectie van Nederland.

In de 60er jaren was Duke Pearson tevens de A&R man van het befaamde Blue Note platenlabel. Een hommage op vinyl is dan ook een logische keuze. Pearson’s composities, arrangementen en pianospel zijn op talloze Blue Note producties te horen. Hij droeg o.m. bij aan platen van Stanley Turrentine, Donald Byrd, Joe Henderson en Grant Green. Daarnaast speelde hij bij Cannonball Adderly, Nancy Wilson en Benny Golson. Ook onder eigen naam was Duke Pearson met zijn trio, nonet en bigband enorm succesvol. Stukken als Jeannine en Idle Moments werden klassiekers.

LUDOVIC BEIER TRIO

Ludovic Beier (1978) groeide op in de Franse traditie van het instrument maar richtte zich op jonge leeftijd tot de jazz. Op slechts 24-jarige leeftijd speelde hij in de Franse, Europese en Amerikaanse scene met enkele van de topspelers van de Jazz-stijl, waaronder Angelo Debarre, Dorado Schmitt, Martin Taylor, Stochelo Rosenberg, Paquito D’Rivera, James Carter. Zo speelde hij in 2006 in de Carnegie Hall in New York tijdens het “Magic Of Toots” -concert. Op het podium met Herbie Hancock, Eliane Elias, Ivan Lins, Oscar Castro-Neves, Scott Colley, Kenny Werner, Paquito D’Rivera, Joe Lovano en Toots Thielemans. Verder speelde Ludovic op vele grote internationale festivals en zalen waaronder o.a. Birdland (NYC), Olympia, Salle Pleyel (Parijs), Blue Note (Milano), Montreal Jazz Festival (Canada), Newport Jazz Festival, Hollywood Bowl, Montreal Jazz Festival…

Benjamin Herman, Timothy Banchet, Steven Zwanink

Saxofonist en muzikale allesvreter Benjamin Herman is één van de meest productieve musici van zijn generatie. Naast zijn bezigheden met New Cool Collective, dat al achtentwintig jaar zalen volspeelt over de hele wereld, maakte hij sinds de jaren negentig meer dan twintig soloplaten. Variërend van postmoderne interpretaties van het werk van componist Misha Mengelberg en samenwerkingen met schrijvers en vocalisten (Remco Campert, Jules Deelder, Ruben Hein, Wouter Hamel, Daniel von Piekartz), tot de verrassend plezante understatements van standards op albums als Café Solo en Trouble.

26 augustus komt Benjamin samen met pianist Timothy Banchet en contrabassist Steven Zwanink naar de Catharinakapel in Harderwijk. Twee van de meest gerespecteerde jazzmusici van dit moment die ruimschoots hun sporen hebben verdiend. Alle drie staan ze te popelen om weer op het podium te staan. Bij dit concert zal hun set bestaan uit een mix van tijdloze jazz, guilty pleasures en virtuoze uitspattingen, zorgvuldig samengesteld uit het uitgebreide oeuvre van Benjamin Herman.

Amsterdam Klezmer Band

Terug van weggeweest in ons jubileumjaar. Een feestje, jazeker maar volgens de regels. Vanwege de ruimte wijken we uit naar Muziekpodium Estrado Harderwijk. Zoals het er nu uitziet een “zitfeest” maar wie weet wat er weer is toegestaan.

De Amsterdam klezmer band is inmiddels een vaste en bijzondere waarde binnen de klezmer en Balkan scène, maar vooral ook daarbuiten. Bijna 25 jaar gingen voorbij waarin de band het presteerde om geen seizoen van de radar te verdwijnen. De titel ‘hardest working band in klezmer’ zou de band dus niet misstaan. De AKB beleefde gouden momenten op Sziget, Lowlands, North Sea Jazz, Cité de la Musique, Concertgebouw, Paradiso, Wiener Konzerthaus en vele andere prachtige theaters, clubs en festivals over de hele wereld.

ARTVARK & DRUMS UNITED

4 saxen, 4 percussionisten, 4 continenten

Artvark Saxophone Quartet duikt diep in de wondere wereld van de Groove. Partner In crime is het collectief Drums United onder leiding van Lucas van Merwijk.
Drums United bestaat naast van Merwijk uit de Venezolaanse Marco Toro, de Turkse Alper Kekeç en de Senegalese Moussé Pathé. Terwijl de saxofoons van Artvark met hun meeslepende melodieën en soulful soundscapes als een 4-koppig monster over het podium banjeren, blaast Drums United hun ultieme Wereld Groove de zaal in. Artvark & Drums United nemen je mee in een tijdloze trip, langs meditatieve percussie, via dampende saxsolo’s om te eindigen in een opzwepende, gezamenlijke groove.
Beide groepen staan nu voor het eerst samen op het podium.

Reijseger Fraanje Sylla

We Were There: “What has been strange becomes familiar. And what has been familiar acquires the glow of mystery. A beautiful album”.
Dit schreef regisseur Werner Herzog over het laatste album van dit bijzondere trio.

Een uitzonderlijk trio met cello, piano en Senegalese zang/percussie. Een optreden van Reijseger, Fraanje en Sylla is een emotionele belevenis, vol vuur en oprechte schoonheid. Deze meesterlijke musici verbinden verschillende muzikale werelden in hun bezwerende melodieën en improvisaties. Reijseger neemt de hedendaagse klassieke muziek mee, Fraanje de jazz, Sylla de Afrikaanse tradities.
Ernst Reijseger is beroemd om zijn uitzonderlijke benadering van de cello. Al jarenlang speelt hij met de uit Senegal afkomstige zanger/percussionist Molo Sylla die zingt in zijn moedertaal Wolof. Met pianist en componist Harmen Fraanje maken ze o.a. rijkgeschakeerde filmmuziek voor Werner Herzog.

EMMET COHEN TRIO

Cohen, leider van het “Emmet Cohen Trio”, is een internationale jazzartiest die studentenartiesten van alle leeftijden inspireert om, net als hijzelf, te reageren op hun publiek. Hij verscheen onder andere op de jazzfestivals in Newport, Monterey en North Sea en op vele beroemde poppodia, waaronder Rose Hall en het Kennedy Center. Cohen speelde ook in legendarische uitgaansgelegenheden, zoals de Village Vanguard, de Blue Note, Dizzy’s Club Coca-Cola, Birdland, Jazz Standard, Ronnie Scott’s en Jazzhaus Montmartre. Cohen volgde al vanaf zijn derde levensjaar pianolessen en heeft opleidingen afgerond aan de Manhattan School of Music (M.M.) en de Universiteit van Miami (B.M.). Hij was finalist in zowel de Cole Porter Fellowship (2015, 2011) van de American Pianists Association als de Thelonious Monk International Piano Competition (2011). Cohen speelde of werkte samen met Ron Carter, Benny Golson, Jimmy Cobb, George Coleman, Jimmy Heath, Tootie Heath, Houston Person, Christian McBride, Kurt Elling, Billy Hart, Herlin Riley, Lea DeLaria en Bill T. Jones.

MALFORD MILLIGAN Trio

“I Was A Witness (clubtour)”

Malford Milligan – Soul, blues en gospel, hij heeft het allemaal. Door zijn krachtige, hese stem en zijn indrukwekkende voorkomen wordt Malford Milligan vaak vergeleken met soul iconen als Otis Redding en Al Green. De soulzanger groeide als zwarte albino op in een gesegregeerd Texas waar hij zijn stem vond in de soul & blues. De raciale kwesties en de pijn die hij ervoer gedurende zijn jeugd, daar sprak de zanger nooit openlijk over. Op zijn nieuwe album ‘I Was A Witness’ durft Milligan deze verhalen op 62-jarige leeftijd eindelijk met het publiek te delen. I Was A Witness (verwacht in september 2021) is na Sweet Cherry Soul (2002) en Life Will Humble You (2018) het derde studioalbum dat Malford Milligan met zijn band Malford Milligan & The Southern Aces opnam onder leiding van gitarist en producer Jack Hustinx. Over Life Will Humble You schreef AltCountry het volgende; “Als Milligan zijn mond opendoet dan vraag je je even af of Otis Redding weer onder de levenden is. Of Eddie Hinton. Of Solomon Burke. Want ja, die stem… Wat een stem!” Milligan tourde inmiddels enkele malen door Nederland en België met The Southern Aces waar zij naast de bekende poppodia ook te zien waren op gerenommeerde festivals als Blues Peer en Zwarte Cross. Op het moment is de band het middelpunt van de succesvolle theatertour ‘The Sound of The Blues & Americana’, gepresenteerd door Johan Derksen. In de jaren ’90 was de zanger de frontman van de ‘all-star band’ Storyville die hij samen met Double Trouble, de ritmesectie van Stevie Ray Vaughan, oprichtte. De zanger werd door de jaren heen maar liefst 8 keer bekroond tot beste vocalist bij de Austin Music Awards. Zijn huidige band Malford Milligan & Th Southern Aces bestaan met Roel Spanjers, Fokke de Jong, Jack Hustinx, Roelof Klein en Eric van Dijsseldonk onder meer uit (oud)-leden van Normaal, JW Roy & The Shiner Twins.

Ben van den Dungen Quartet

Tribute to John Coltrane

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek.

John Coltrane ook wel bekend als ‘Trane’ geldt als een van de meest invloedrijke tenorsaxofonisten aller tijden. Trane werd bekend tijdens zijn periode bij Miles Davis en nam met deze groep de ‘million bestseller’ Kind of Blue op. Zijn eerste soloprojecten sloegen in als een bom. De LP’s Blue Trane en Giant Steps verwonderden vriend en vijand en waren vanaf de release van de opnames al een klassieker.

In de jaren zestig formeerde Trane zijn nieuwe kwartet en sloeg een nieuwe muzikale weg in.
Dit kwartet veranderde de jazzmuziek van de jaren zestig onmiddellijk. De modale jazz was geboren met beroemde albums Impressions en Love Supreme.

Voor de Jazzdagen Harderwijk in de intieme Catharinakapel zal het Ben van den Dungen 4 tet een speciaal programma samenstellen vanuit het repertoire van het John Coltrane 4 tet.

Alain Clark, Cor Bakker & band

Zanger Alain Clark, pianist Cor Bakker en diens band in een concert vol soul. Hits van Clark in een jazzy jasje, maar ook liedjes van Frank Sinatra, Sammy Davis jr. en anderen.

Zanger Alain Clark en pianist Cor Bakker gaan al een flinke tijd terug. ‘Als muziek liefhebbende tiener heb ik altijd enorm tegen Cor opgekeken’, aldus Clark. Sinds ze voor een War Child-project samenwerkten, hebben de twee elkaar niet meer uit het oog verloren. ‘De bewondering is alleen maar gegroeid.’ In 2020 verscheen Clarks nieuwe album Sunday Afternoon. Alle bijbehorende concerten waren op zondagmiddagen, maar met Cor Bakker schittert hij op zaterdagavond 13 februari 2021 in de intieme Catharinakapel. Hits als Blow Me Away en This Ain’t Gonna Work krijgen een nieuw jazzy jasje. Bijgestaan door gitarist Maarten van der Grinten en bassist tba spelen ze echter ook hun favoriete nummers van Frank Sinatra, Sammy Davis jr. en anderen. Een concert vol soul om niet te missen.

Wij zijn erg blij dat deze geweldige muzikanten voor ons eerste lustrum: 5 jaar Jazzdagen Harderwijk willen meewerken met dit speciale concert. U zult niet vaak de gelegenheid krijgen om een concert van deze artiesten in zo’n prachtige en intieme ambiance als in de Catharinakapel mee te maken.

Programma ongeveer 60 minuten, geen pauze. Laat u deze kans niet voorbijgaan!

DEBORAH J. CARTER

Vocalist Deborah J. Carter werd in de VS geboren en groeide op in Hawaï en Japan. Ze studeerde af aan het beroemde Amerikaanse Berklee College of Music. Sindsdien reist ze voor concerten, seminars en media optredens door Europa, Afrika en Azië, zowel als bandleider als gastsolist bij kleine ensembles en grote orkesten. Naast alle tournees is Deborah een geliefd docent, die masterclasses en workshops over de gehele wereld verzorgd. Zij is een toegewijde “jazz ambassadeur” in opdracht van verschillende overzeese Amerikaanse consulaten. Op dit moment heeft zij een aanstelling als Jazz Vocal Professor aan het prestigieuze Musiken Music Conservatorium in San Sebastian, Spanje. Ze woont al vele jaren in Nederland.

Tijdens de Jazzdagen Harderwijk wordt Deborah begeleidt door de crème de la crème van de Nederlandse jazz:
Bert van den Brink – piano
Jasper Somsen – contrabas
Angelo Verploegen – flugelhorn

Enrico Pieranunzi & Bert Joris

Hoe bijzonder willen we het hebben in de intieme Catharinakapel. Een duo van internationale topklasse met een cd-presentatie. De Italiaanse pianist/componist Enrico Pieranunzi samen met de uit België afkomstige trompettist en arrangeur Bert Joris. De Europese top in onze kapel.

De samenwerking tussen Enrico Pieranunzi en Bert Joris gaat al terug tot 1999 en dit is wat Enrico er zelf over zegt:

“1999. On the occasion of the recording for the Dutch label Challenge of my quintet CD “Don’t forget the poet” I meet for the first time Bert Joris and I am deeply impressed by his way of playing, his tone, his musicality;
2003. On the occasion of some concerts of my “Fellinijazz” program I invite Bert to join my quintet and he gives to the group the imprint of his tone, his way of playing, his musicality;
2014. Bert -who in the meantime has become one of the best arrangers in the world- invites me to join the Brussels Jazz Orchestra. Along with the orchestra the two of us (he as an arranger and trumpet player, myself as a composer and pianist) record the CD “The music of Enrico Pieranunzi”;
2018. After having been talking about a possible duo Cd for almost two decades Bert and I eventually enter a recording studio to record a duo CD. This is “Afterglow”, recorded for “Challenge”, whose music the two of us are happy to present now in live performances”

Denise Jannah

TRIBUTE TO MAHALIA JACKSON
Denise Jannah brengt een eerbetoon aan Mahalia Jackson, één van de meest invloedrijke en bevlogen Gospelzangeressen aller tijden. Na een succesvolle kerken- en theatertour enige jaren geleden nu nogmaals als afsluiting van ons 5-jarig jubileumjaar. In de Catharinakapel zingt de in Suriname geboren Denise Jannah een selectie uit de bekendste en meest ontroerende nummers van ‘The Queen of Gospel’. Denise Jannah wordt bijgestaan door Danny van Kessel op piano, Pieter Althuis op bas en Walther Eddy Muringen op drums.

Denise Jannah was de eerste Nederlandse muzikant die een platencontract tekende bij het vermaarde Amerikaanse jazzlabel Blue Note. De contra-alt tourt over de hele wereld, heeft zeven keer op North Sea Jazz gestaan en trad op voor hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de Surinaamse president Ronald Venetiaan, de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton en Nelson Mandela.
Denise Jannah heeft twee Edisons, een Gouden Orpheus uit Bulgarije en de Bata Anastasijević Award van het Nesville Jazz Festival in Servië. In 2009 werd Denise Jannah benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Overzicht artiesten 2020

Fay Claassen

De meest veelzijdige jazzzangeres van Nederland. Fay behoort vocaal tot de Europese top! Wars van hokjesgeest en stijlbeperkingen, verruimt zij de laatste jaren haar muzikale horizon en overtuigt daarbij het publiek met verrassende eigen versies van bekende songs. Zij ontving al eerder o.a. een Edison , een “Gouden Plaat” en de “Chet Baker Award”.

Volkskrant: ..het lijkt wel of Fay de gave heeft om van de door haar gekozen songs de definitieve versie neer te zetten.
NRC: …ze weet als geen ander je direct in het hart te raken met haar prachtige betekenisvolle stemgeluid.

Baldych – Courtois – Telderman

Supertrio Bałdych-Courtois-Telderman transformeert de eeuwenoude, klassieke formatie van viool, cello en piano tot een kolkende muzikale ervaring met een nieuw geluid.

Dankzij de bijzondere klik tijdens de eerste ontmoeting in 2018 is het trio nu op weg naar het creëren van hun debuutalbum, dat zal uitkomen in 2020. De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist en initiatiefnemer van het trio Rogier Telderman staan individueel niet alleen bekend om hun onomstreden composities. Ook behoren zij qua improvisatie tot de absolute top van Europa.

De combinatie tussen precisie en innovatie maakt het werk van deze drie-eenheid tot een intrigerend en uniek repertoire. JazzNu schreef: “Als je deze drie zo inventieve musici zou moeten categoriseren kun je niet onder het woord ‘super’ uit. Een supertrio derhalve”. Of: “Muzikale poëzie van het hoogste niveau”, aldus Jazzenzo.

Enrico Pieranunzi

De Italiaanse pianist/componist Enrico Pieranunzi is één van de belangrijkste en meest invloedrijke Europese jazzpianisten van de afgelopen 30 jaar. Hij is al vele jaren een inspiratiebron voor vele pianisten en musici over de hele wereld.

Lyrisch en Europees
Diep beïnvloed door de muziek van o.a. pianisten Bill Evans en Chick Corea heeft Pieranunzi zijn geheel eigen lyrische Europese stijl ontwikkeld, waarin jazz, klassieke en Latijns-Amerikaanse muziek versmelten op gelijk niveau. De beroemde opnamen met trompettist Chet Baker, bassisten Marc Johnson, Charlie Haden en John Patitucci en drummers Joey Baron, Paul Motian en Antonio Sanchez zijn maar een klein deel van zijn zeer indrukwekkende CV. Daarnaast maakte hij meerdere soloalbums. Ook is hij als pianist te horen in de filmmuziek van Ennio Morricone. De muziek van Morricone inspireerde Pieranunzi, waaraan hij twee jazz trio cd’s wijde.

Jorge Rossy

wordt internationaal gezien als een van de meest succesvolle drummers van zijn generatie. Hij woonde jarenlang in de VS waar hij vooral bekend werd als drummer van het Brad Mehldau Trio en waar hij samenwerkte met grootheden als Paquito D’Rivera, Woody Shaw, Joshua Redman en Charlie Haden. Hij werkte mee op meer dan 80 internationale albums en toerde met bekende artiesten als Charlie Haden, Wayne Shorter, Lee Konitz, Carla Bley en Joe Lovano.

Naast drummen laat hij zich ook steeds vaker horen als pianist en vibrafonist.

Jasper Somsen

Na zijn studie jazz en klassieke contrabas werkt Jasper Somsen veelvuldig samen met de nationale en internationale top uit de jazzmuziek: Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Bob Sheppard, Lynne Arriale, Karel Boehlee en Maria Mendes om er enkele te noemen. Daarnaast is hij actief in de filmmuziek en ging hij op tournee met opera zangeres Tania Kross.
Als bandleider bracht hij de vier albums uit op Challenge Records: “Dreams, Thoughts & Poetry” (The Music of Enrico Pieranunzi) – Jasper Somsen Group, “Sardegna” – Jasper Somsen Group, “A New Episode In Life” part I & part II – Jasper Somsen Trio featuring Jean-Michel Pilc & André Ceccarelli
Jasper werkt internationaal als performer en producer en werkte mee op meer dan 40 albums.

Izaline Calister

Izaline Calister heeft als singer/songwriter en charismatisch performer reeds een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Ruim 10 jaar werkt ze daarbij met gitarist Ed Verhoeff en is hun muzikale samenwerking hoorbaar, bijna voelbaar, verdiept.

Haar muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Soms ingetogen, dan weer opzwepend, verovert Izaline Calister met zelfgeschreven teksten in het Papiaments, publiek over de hele wereld. Op haar laatste zeer goed ontvangen cd “Live at the Concertgebouw” speelt ze samen met Ed Verhoeff en Angelo Verploegen.

Maria Mendes

Maria Mendes – “I see a promising shining future for this young talented singer” zei Quincy Jones over haar.

Kristalhelder, sierlijk, lyrisch en veelzijdig zijn omschrijvingen van Portugese jazzzangeres Maria Mendes. Om haar als fadozangeres te omschrijven doe je haar tekort. Haar invloeden komen uit klassieke muziek, jazz, fado en latin maar Maria Mendes is jazz-zangeres, in hart en nieren. Voor haar nieuwe album Close To Me ging ze de studio in met haar eigen kwartet, het Metropole Orkest en de Amerikaanse toetsenist en producer John Beasley, die werkte met een keur aan Amerikaanse sterren zoals Miles Davis, Dianne Reeves, en Herbie Hancock.

Op dit album verkende ze de fado uit haar moederland, en gaf dat een geheel eigen bewerking. Het resultaat is verrassend, verfrissend en het smaakt naar meer.

Afgelast i.v.m. Coronavirus!

Youn Sun Nah

Youn (1969) geboren en opgegroeid in Seoul stamt uit een muzikaal gezin. Na een studie Frans ging ze in 1995 naar Parijs om chansons te leren. Ze verlegde haar aandacht naar jazz maar maakte ook een popalbum dat een bestseller werd in haar geboorteland. Op de cd Voyage (2009) komt de zangeres zeer overtuigend over. Naast bassist Lars Danielsson speelden onder anderen ook gitarist Ulf Wakenius en trompettist Mathias Eick mee. Deze voorzagen Youns kristalheldere stem van een passende avontuurlijke begeleiding in een repertoire dat de voor de hand liggende standards vermijdt en focust op eigen composities. Haar albums Same Girl uit 2010 en Lento uit 2013 betekende haar internationale doorbraak en behaalde goud in Frankrijk en Duitsland. Ook zong zij op 23 februari 2014 tijdens de slotceremonie van de Olympische winterspelen in Sochi. Na de albums She Moves On (2017) en haar laatste Immersion (2019) toert ze over de hele wereld en geeft concerten op grote jazzfestivals.

Ulf Wakenius

Ulf, geboren in 1958 Halmstad Zweden is een gevierde jazzgitarist over de gehele wereld. Vooral bekend geworden als gitarist bij het Oscar Peterson Quartet tussen 1997 en 2007. Ook zijn langdurige samenwerking met de legendarische bassist Niels-Henning Orsted Pederson en bassist Ray Brown geven aan dat Ulf een geniaal gitarist is. Zijn beide duo albums met Ray Brown waren grote successen in de US Jazz Charts. Naast Oscar Peterson die verklaarde dat Ulf een van de grootste gitaristen van dit moment is mag hij ook internationaal gelouterde gitaristen als Pat Metheny, John McLaughlin, John Scofield en Mike Stern tot zijn fans rekenen. De laatste jaren speelt Ulf veel samen met de Zuid Koreaanse zangeres Youn Sun Nah.

Yuri Honing Acoustic Quartet

“Bluebeard”, nieuw project Yuri Honing op de Jazzdagen Harderwijk

Een van de hoogtepunten van de Jazzdagen Harderwijk 2017 was zeker het concert van Yuri Honing “Goldbrun”. Wij zijn dan ook blij dat het weer gelukt is om dit fantastische quartet bij ons in de Catharinakapel te hebben met hun nieuwe programma “Blauwbaard”.
Het gebeurt niet vaak dat er meerdere vijfsterren recensies worden uitgedeeld voor opeenvolgende albums. “Yuri Honing komt met zijn kwartet tot een nieuw, warm en empathisch geluid” (★★★★★ de Volkskrant) en “bij dit kwartet versmelt de muziek tot iets onbenoembaar moois” (★★★★★ Trouw), zijn maar twee van de vele prachtzinnen die we kunnen citeren.

Peter Beets

Wereldwijd wordt Peter Beets gezien als een van de beste jazzpianisten aller tijden. Met zijn succesvolle optredens en geliefde bewerkingen van klassieke muziek heeft hij een grote schare trouwe fans opgebouwd. In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010), de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988). Beets leverde ongekend goed ontvangen jazzalbums af, waaronder ‘Our Love Is Here to Stay ( Gershwin reimagined’).
Our Love Is HereTo Stay (Gershwin Reimagined)
In 2019 kwam het album van pianist Peter Beets uit: Our Love Is Here To Stay (Gershwin Reimagined). Klassieke muziek, blues, jazz, latin, volksmuziek: Alles zit in de muziek van George Gershwin! Gershwin verbindt werelden, versmelt kunst en entertainment, brengt de artiest en de luisteraar bij elkaar, verbindt generaties en verbroedert culturen. Gershwin heeft tijdloze kunst naar de straat gebracht en toegankelijk gemaakt tot in de huiskamer. Werkelijk iedereen voelt zich verbonden met deze muziek, jong en oud, door alle lagen van de samenleving.

Bert van den Brink – Piano

Boy Edgarprijs winnaar Bert van den Brink is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist in binnen- en buitenland. De lijst musici waarmee Bert speelde is haast onuitputtelijk, w.o. Gino Vannelli, Richard Bona, Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley, Eric Vloeimans, Benny Golson, Lee Konitz, Rick Margitza, Philip Catherine, Jesse van Ruller, Cor Bakker, John Engels, Hein van de Geyn en Dee Dee Bridgewater. Bert is tevens actief als arrangeur/producent. Een belangrijk hoogtepunten waren zijn bewerking van Gershwin’s Porgy & Bess voor Angelo Verploegen’s The Houdini’s met het Amsterdam Symfonietta en zijn arrangementen voor het Metropole Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble.

Bart van Lier- Trombone

In 1968 begon Bart van Lier met zijn freelancewerkzaamheden voor radio, televisie en de platenindustrie. Tot voorkort was Bart werkzaam als eerste trombonist bij het Metropole Orkest. Verder trad hij o.a. op met Bart’s Bones, Nueva Manteca, Trio Bart van Lier en het Bart van Lier/Ilja Reyngoud Quintet. Naast zijn uitvoerende werkzaamheden is Bart een zeer gedreven docent. Zo doceerde hij aan de diverse conservatoria in binnen- en buitenland. Hij wordt gezien als een van de prominentste trombonisten van ons land.

Angelo Verploegen- Trompet/Flugelhorn

Angelo Verploegen’s staat van dienst is duizelingwekkend, in zowel de jazz, pop als klassieke muziekwereld. Hij werkte samen met de grootste namen, zoals Larry Goldings, Idris Muhammed, Bob Brookmeyer, Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Louis Andriessen, Gino Vanelli, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en Frank Boeijen. Meest bekend staat hij als co-leader/producer van het vermaarde The Houdini’s Sextet.

Jasper Somsen – Contrabas

Contrabassist, componist en producer Jasper Somsen heeft inmiddels een internationale reputatie verworven, binnen de Europese jazz scene. Hij deelde het podium met o.a. Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Eric Marienthal, Bob Sheppard, Seamus Blake, Lynne Arriale, Kendrick Scott, Maria Mendes,Tania Kross en vele anderen. Onder zijn eigen naam bracht hij vier albums uit bij Challenge Records, het label waar hij sinds 2017 als onfhankelijke producer aan verbonden is. De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor de releases van o.a. Bob Sheppard, Enrico Pieranunzi, Lynne Arriale en Jean-Michel Pilc. Hij was gastdocent aan de conservatoria in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Den Haag en Zwolle.

Reinier Baas

Toen hij een jaar of vijftien was, zag gitarist Reinier Baas hem voor het eerst spelen: de wereldberoemde en onnavolgbare jazzgitarist Jesse van Ruller. Dat dát allemaal kon op een gitaar, daar viel zijn bek van open. Enkele jaren later begon Baas zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij één op één les kreeg van onder meer: van Ruller. Weer vijftien jaar later zijn ze beiden docent aan datzelfde conservatorium, en worden ze tot de meest vooraanstaande gitaristen van Europa gerekend. De NTR portretteerde meester en student voor het programma ‘New Generation’

Jesse van Ruller

Gitarist Jesse van Ruller behoort tot de top onder de jazzgitaristen van zijn generatie. De grote Amerikaanse gitarist Jim Hall zegt over hem: ‘A most expressive player; he really touched me on a personal level.’ Van Ruller was dan ook de eerste Europese musicus die de prestigieuze Thelonious Monk Competitie won in 1995 met in de jury Pat Metheny en John Scofield.

Denise Jannah

Denise Jannah was de eerste Nederlandse muzikant die een platencontract tekende bij het vermaarde Amerikaanse jazzlabel Blue Note. De contra-alt tourt over de hele wereld, heeft zeven keer op North Sea Jazz gestaan en trad op voor hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de Surinaamse president Ronald Venetiaan, de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton en Nelson Mandela.

Denise Jannah heeft twee Edisons, een Gouden Orpheus uit Bulgarije en de Bata Anastasijević Award van het Nesville Jazz Festival in Servië. In 2009 werd Denise Jannah benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Wolf Martini

Wolf Martini studeerde jazzgitaar aan het Hilversums Conservatorium. Hij speelt met een warme groove die doet denken aan Kenny Burrell en George Benson. Wolf heeft een eigen stijl ontwikkelt die zijn passie voor groove, latin, jazz en pop laat herkennen.
Met Denise Jannah speelde hij op het North Sea Jazzfestival, Azerbijdjan Jazzfestival en Joy of Jazz Festival, in Zuid-Afrika. Ook toerde hij met haar in Indonesië en Zuid-Afrika. Met het duo Hartog en Martini was hij voorprogramma voor Tuck and Patti en speelde hij op radio en TV.
Wolf Martini is afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium/ Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. Zijn diversiteit ontwikkelde hij ondermeer door optredens met Rita Reys, maar ook door theatertournees met soul-revue Big, Black & Beautiful en pop-soul-zangeres Ruth Jacott. Hij is onder andere te horen op CD’s van Mathilde Santing, Deborah J.Carter en Dana Winner met het Metropole Orkest. Zijn optredens in de Pop-muziek reiken van Candy Dulfer tot George Baker en Edsilia Rombley.

Ben van den Dungen Quartet

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek.

Ben begon zijn concertcarrière al in het begin van de 80-er jaren. Sindsdien heeft hij, met verschillende groepen, zo’n 6000 concerten in 70 verschillende landen gegeven en speelt op meer dan 80 cd’s.

In het najaar van 2013 kwam van deze groep het eerste album Ciao City uit. Het tweede album verscheen in oktober 2014. Dit album was in mei 2014 live opgenomen in Café Central in Madrid. Daarover schreef de Trouw: ‘Zijn spel heeft een bezieling die je in de hedendaagse jazz helaas te weinig tegenkomt’.

In 2016/2017 toerde Ben met het programma ‘Blue Note’ door de Nederlandse theaters, in 2018 door Zuid-Amerika, Korea en Polen en in 2019 bracht Ben een nieuw album uit genaamd 2Sessions.

Alain Clark

“Wanneer ik muziek heb ontdekt kan ik me niet eens meer herinneren. Het was er altijd al. Mijn vader zong in een soul coverband en had vaak repetities en optredens, waar ik graag mee naar toe ging. Ik groeide letterlijk rond het podium op.” Op zijn 9e nam Alain gitaarlessen en dit was het begin van zijn eigen muzikale carrière. Zijn 1e album, Nederlandstalig, kwam uit in 2004. Alain ontwikkelde zich in de jaren daarna als een songwriter en producer. Hij schreef veel liedjes voor andere artiesten maar werkte daarnaast ook altijd aan eigen repertoire. Na zijn 1e album zijn er nog 7 studio albums uitgekomen, allemaal Engelstalig.

Cor Bakker

Er zijn weinig Nederlandse musici die zo alom bekend zijn bij zo’n breed publiek als Cor Bakker! Hij was niet alleen ja-renlang de vaste pianist van het Metropole Orkest, maar be-geleidde bijna alle belangrijke artiesten die Nederland rijk is, maar ook internationale sterren als Shirley Bassey en Oleta Adams.

ARTVARK & DRUMS UNITED

We kennen Drums United van hun shows Heartbeat en Rhythm Dreams:
Spectaculair drums- en percussiegeweld door top-percussionisten afkomstig uit vier continenten: Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Drums United toerde over de hele wereld en wordt sinds 2001 geleid door Lucas van Merwijk: in 2015 door de lezers van De Slagwerkkrant wederom gekozen tot beste World en Fusion drummer van de Benelux.
Het Artvark Saxophone Quartet bespeelt al 12 jaar de nationale en internationale concertpodia: van de Rotterdamse Operadagen tot het Cairo Jazzfestival. Daarnaast waren ze ook vaak in het theater te horen: van Polderbeest met acteur John Buijsman, een voorstelling vol polderblues, tot het theaterconcert Homelands met Kameroense zangeres Ntjam Rosie.

I COMPANI

Samenwerking Stad als Podium, Jazz On The Corner en Filmhuis Harderwijk
Dubbelprogramma: A Paris en FelliniAmo
I COMPANI Jazz- en filmmuziek ensemble I Compani brengt een ode aan Fellini, een van de belangrijkste naoorlogse Italiaanse filmregisseurs. Federico Fellini overleed in 1993 en al ruim 35 jaar voert bandleider Bo van de Graaf met overtuiging muziek uit diens films uit.
Livemuziek maken bij filmscènes is Van de Graafs passie, een vaardigheid die hij steeds verder ontwikkeld heeft. Op allerlei manieren experimenteert hij met combinaties van muziek, beeld, theater, poëzie en dans. I Compani bestaat momenteel – naast de leider op diverse saxofoons – uit violist Friedmar Hitzer, accordeonist Gert Wantenaar, pianist Leo Bouwmeester en ‘de motor’ achter het legendarische Willem Breuker Kollektief: contrabassist Arjen Gorter en drummer Rob Verdurmen.

TRIFID

Rik Cornelissen, accordeon/compositie
Vincent Houdijk, vibrafoon/compositie
Maciej Domaradzki, contrabas

In 2018 bracht TRIFID hun debuutalbum Dreamscape (feat. Teus Nobel en Oene van Geel) uit en tourde door heel Nederland. In 2019 schreef initiator Rik Cornelissen de compositie Sounds of Interstellar Space waarmee ze voorstellingen samenwerkte met wetenschappers van ESA en diverse universiteiten zoals UvA, LEI, RU en KU Leuven. Momenteel werkt TRIFID aan de release van hun tweede album Sounds of Interstellar Space.

Teus Nobel , trompet/flugelhorn

Voor de Jazzdagen Harderwijk werkt Trifid wederom samen met Teus Nobel. Deze toonaangevende Nederlandse trompettist manifesteert zich in de afgelopen jaren nadrukkelijk als internationaal jazzsolist, met concerten in o.a. Australie, Brazilie, Ghana, Noorwegen en Frankrijk. Hij werkte met o.a. Jef Neve, Ntjam Rosie, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Frank McComb en was jarenlang een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door.

Lloyd Spiegel (Australie) Solo

Blues & Roots uit Australië – virtuoos en humorvol

Met een negental cd’s op zijn naam, een onafgebroken tourschema en de podium ervaring welke hij opdeed tijdens zijn 35-jarige carrière is Lloyd Spiegel uitgegroeid tot de drijvende kracht van akoestische bluesscene in Australië. In het toonaangevende Australian Guitar Magazine’s stond Lloyd onlangs in een lijst van 50 Australische top-gitaristen aller tijden. Niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten is hij een zeer gerespecteerd muzikant getuige zijn tours door Europa en USA waarbij hij opende voor oa. Ray Charles, Bob Dylan en Etta James.

Overzicht artiesten 2019

Justin Kauflin

De Amerikaanse pianovirtuoos Justin Kauflin verloor zijn gezichtsvermogen toen hij elf jaar oud was. Dat weerhield hem er niet van om cum laude af te studeren als jazzpianist aan de William Paterson University in New Jersey. Door een speling van het lot werd de legendarische jazztrompettist Clark Terry een van zijn mentoren. In 2014 verscheen de aangrijpende, prijswinnende docu-mentaire ‘Keep On Keepin’ On, over hun bijzondere relatie.
Justin Kauflin werd door de wereldberoemde producer Quincy Jones gecontracteerd. Quincy Jones zei over hem: “Ik weet dat ik nooit zo’n groot talent als hem tegen zal komen… hij is simpelweg uniek. Een fantastisch musicus… je voelt het in iedere noot die hij speelt”.

Mathilde Santing

Als meisje van zeventien sloeg Mathilde Santing een platencontract af. Die eigengereidheid is haar haar hele carrière lang blijven kenmerken. Mathilde wordt gedreven door een enorme hang naar muzikale kwaliteit, authenticiteit en onafhankelijkheid. Sinds haar televisiedebuut in 1981 bij Sonja Barend veroverde ze de harten van een miljoenenpubliek. Haar buitengewone stem en technische beheersing gaven haar zowel de onschuld van een wit meisje van zeventien als het volume en de souplesse van een volwassen soulzangeres.
Gedurende haar carrière won Santing drie Edisons en een Gouden Harp, en had ze hits met Beautiful People en Wonderful Life. Ook zong ze Nederlandstalige liedjes als Appels op de tafelsprei (met een videoclip van Erwin Olaf) en Inspiratie uit de musical Joe – muziek die veel Nederlanders diep raakt. Haar oeuvre levert Mathilde in 2007 een koninklijke onderscheiding op: ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Raul Midón

Raul Midón (1966) is afkomstig uit New Mexico. Zijn stijl is een wonderlijke samensmelting van soul, r&b, pop, folk, jazz en latin. In 2005 brak Raul Midón door met zijn debuutalbum State of Mind, een plaat waarop hij zijn bijzondere combinatie van jazz, soul, latin en flamenco voor het eerst aan het wereldwijde publiek liet horen. Negen albums en samenwerkingen met artiesten als Jason Mraz en Stevie Wonder volgden, waaronder zijn eerste Grammy genomineerde album Bad Ass & Blind. Zijn laatste album met het Metropole orkest “If You Really Want” leverde hem onlangs zijn tweede Grammy-nominatie (Best Jazz Vocal album) op.
Alles wat hij uitbrengt wordt goed ontvangen maar de pers en het publiek zijn vooral lovend over zijn solo-optredens. Met een soulvolle stem die doet denken aan Stevie Wonder en Donny Hathaway, inventief en swingend gitaarspel en een ontwapenende persoonlijkheid, zorgt Raul Midón voor een uniek en hartverwarmend optreden.

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme is misschien wel een van de beste Nederlandse zangeressen van dit moment. Maar zij is veel meer dan dat. Ze is ook actrice, muzikant, stout meisje, circusartieste, vamp, componiste, danseres, schrijfster en Pippi Langkous. En dat is ze allemaal tegelijk. De ware magie is haar eerlijkheid. Hoewel haar verbluffende veelzijdigheid anders kan doen vermoeden, doet ze alleen maar waar ze werkelijk in gelooft. Ondanks haar duizelingwekkende maskerades, is ze altijd zichzelf. Ze is echt.

Ellen ten Damme verwierf landelijke bekendheid als zangeres en actrice. Ze speelde in uiteenlopende speelfilms zoals De Kleine Blonde Dood, No trains no planes en De Tranen van Maria Marchita. Voor die laatste rol werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf. Op televisie speelde ze rollen in de serie Pleidooi en in Jiskefet.

Rembrandt Frerichs Trio

REMBRANDT FRERICHS TRIO “Een van de hoogtepunten van het North Sea Jazz Festival” schreef Jazzism magazine over pianist Rembrandt Frerichs…een betere aanbeveling is nauwelijks denkbaar. Nu op de Jazzdagen Harderwijk! Verwacht op deze avond geen traditionele jazz met dit bijzondere pianotrio!

Het trio staat internationaal bekend om hun brede blik en vernieuwende samenwerkingen die de Jazz een nieuwe richting geven. Het Rembrandt Frerichs Trio kent het Amerikaanse jazz repertoire, maar past ervoor om de gebaande paden te bewandelen. Naast de Jazz, vervult het trio een pioniersrol in het samenwerken met musici uit het Midden-Oosten. Rembrandt presenteerde een album in de legendarische jazzclub Birdland in New York. Zowel in 2007 als 2014 waren albums van het trio genomineerd voor de Edisons.

Amsterdam Klezmer Band

Zet een groot kruis in je agenda op donderdag 3 oktober want dan gaan de Jazzdagen Harderwijk weer beginnen en wordt het een groot feest met de Amsterdam Klezmer Band!
Amsterdam Klezmer Band komt van de straat en van het conservatorium, houdt van traditie en vernieuwing, blaast festivaltenten omver en trekt tranen in theaters. De band speelt klezmer en Balkan, ska en jazz, zigeuner en hiphop. Het is van alles, maar bovenal is het feest.

In vijftien jaar tijd groeide een stel Amsterdamse straatmuzikanten uit tot een internationaal, zevenkoppig klezmermonster. Wie op basis van de naam een traditioneel avondje verwacht, zal even schrikken. De AKB heeft een onorthodox eigen geluid gesmeed, waarin een joodse traditional kan worden opgeluisterd met rap of een scheurende sax.

Michiel Borstlap & Sherry Dyanne

Sherry Dyanne
Sherry Dyanne is een soul- en jazz-zangeres met een bijzondere gave. Ze raakt je met haar authentieke en pure stemgeluid. Artiesten als Sheila E., Candy Dulfer, Michael Franti, Alain Clark en Trijntje Oosterhuis hebben het van dichtbij mogen meemaken: als Sherry zingt, maakt ze iets bij je los. En niet alleen bij artiesten, maar ook bij het grote publiek blijkt dit het geval te zijn, want niet voor niets zong ze voor een uitverkochte zaal op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam en Curacao en horen we haar regelmatig op TV en radio.

Michiel Borstlap
Michiel Borstlap, de belangrijkste jazzpianist van Nederland, kan met zijn muziek overrompelen, verbazen en troosten. Hij leidt zijn publiek door gevoelens en gedachten met muziek die zich bevindt tussen Erik Satie en Keith Jarret. Zijn spel werd omschreven als “crystalline piano playing” (The New York Times) en “the rich melody and tonal clarity of a Mozart Sonata” (The Washington Post). Zijn CD’s krijgen lovende recensies: “Beautiful music” (Ludovico Einaudi), “Overwelmend” (Het Parool) en “Van een adembenemende schoonheid” (jazzenzo.nl).

Cor Bakker

Er zijn weinig Nederlandse musici die zo alom bekend zijn bij zo’n breed publiek als Cor Bakker! Hij was niet alleen jarenlang de vaste pianist van het Metropole Orkest, maar begeleidde bijna alle belangrijke artiesten die Nederland rijk is, maar ook internationale sterren als Shirley Bassey en Oleta Adams.

Cor begint op 11-jarige leeftijd met piano spelen en raakt geïnspireerd door Louis van Dijk. In 1984 studeert Cor Bakker cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgt zijn studie in Los Angeles. Na zijn studie raakte zijn carrière in een stroomversnelling, gedurende 11 jaar als vaste pianist van het Metropole Orkest en werd hij landelijk bekend als pianist/bandleider tijdens de populaire televisieprogramma’s van Paul de Leeuw. Hij deed vele theaterproducties en concertseries met artiesten als Karin Bloemen, Jenny Arean, Shirley Bassey en Oleta Adams. Vanaf 2010 wordt de begeleider zelf de gastheer in zijn theaterserie: ‘Cor Bakker Ontvangt’, met o.a. Brigitte Kaandorp, Louis van Dijk en Mike Boddé.

Maarten van der Grinten

Maarten is een veel gevraagd gitarist door vocalisten zoals Greetje Kauffeld, Laura Fygi, Mathilde Santing en Fay Claassen, daarnaast trad hij ook op met o.a. Clark Terry, Toots Thielemans, John Engels en Ack van Rooyen. Zijn composities werden uitgevoerd door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Mondriaan String Quartet & DIG d’DIZ. Hij maakte arrangementen voor het Metropole Orkest met Chaka Khan. Maarten is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Jasper Somsen

Na zijn studie jazz en klassieke contrabas werkt Jasper Somsen veelvuldig samen met de nationale en internationale top uit de jazzmuziek: Peter Erskine, Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Bob Sheppard, Lynne Arriale, Karel Boehlee en Maria Mendes om er enkele te noemen. Daarnaast is hij actief in de filmmuziek en ging hij op tournee met opera zangeres Tania Kross.
Als bandleider bracht hij de vier albums uit op Challenge Records: “Dreams, Thoughts & Poetry” (The Music of Enrico Pieranunzi) – Jasper Somsen Group, “Sardegna” – Jasper Somsen Group, “A New Episode In Life” part I & part II – Jasper Somsen Trio featuring Jean-Michel Pilc & André Ceccarelli 
Jasper werkt internationaal als performer en producer en werkte mee op meer dan 40 albums.

Eric Vaarzon Morel & Eric Vloeimans

Vaarzon Morel en Vloeimans, twee fantastische virtuozen creëren muziek in de zuiverste vorm, zonder opsmuk. Een combinatie van authentiek flamencospel en weemoedige trompetklanken in de Catharinakapel tijdens de Jazzdagen Harderwijk. Vrijdag 15 november presenteert Jazz On The Corner het concert Aire y Compás van Nederlands bekendste jazztrompettist Eric Vloeimans en Nederlands beste flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. De virtuoze musici brengen het publiek deze avond ‘Aire Y Compás’ – in flamencotaal in een goede swing via het allesomvattende ritme in de flamenco.

Eric Vloeimans heeft zich bewezen op gerenommeerde concertpodia in binnen- en buitenland. De trompettist – ‘Neerlands grootste jazztrompettist’, de ‘Miles Davis van de Lage Landen’- wordt altijd met superlatieven omschreven en dat is niet voor niets. Zijn veelzijdigheid is te zien in de samenwerking met uiteenlopende artiesten: van Mercer Ellington tot John Taylor, van Holland Baroque tot het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

Under the Surface – Trinity

Under the Surface creëert een nieuwe werkelijkheid. Dit unieke trio bracht in maart 2019 hun nieuwste, volledig geïmproviseerde live-album uit. Trinity neemt je mee naar een verborgen wereld van tederheid, woede, veiligheid, vreugde, eenzaamheid, rust en verdriet.

Joost Lijbaart, Bram Stadhouders en Sanne Rambags zoeken én onderzoeken samen ruimte en stilte door middel van improvisatie. Hun unieke muzikale taal hebben ze tot in de verste uithoeken van de wereld met hun publiek kunnen delen. Van Mali tot Mexico, Noorwegen tot India, van Bolivia tot Libanon.

Trinity gaat over jezelf durven zijn, in je eigen kracht staan en dit te communiceren naar anderen. Het nieuwe album van Under the Surface nodigt je uit om de dialoog met jezelf aan te gaan.
Trinity brengt je naar de grenzen van je ziel.

Overzicht artiesten 2018

Tania Kross

Uniek concert zaterdag 10 februari 2018 Catharinakapel.
Jazz On The Corner komt opnieuw met een spraakmakend concert. Na het geweldige succes van het programma “Beste Zangers” en de lange Nederlandse theatertour met de flamenco-opera “Carmen” is het de organisatie gelukt om Tania Kross naar Harderwijk te halen.
Op zaterdag 10 februari a.s. zal Tania een intiem optreden verzorgen in de Catharinakapel. Op initiatief van contrabassist Jasper Somsen verzorgen zij een exclusief programma, waarin Tania wederom buiten haar operawereld treedt en totaal nieuwe muzikale wegen gaat verkennen.
Het programma zal maar enkele keren te horen zijn op de Nederlandse podia.

 

Lynne Arriale Trio

De carrière van pianist/componist Lynne Arriale (USA) is gezegend met een liefde voor melodie en een plezier voor een muzikale ontdekking. Met een stijl die levendig is, maar toch lyrisch en intiem, biedt Arriale een opwindende muzikale ervaring. De volmaakte verteller, ze maakt onmiddellijk contact met haar luisteraars door haar emotioneel geladen uitvoeringen. Haar muziek is toegankelijk en intiem. Zomaar een paar vertalingen wat de internationale pers over de carrière van Lynne Arriale geschreven heeft.

Lynne Arriale will be releasing her 14th CD as a leader in June, 2018 with her first recording for Challenge Records. “Give Us These Days” was recorded in December ’17 at Motor Music, Mechelen (Malines), Belgium. The album features renowned Dutch musicians, bassist Jasper Somsen and drummer Jasper van Hulten, with a cameo performance from special guest, vocalist, Kate McGarry.

 

Lilian Vieira Grupo

Samba Fever is een swingend programma van de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira en haar Grupo!
Iedereen kent de samba van de opzwepende trommelritmes, het Braziliaanse Carnaval en de snelle danspassen. Afkomstig uit Afrika en gekleed in het groen en geel, versterkt door de rondingen van de Braziliaanse vrouwen, het ritme van de percussionisten en de stem van het volk is de Samba de moeder van de Braziliaanse muzieksoorten.

Samba Fever is een zinderend concert waarbij je moeilijk stil kan blijven staan; vol met majesteuze samba ritmes waarbij ook de nuances en de romantiek van de Samba door de eeuwen heen aan bod komen. Zangeres en songwriter Lilian Vieira is geboren en getogen in Teresopolis, Brazilie maar woont inmiddels al meer dan 25 jaar in Nederland. Ze is bekend geworden met de Brazilelectro formatie Zuco103 waarmee ze over de hele wereld speelt. Tussendoor is ze een veelgevraagd veelzijdig gastsoliste. Daarnaast formeerde ze de Lilian Vieira Grupo waarmee ze CDs uitbracht en theatertours deed.

 

Ruben Hein Trio

Ruben: ‘Om bij de juiste ingrediënten voor een tekst te komen, moet je soms dieper graven dan je lief is. Maar op het moment dat je deuren in je hoofd durft te openen, waar je normaal gesproken ver vandaan blijft, ontstaat er wel ruimte en vrijheid om te schrijven. Taboes moeten er tijdens het schrijfproces niet zijn, die blokkeren je. Hierdoor had ik de vrijheid om mezelf in alle eerlijkheid te bevragen: hoe ik de dingen zie, wat ik er mee doe of hoe ik er mee omga.
Groundwork Rising, het nieuwe album van Ruben Hein, is in alle opzichten een stap vooruit naar het begin. Naar het gevoel van ontdekken en terug naar waar het bij de muziek van Ruben Hein eigenlijk om draait: de stem en de piano.

Zo speelde Ruben in deze periode mee op het album ‘Hard Believer’ van de Engelse band Fink en ging hij met diezelfde groep op tour door Europa. ‘Ik kon van dichtbij zien hoe het ook anders kon. Wat ik hieruit onder andere heb meegepikt is dat ik weer meer moest vertrouwen op mijn eigen intuïtie. En dat ik de theorie moést laten varen.

 

The Junction

Woensdag 10 oktober adembenemende zang in de Catharinakapel tijdens de Jazzdagen Harderwijk.

A capella is terug, hot & happening! De jonge Nederlandse a capella sensatie van dit moment is een genot voor oor én oog. The Junction neemt je mee van adembenemende ballads naar dansende hip-hop beats. Niets is The Junction te gek. De internationaal gelauwerde groep toerde eerder in Azië en menig Europees land. In 2015 verscheen hun debuutalbum Right down the Road, gevolgd door een Nederlandse theatertour in 2016-2017 en wederom Azië. Prijswinnend kwintet van het gerenommeerde a capella festival te Graz (Beste Jazz Arrangement) en het prestigieuze Aarhus Vocal Festival in Denemarken, de belangrijkste prijs voor vocale groepen in Europa.

 

Wolfert Brederode, Joost Lijbaart & The Matangi Quartet

Musici:
Wolfert Brederode en Joost Lijbaart hebben naam gemaakt als veelzijdige musici en behoren tot de Nederlandse jazztop. Ze werken samen in diverse ensembles, daarnaast vormen ze een duo, waarvan een aantal jaar geleden het, door de pers unaniem lovend ontvangen, album One uit kwam.
Het Matangi Quartet is al bijna twee decennia toonaangevend in het Nederlandse muziekleven met de meest uiteenlopende projecten- en samenwerkingen. De musici hebben al eerder hun krachten gebundeld voor diverse dans-, theater- en televisie producties en Wolfert componeerde voor het Matangi Quartet het werk ‘Shadowchild’, dat is verschenen op hun album Jazzics. Met het project Ruins & Remains gaat de lang gekoesterde wens om gezamenlijk een toegankelijk- maar ook mysterieus concert programma op de Nederlandse podia ten gehore te brengen in vervulling.

Wolfert Brederode piano, composities
Maria-Paula Majoor viool
Daniel Torrico Menacho viool
Karsten Kleier altviool
Arno van der Vuurst cello
Joost Lijbaart drums

Izaline Calister

Izaline Calister heeft als singer/songwriter en charismatisch performer reeds een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Sinds 10 jaar werkt ze daarbij met gitarist Ed Verhoeff en is hun muzikale samenwerking hoorbaar, bijna voelbaar, verdiept. Met trompettist Angelo Verploegen grijpen zij terug op een muzikale ontmoeting lang geleden, in de zoektocht naar een 3de instrument. Zijn warme, intuïtieve en altijd herkenbare trompetgeluid geeft de juiste aanvulling aan hun hechte samenspel.

Haar muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Soms ingetogen, dan weer opzwepend, verovert Izaline Calister met zelfgeschreven teksten in het Papiaments, publiek over de hele wereld. De nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa, Bendisiona en meer recentelijk Reina di Pardon leverden haar in het Caribische gebied nummer 1 hits op.

 

Ed Verhoeff

In zijn 25 jarige internationale carrière is Ed Verhoeff te beluisteren in een verscheidenheid aan stijlen maar is het zijn persoonlijke benadering en zeer eigen herkenbare geluid dat hem tot zo’n gewild musicus maakt.

 

Angelo Verploegen

Is vooral bekend van jazzsextet The Houdini’s, waarmee hij vele buitenlandse tournees deed en talloze Cd’s opnames. Daarnaast kennen we hem van Amsterdam Jazz Trio, Paul van Kemenade’s Three Horns and a Bass en is hij veelvuldig te horen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Metropole Orkest.

 

Artvark

Vier saxofonisten (Rolf Delfos alt sax, Bart Wirtz alt sax, Mete Erker tenor sax en Peter Broekhuizen bariton sax) behorend tot de beste van Nederland. Spelend over de hele wereld, van Praag tot Egypte en van Zuid-Afrika tot het North Sea Jazz festival in Rotterdam. De afgelopen twee jaar zeer succesvol met hun projecten Homelands ( met zangeres Ntjam Rosie) en met hun laatste cd Trance, een soort suite, één groot doorgecomponeerd verhaal.

 

Ntjam Rosie

Met haar karakteristieke stem, innemende optredens en charmante verschijning op radio
en televisie is Ntjam Rosie een snel rijzende ster in de jazz- en soulmuziek. Haar laatste albums The One en Breaking Cycles bevatten een breed palet aan stijlen en intens mooie songs.

 

Toon Roos – Saxofoon

Bird en Wessel Ilcken Prijswinnaar Toon Roos wordt door velen beschouwd als een van de beste sopraan- en tenorsaxofonisten van Europa en wordt geprezen om zijn lyrische, intuïtieve en gebalanceerde manier van spelen. Hij heeft opgetreden en opgenomen met vele grootheden uit de jazz waaronder Joe Zawinul, Peter Erskine, Alex Acuna, John Scofield, Toots Thielemans en Ivan Lins. Hij was gedurende twintig jaar een van de stersolisten van The Dutch Jazz Orchestra onder leiding van Jerry van Rooijen. In 2009 tourde het Toon Roos Kwartet als voorprogramma van Steely Dan door Europa, en speelde op wereldberoemde podia als de Hammersmith Apollo in Londen en de Olympia in Parijs. Toon geeft momenteel als hoofdvakdocent les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het HKU Conservatorium Utrecht.

 

Karel Boehlee – Piano

Pianist Karel Boehlee is een internationaal hoog aangeschreven pianist wiens spel gekenmerkt wordt door lyriek, groove en intuïtie. Hij zorgt altijd voor een bijzondere muzikale chemie, in welke bezetting dan ook. Het is niet voor niets dat Karel al sinds de jaren ‘80 nauw samenwerkt met musici zoals Toon Roos en één van de favoriete pianisten was van Toots Thielemans. Karel heeft opgetreden met talloze groepen waaronder die van Gino Vannelli, Philip Catherine, Bob Sheppard, Fay Claassen en Maria Mendes. Hij is docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Ruud Breuls – Trompet & Bugel

Ruud studeerde in 1988 af aan het Conservatorium van Amsterdam (voorheen het Hilversums Conservatorium). Hij won in datzelfde jaar de Wessel Ilcken Prijs (nu Boy Edgar Prijs) te Loosdrecht. Ruud staat sindsdien bekend als een van de grootste en meest geliefde solisten in de Europese bigband geschiedenis. Hij werkte mee aan vele producties met o.a. Bob Brookmeyer, Vince Mendoza, Jim McNeely, Mike Abene, Mike Stern, Bob Mintzer, Joe Lovano, Jeff Beal, Kenny Barron, Ronny Cuber en Bill Holman. Ook maakte Ruud deel uit van de ‘Stylus Horns’, de viermans blazerssectie met o.a. Wim Both, die op de CD’s van bekende Nederlandse artiesten speelt (o.a. Marco Borsato, René Froger, Gordon en Lee Towers). Hij was jarenlang werkzaam in het Metropole Orkest, het Dutch Jazz Orchestra en is momenteel werkzaam in de WDR Big Band in Duitsland. Hij is als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Jasper Somsen – Contrabas

Tijdens zijn veelzijdige carrière speelde contrabassist/ componist/producer Jasper Somsen met vele beroemde musici uit (inter)nationale jazzscene, waaronder Enrico Pieranunzi, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Lynne Arriale, Seamus Blake, Bob Sheppard, Justin Faulkner, Jorge Rossy, Kendrick Scott, EJ Strickland, André Ceccarelli, Gabriele Mirabassi, John Engels, Yuri Honing en Eric Vloeimans. Op Challenge Records verschenen in 2017 zijn trio albums: “A New Episode In Life part I & II”. Jasper geeft concerten over de hele wereld, werkte mee aan ca. 40 albums en wordt met regelmaat uitgenodigd als gastdocent aan meerdere Nederlandse conservatoria.

 

Overzicht artiesten 2017

CaboCubaJazz

CaboCubaJazz mixt op onnavolgbare wijze de melancholie van de Kaapverdische eilanden (West-Afrika) met een flinke portie opzwepende Cubaanse rumba, salsa en spannende improvisaties.
Het resultaat: 100% CaboCubaJazz. Luisteraar én danser worden meegenomen op een trans-Atlantische reis waar verlangen, passie, subtiliteit en muzikaal vuur elkaar afwisselen. De groep bestaat uit geweldige musici van over de hele wereld.

De debuut-cd ‘Rikeza y Valor’ oogstte internationaal groot succes. De band speelde over de hele wereld en trad recent op bij het prestigieuze Havana Jazz Festival. De zangeres Dina Medina werd in 2012 uitgeroepen tot de beste zangeres van de Kaapverdische eilanden.
Onlangs heeft dit octet haar nieuwe cd: Corason Africano uitgebracht. Deze cd wordt internationaal erg goed ontvangen en de presentatie in het uitverkochte Bimhuis Amsterdam was een waar feest! Wij zijn daarom ook erg blij dat CaboCubaJazz de swingende opening wordt van de jazzdagen.

Ramón Valle

Toen in 1993 zijn debuutalbum Levitando verscheen werd Ramón Valle ‘het grootste talent onder onze jonge pianisten’ genoemd door niemand minder dan Chuco Valdés, oprichter van de beroemde band Irakere. Ramón woonde toen nog in Cuba maar kreeg ook in Europa lovende reacties op zijn overdonderende, expressieve pianospel. Sindsdien staat hij al jaren bekend als  “The other face of Cuban Jazz”.

Sinds jaren woont hij in Nederland en vond  meteen aansluiting bij de beste jazzmusici van Nederland, onder wie Eric Vloeimans. Naast zijn eigen trio en kwartet waarmee hij wereldwijd optreedt in clubs en op festivals nu dus met een van de beste trompettisten van Europa Eric Vloeimans.

Eric Vloeimans

Jazz, klassiek, filmsoundtracks, pop, wereldmuziek – Nederlands bekendste trompettist Eric Vloeimans doet het allemaal. Sinds zijn studietijd in Rotterdam en New York reist hij de halve wereld over voor allerhande samenwerkingen. Voor wie ook met hem wil spelen, bracht de trompettist onlangs zijn eerste meespeelboek uit. Wie liever gewoon luistert, kan op 4 oktober genieten van een beproefd duo. Vloeimans speelt samen met de Cubaanse pianist Ramón Valle. Kregen zij eerder het Concertgebouw gevuld, tijdens de  Jazzdagen Harderwijk heeft het mooie en kleinschalige Catharinakapel de eer. Het belooft een avond te worden vol passie, improvisatie, humor en integriteit.

Scott Hamilton Trio

Wij zijn vereerd dat wij Scott tussen twee tours in (Denemarken-Japan) speciaal voor de Jazzdagen Harderwijk  naar Nederland hebben kunnen halen. Het beloofd een intiem concert in de kapel te worden  samen met  Leah Kline (zang) en Francesca Tandoi (piano). Eind 2015 is van dit trio de mooie cd Triple Treat uitgekomen.  Naast dit “Triple Treat” concert is er ook genoeg ruimte voor instrumentale nummers tussen Scott en Francesca.

Scott Hamilton is een van de laatste iconen op tenorsax met meer dan 100 cd’s op zijn naam. Wereldwijd bekend en met alle grootheden samengespeeld.

Maria Mendes Quartet

De Portugese jazz zangeres waarvan Quincy Jones zei: – “I see a promising shining future for this young talented singer”, zal u deze avond betoveren met haar mooie en heldere stem! Zij heeft inmiddels veel internationale prijzen gewonnen, zoals Montreux Jazz Voice Competition Award, SWITZERLAND | 2010 (president of the jury was jazz legend Quincy Jones).

Tijdens haar Innocentia Tour (vernoemd naar haar gelijknamige tweede cd) doet Maria op 13 oktober Harderwijk aan tijdens de Jazzdagen . Hier zal zij worden begeleidt door  de  bekende muzikanten: Karel Boehlee (was vaste pianist van Toots Tielemans), Jasper Somsen op bas en Steven Kamperman clarinets.

The Rosenberg Trio

The Rosenberg Trio speelde op alle grote jazzfestivals: jazz festival van Montreal, North Sea Jazz, Django Reinhardt Festival in Samois, Jazz In Marciac, Jazz à Vienne, Carnegie Hall New York en The Rose Bowl Los Angeles. Met alle grote musici: Toots Thielemans, Jan Akkerman, Stéphane Grappelli, Herman van Veen, Jaap van Zweden, Louis van Dijk, Peter Beets, enz. Het trio stond in het voorprogramma van Shirley Bassey, Randy Crawford, en Luciano Pavarotti. De afgelopen 25 jaar heeft The Rosenberg Trio over de hele wereld gespeeld en hebben naam gemaakt als de beste in de gypsy jazz.

Ook  2017 belooft weer een bijzonder jaar te worden. In de eerste helft van 2017 gaat de film over het leven van Django Reinhardt in première. Hiervoor heeft The Rosenberg Trio alle muziek ingespeeld. Een grote eer waarvoor men alleen dit trio wilde hebben. Ook staan zij weer op het hoofdpodium tijdens het 40 jarig jubileum van Jazz in Marciac.

Jazz On The Corner vindt het een grote eer dat The Rosenberg Trio op 8 november 2017 onze mooie en kleinschalige Catharinakapel wil aandoen tijdens de Jazzdagen Harderwijk.

Extra concert Yuri Honing vrijdag 8 december Catharinakapel

De eerste editie van Jazzdagen Harderwijk kan nu al een succes genoemd worden. Met nog een concert te gaan (The Rosenberg Trio 8 november-reeds uitverkocht) is het de organisatie gelukt om een bijzondere toegift te programmeren. Op 8 december zal in de Catharinakapel het Yuri Honing Acoustic Quartet een optreden verzorgen. Honing (tenorsax) staat op dit moment volop in de belangstelling vanwege zijn onlangs uitgebrachte cd “Goldbrun”. Deze cd, welke een mix is van klassiek en jazz, krijgt diverse 5 sterren beoordelingen toebedeeld.

Volkskrant over nieuwe cd Goldbrun: ‘Honing komt met zijn bandleden tot een nieuw, empathisch geluid’ *****

Presentatie cd Bimhuis: ‘Honing krijgt publiek stil van betovering’.

Parool ‘De albumtitel doet denken aan het werk van Richard Wagner en dat is de opzet’****

Trouw ‘Bij dit kwartet versmelt de muziek tot iets onbenoembaar moois’ *****

Jazzism ‘Goldbrun is complex en beeldschoon tegelijk’ *****

Jazz On The Corner: “Wij zijn blij met de positieve geluiden die wij bij de goed bezochte concerten krijgen. Met alle grote namen die wij naar Harderwijk hebben weten te halen zijn wij nu zeer verheugd dat wij deze toegift kunnen presenteren”.