Jazzdagen Harderwijk, 25 oktober Catharinakapel Harderwijk

Wolfert Brederode, Joost Lijbaart & The Matangi Quartet

Ruins & Remains

 

Wolfert Brederode piano, composities
Maria-Paula Majoor viool
Daniel Torrico Menacho viool
Karsten Kleier altviool
Arno van der Vuurst cello
Joost Lijbaart drums

Pianist Wolfert Brederode, percussionist Joost Lijbaart en het klassieke Matangi Quartet versmelten hun klanken tijdens dit meeslepende concert.

Ruins & Remains:
11 november 2018 is het een eeuw geleden dat W.O.-I werd beëindigd, een drama op een tot dan toe ongekende schaal dat diepe wonden heeft geslagen en de overgang markeert van het ‘oude’ naar het ’nieuwe’ Europa. Alhoewel dit continent nog nooit zo een lange periode van vrede heeft gekend zien we in de 21ste ook paralellen met die tijd. Geïnspireerd door dit gegeven componeerde Wolfert Ruins & Remains, een suite uit tien aaneengesloten delen van ongeveer 70 minuten voor piano, slagwerk en strijkkwartet. Het is een compositie waarin de dualiteit van de mens naar voren komt door middel van improvisatie- versus compositie, mineur- versus majeur maar waarin die twee kanten ook een synthese vormen in een eigenzinnig muzikaal universum. Een muzikale contemplatie over de destructieve kant van de mens en tevens een ode aan zijn veerkracht.

Musici:
Joost en Wolfert hebben naam gemaakt als eclectische musici en behoren tot de Nederlandse jazztop. Ze werken samen in diverse ensembles, daarnaast vormen ze een duo, waarvan een aantal jaar geleden het, door de pers unaniem lovend ontvangen, album One uit kwam. Het Matangi Quartet is al bijna twee decennia toonaangevend in het Nederlandse muziekleven met de meest uiteenlopende projecten- en samenwerkingen. De musici hebben al eerder hun krachten gebundeld voor diverse dans-, theater- en televisie producties en Wolfert componeerde voor het Matangi Quartet het werk ‘Shadowchild’, dat is verschenen op hun album Jazzics. Met het project Ruins & Remains gaat de lang gekoesterde wens om gezamenlijk een toegankelijk- maar ook enigmatisch concert programma op de Nederlandse podia ten gehore te brengen in vervulling.

De officiële première van Ruins & Remains is op 10 november tijdens het November Music Festival, maar op 25 oktober kunt u tijdens de Jazzdagen Harderwijk al genieten van deze zeer bijzondere voorstelling in de mooie Catharinakapel Harderwijk. Deze voorstelling kent geen pauze. Beperkte capaciteit, reserveren aanbevolen.

Kaartverkoop: zie www.catharinakapel.nl . Info Jazzdagen Harderwijk: www.jazzdagen.nl
Aanvang concert 20.15 uur. Zaal open 19.45 uur.
Prijs vvk € 18,00 plus € 1.00 ticketkosten. Aan de zaal € 20,00.