foto: Thomas Huisman

Amsterdam Klezmer Band

4 september 2021 in Estrado Harderwijk

Terug van weggeweest in ons jubileumjaar. Een feestje, jazeker maar volgens de regels. Vanwege de ruimte wijken we uit naar Muziekpodium Estrado Harderwijk. Zoals het er nu uitziet een “zitfeest” maar wie weet wat er weer is toegestaan.

De Amsterdam klezmer band is inmiddels een vaste en bijzondere waarde binnen de klezmer en Balkan scène, maar vooral ook daarbuiten. Bijna 25 jaar gingen voorbij waarin de band het presteerde om geen seizoen van de radar te verdwijnen. De titel ‘hardest working band in klezmer’ zou de band dus niet misstaan. De AKB beleefde gouden momenten op Sziget, Lowlands, North Sea Jazz, Cité de la Musique, Concertgebouw, Paradiso, Wiener Konzerthaus en vele andere prachtige theaters, clubs en festivals over de hele wereld.

Nu is daar een nieuw album: FORTUNA. Gecharmeerd door producer Stefan Schmid’s voorstel om onderlinge patronen te doorbreken en de comfort zone los te laten, gaf de zevenkoppige klezmer formatie hem de vrije hand om zijn invloed te laten gelden. Schmid trekt op Fortuna de doorgewinterde ziel van de Amsterdam Klezmer Band open. Een rauwe rand, spannende lagen en authentiek spelplezier. Schmid: “In wezen gaat het over broederschap. Bijna een kwart eeuw zijn ze samen. Een goeie dosis gotspe en de Amsterdamse smoel, dat is de AKB in een notendop”.

De band heeft een geweldige live reputatie. Jaarlijks zien we volgeboekte speellijsten. De Amsterdamse klezmer inspireert wereldwijd en er duiken bands op die AKB-nummers coveren. Wat de AKB onderscheidt van veel andere Balkan en klezmer bands is de wijze waarop de band, veelzijdig en altijd in ontwikkeling, er telkens in slaagt haar muziek een nieuwe lading te geven. De muziek van de band staat altijd open voor afwijkende of prettig ontregelende muzikale invloeden. Daarom klinkt de band fris, opwindend en dat krijgen ze dubbel en dwars terug van het publiek.

Line-up:
Jasper de Beer – Double bass, guitar banjo, backing vocals
Job Chajes – Alto saxophone, Vocals
Alec Kopyt – Vocals, percussion
Gijs Levelt – Trumpet
Joop van der Linden – Trombone, percussion
Janfie van Strien – Clarinet, backing vocals
Theo van Tol – Accordion

Locatie: Muziekpodium Estrado, Parkweg 3 Harderwijk.

Concert 19.30 uur

 

Aanvang 19.30 uur, deur open 19.10 uur.
Prijs vvk € 18,00 plus € 1,25 ticketkosten.

Concert 21.30 uur

 

Aanvang 21.30 uur, deur open 21.10 uur.
Prijs vvk € 18,00 plus € 1,25 ticketkosten.